Stamppot boerenkool andijvie of hutspot is een veel gegeten maaltijd ( vooral in de winter), maar ik hou van variatie en daarom eet ik wel eens een stamppotje anders.
Voor deze variant heb je de volgende ingrediënten nodig voor 4 personen
- 2,5 kilo iets kruimige (biologische) aardappelen (geschild en in stukken)
- Zakje boerenkool/andijvie of andere groenten naar keuze, ik gebruik hier boerenkool
- 1 ui
- Beetje kokosvet/olie
- 1 teentje knoflook
- 1 glas havermelk ( maar sojamelk kan ook)
- 2 eetlepels kerriepoeder
- 2 eetlepels harissa (mild)
- 1 groentebouillon blokje
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel gemalen komijn
- Zwart peper naar smaak
- Taugé
- Champignons ( biologisch)
- Vleesvervanger naar keuze, ik koos voor de saté schnitzel van vivera!
Zo maak je het:
- Zet de aardappelen op het vuur en wanneer het water kookt, zet je het op laag vuur voor zo’n 20 minuten
- Intussen kan de champignons in plakjes snijden en langzaam opbakken in een pan
- Snijdt intussen de ui, knoflook
- Pak een steelpannetje en laat olie in de pan opwarmen
- Doe de ui en knoflook in het pannetje en fruit ze
- Hierna gaat de melk erbij en de bouillon, harissa en kruiden. Meng tot mooi geheel
- laat het een beetje indikken door te blijven roeren en op laag vuur te zetten
- Bak de vleesvervanger nu
- Wanneer de aardappels gaar genoeg zijn, giet je ze af en voeg je het kruidensausje erdoorheen
- Stamp tot een mooie puree ( ik hou van wat structuur nog)
- Voeg de boerenkool/andijvie rauw toe en voeg de champignons erdoorheen
- Serveer met verse tauge on top