Coming soon: Nieuwsbrief

VeganismeWaarom vegan?

Is veganisme extreem?

6 Mins read

Toen ik vegetariër was ( alle 6 de keren), werd er vaak gezegd dat men het knap vond en dat het zo goed was, wat ik deed. Maar nu ik veganist ben hoor ik vaak: ‘Ja, maar dat is wel heel erg extreem’. Of mensen willen wel vega worden, maar vegan gaat ze ’te ver’.

Ik begrijp dat dit voor sommige mensen in eerste instantie als extreem gezien kan worden. Want het komt niet zo vaak voor, veganisme. veganisten zijn in de minderheid in de maatschappij ( heel snel groeiende, maar nog steeds maar een paar % van de bevolking). En omdat het afwijkt van wat de meeste mensen doen of denken, worden veganisten in het hokje ‘extreem’ gezet.

En dat is wat de industrie je ook wil laten geloven. Dat plantenmelk extremer is dan koeienmelk. De industrie wil graag dat je zo ver mogelijk verwijderd wordt van je inlevende gevoelens naar dieren en je ze alleen nog maar ziet als producten. Als ‘slechts’ varkens, als iets wat van ‘ons is’ en wat ‘voor ons leeft’. Dat dieren zoals koeien en kippen net zoveel waard zijn als een smartphone of een stoel. Een ding, een voorwerp. En dat lukt de industrie aardig, want veel mensen zien de dieren niet meer voor wat ze zijn en denken niet na voor dat ze het kopen en in hun mond stoppen.  Bovendien gebeurd dit alles ook alleen achter gesloten deuren, waardoor het heel onzichtbaar is. Op de Oostvaardersplassen, zie je dierenleed gewoon met eigen ogen, dat is heel erg openbaar. Terwijl deze dieren nog in een zekere vrijheid geleefd hebben en de dieren in de schuren en achter donkere muren niet. En dat is goed voor de industrie want er gaat zoveel geld in om, dat willen ze verdedigen. En dus worden we gehersenspoeld.

Terwijl, wanneer je besluit het voor jezelf uit te zoeken en aan je hart en geweten te vragen, wat juist is en wat onjuist, wat extreem is en wat niet, dan kom je er wellicht achter dat veganisme eigenlijk helemaal niet zo extreem is. Maar hoe de industrie omgaat met dieren wel.

Ik vind het ontzettend extreem om een koe tegen haar wil in zwanger te maken, door haar vast te binden en dan tegen haar wil in naar binnen te gaan bij haar en haar schreeuw te negeren. Ik bedoel, verplaats je eens in deze positie en vraag jezelf af, is dit extreem? Vervolgens raakt de koe zwanger en baart haar kind. Dit kind wordt binnen ene paar uur of soms een paar dagen bij haar weggehaald en apart gezet. Deze scheiding, zoals je misschien kunt begrijpen, is zeer en zeer stressvol en zorgt voor paniek en verdriet bij zowel de baby als bij de moeder koe. Nogmaals, probeer je eens te verplaatsen in de koe. In het volgende filmpje zie je de reactie van de moeder als haar kalfje wordt weggenomen. Hoor haar gehuil. Wat is er extremer, vindt je?

 

https://www.youtube.com/watch?v=SAJH8cQ7pIg

De zwakkere kalveren worden doodgemaakt en de stiertjes worden gebruikt als kalfsvlees. De meisjes die sterk genoeg zijn, worden net als hun moeder.

Mocht je de filmpjes niet kunnen aanzien, misschien moet je je dan eens bedenken of je de melk dan wel zou moet drinken, want dit gebeurd, over de gehele wereld, iedere dag. Op een gangbare boerderij, op een biologische boerderij, zelfs op de allerbeste kinderboerderij is dit vooraf gegaan. Misschien zijn er hobby boeren en lieve boeren en izjn er mensen met eigen koeien die heel lief en goed voor ze zijn, maar dit is meer uitzondering dan regelmaat, ik hoop dat je dat als lezer wel inziet. Ik focus mij in dit artikel op de melk in de supermarkt, de pakken melk, met blije koeien erop die zichzelf promoten. De blije koe die in het zwembad springt. Maar de koe die is alles behalve blij.

 

Welke van de twee vindt jij extremer? 

 

Een varken in vrijheid of een varken vlak voor zijn doos met een geweer op zijn kop, wat is extremer?

 

Een olifant in de natuur of een olifant als circus slaaf? Wat is extremer?

Een vos gevangen en gedood voor een bontkraag of een vos in de vrije natuur, wat is extremer?

Zie hier een filmpje over een boer, die op 9 verschillende boerderijen heeft gewerkt en wat hij daar van vindt:

https://www.youtube.com/watch?v=G8TsIHrUNOs

Ben je helemaal klaar voor de waarheid, kijk dan: www.landofhopeandglory.org en zie met je eigen ogen hoe het er op de beste boerderijen van de UK aan toe gaat ( en deze zijn het allerbeste in het welzijn voor veedieren)

Ik denk dat ik mijn punt wel duidelijk heb gemaakt nu.

Ik vind het onnodig doden van dieren voor menselijk plezier extreem. En ik vind veganisme een heel normale manier van leven. Het zou zelfs het etiketje veganisme niet horen te hebben. Veganisme zou in mijn optiek zelfs de norm moeten zijn. Dieren eten en dieren hebben voor plezier en vermaak ( en dus ook smaak) is totaal onnodig en we hebben vlees niet eens nodig om gezond te zijn. veganisme is leven en laten leven en de dieren met rust laten. Hoe kan dat nu eigenlijk extreem zijn?

Veganisme is eigenlijk een vorm van respect voor het leven en omdat ons anders is aangeleerd wil dat zeker niet zeggen dat het daardoor extreem is. Nee het is anders dan je gewend bent en gedrag veranderen is ook lastig en vaak moet je er ook even stil bij staan, maar hoe fijn is het als je daardoor heen bent en je gewoon kunt leven zonder dat je bijdraagt aan al dat verschrikkelijke gedoe? En echt hoor, het is maar voedsel en kleding enzo, het is niet dat er van je gevraagd wordt of je iemand anders wilt worden. Je kunt gewoon jezelf blijven, alleen dan misschien iets meer in lijn met wat je al die tijd van binnen ook al wist?

En wanneer mensen dan zeggen:’Ja, maar je laat alleen extreme beelden zien, zo gaat dat er niet overal aan toe’.  dat klopt gedeeltelijk. Het gaat er in 95% van de gevallen wel zo aan toe. Alles wat je kunt kopen voor een paar euro in de supermarkt, als die dieren zijn waardeloos behandeld.

En met 7,5 miljard mensen op de planeet kunnen we dieren niet willen eten en houden zodat ze een mooi leven lijden. Daarvoor wil men, niet betalen en daar hebben we op deze planeet ook gewoon geen ruimte voor, om alle koeien een jaar of 15 te laten worden. Het is simpelweg onmogelijk.

Dus ook al wil je nog zo graag dat jouw stukje vlees een gezond en gelukkig diertje is geweest, helaas, dat was het hoogstwaarschijnlijk niet. Dus je kunt boos worden op de boeren, op de fokkers, op de melkers, op de supermarkten, maar het is vraag en aanbod. De klant wil dat stukje vlees en dus zal dat stukje vlees er komen. Jij pakt dat stukje vlees en dat wordt weer opnieuw aangevuld. Jij hebt deze industrie dus zelf in de hand. Als er meer vraag komt naar een plantaardige burger, dan zal deze worden aangevuld. En nee 1 stukje vlees maakt geen verschil, maar als 15 miljoen mensen dat blijven zeggen, dan wordt het ook nooit anders.

Ik hoop dat ik heb kunnen uitleggen dat ik de industrie extreem vindt die de dieren uitbuit en mishandeld en dat veganisme daar het tegenovergestelde van is.

 

Ik wil even kwijt: 

Ik snap dat de beelden en de woorden die ik met je deel enorm heftig kunnen zijn. Maar weet wel, dat dit niet aan mij ligt, ik geef alleen de informatie door. En als dit soort dingen je boos maken, probeer dan eens goed na te gaan of ik jou echt boos maak of dat het de gebeurtenissen zijn die jou van streek maken. Sorry als je al op d ehoogte was van deze ernstige zaken en het nu alweer moest ervaren. Ik hoop dat je mijn redenen zult begrijpen. 

Om leuk en blij af te sluiten, hier een vrolijk filmpje van rond rennende varkentjes die gered zijn van de industrie:

Misschien zet dit artikel jou wel aan het denken, misschien is de Vegan Challenge wel iets voor jou?  30 dagen krijg je hulp en recepten om eens een keer plantaardig te proberen te eten.  het begint vanaf 1 april en je kan je al inschrijven. Klik hier op de link.

Of probeer de stap te zetten die jij denkt dat goed is. Want alleen jij kan bepalen wat voor jou goed voelt.

Wil je een keertje zelf mee maken hoe het met de dieren in Nederland is gesteld, om het met eigen ogen te ervaren? Verdiep je eens in de Save Movement. Je wordt met open armen ontvangen om eens een keer mee te gaan.

 

Peace,

Natascha

 

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsPersoonlijkVeganisme

MIJN LEVEN MET PDS

3 Mins read
Sinds ik mij kan heugen heb ik eigenlijk altijd al veel buikpijn gehad. Je kunt het aan mijn moeder navragen, maar het…
New PostsVeganisme

Wat is er mis met dierentuinen?

4 Mins read
Als mijn moeder mij vroeger vroeg wat ik het liefste zou gaan doen met mijn kinderfeestje, was dat altijd hetzelfde, naar de…
New PostsVeganisme

Wat als je van je ouders niet als vegan mag leven ...

3 Mins read
Super trots ben ik, op mijn volgers onder de 16 jaar. Ik krijg regelmatig berichten van jongens en (vooral) meiden die graag…