Coming soon: Nieuwsbrief

New PostsVeganisme

Dingen waarvan je onterecht denkt dat ze vegan zijn.

6 Mins read

Niets is frustrerender dan een product waar weipoeder (koemelk) in zit, terwijl het ook nog eens prima kan bestaan zonder…Oké, er zijn echt wel dingen die frustrerender zijn, maar het is wel echt heel irritant!

Maar weipoeder vindt je in ieder geval nog terug op een ingrediënten lijst. Er zijn heel veel dingen waarvan je denkt dat ze vegan ( en dus zonder dierlijke producten) zijn, maar die wel degelijk iets dierlijks bevatten. Ik ga je in dit artikel misschien een beetje shockeren, dus hou je vast

1 Appelsap

Sommige appelsappen worden geklaard met gedroogde visblazen. De troebele varianten niet.

2. Wasverzachter

Wasverzachter schuimt onder andere zo lekker door het dierlijke vet wat erin zit. Ik gebruik nooit wasverzachter ( azijn helpt ook om het zachter te maken), maar ik wist niet dat er slachtafval in zat… Er bestaan wel vegan varianten, klik daarvoor even hier.

3. Truffels

Truffels zijn natuurlijk gewoon plantaardig, maar de manier waarop ze worden gevonden is helemaal niet diervriendelijk. Honden die worden ingezet om truffels te vinden, worden vaak vergiftigd.. Weten hoe het precies zit, lees dan het artikel van Quirine.

4. Tattoo inkt

Voor altijd inkt in je huid? Vraag dan altijd even na of de inkt vegan is of, of er vegan inkt ingekocht kan worden. De meeste ‘normale’ inkt bevat namelijk vaak as van dierenbotten, gelatine en glycerine.

5. Vanille Aroma

Vanillearoma is geschikt voor veganisten zolang het niet gewonnen is met gebruik van dieren. Als de smaak van vanille bereikt is met castoreum, is het niet veganistisch. Wat is castoreum, denk je? Bevers hebben een klier tussen hun geslachtsorganen en anus die bevergeil produceert. Bevers gebruiken deze substantie om hun vacht mee in te vetten en om hun territorium mee af te bakenen. Dood de bever, haal de klier eruit en droog deze. Daarna kun je er zelf bevergeil uithalen en gebruiken. Iew.

Waar bevergeil regelmatig voor gebruikt wordt, is parfum en andere cosmetica. Door de zoete geur van bevergeil is het hier erg geschikt voor. Soms staat het als castoreum op de ingrediëntenlijst, maar het hoeft er niet per se op te staan. De specifieke geurstoffen in parfum zijn namelijk een soort geheim recept en hoeven niet openbaar gemaakt te worden.

Gelukkig is van sommige parfums wel bekend dat ze helemaal veganistisch zijn en anders kun je altijd navragen of jouw favoriete parfum castoreum bevat.

6. Geraffineerde witte suiker

Bruine suiker dat gebleekt moet worden, wordt gebleekt met behulp van beenderkool. Suiker dat in Nederland wordt gemaakt is wel altijd vegan. MAAR what about al die koekjes die niet in NL worden gemaakt maar wel suiker bevatten? Oreo’s? Gebruikt de fabrikant in Tjechie of Spanje wel suiker die met botten is gebleekt? En dat ene taartje wat niet in NL is geproduceerd?

7. Vlierbloesem limonade

HUH? Ik pluk zelf vaak vlierbloesem voor thee en limonade en ik weet dat er talloze insectjes in zitten. Ik laat de bloemen dan ook altijd een half uurtje liggen voor ik ze in het kokende water gooi, maar er sneuvelt helaas vaak wel een klein vriendje during the process. Al sta ik er bijna met vergrootglas bij en vis ik er zo nu en dan een half verzopen kevertje uit, je gaat mij niet vertellen dat grote bedrijven alle beestjes eruit redden. Ik maak deze conclusie dan ook helemaal zelf, zonder enig bewijs, maar met gezond verstand.

8. Citrusfruit

Heb je je wel eens afgevraagd hoe het komt dat citroenen en sinaasappels zo mooi glanzen? Al eens gehoord van schellak? Dit is een glansmiddel wat wordt gemaakt van het uitscheidingsproduct van schildluizen. Het komt soms ook voor op groente. En op glanzende appeltjes. Wil je dit niet, kies dan voor biologisch.

9. Vuilniszakken

De meeste vuilniszakken (en eigenlijk plastic in het algemeen) bevatten ‘slip agents’, gemaakt van dierlijke vetten, wat wrijving en stroefheid vermindert.

10. Rubberen banden

In fietsbanden en autobanden zit slachtafval verwerkt.

11. Condooms

Bij de productie van latex wordt soms gebruik gemaakt van caseïne om ongewild schuimen van de vloeistof te voorkomen. Maar je kan gemakkelijk zoeken op vegan condooms via Google en je komt als nel op een site die wel vegan condooms verkoopt.

12. Foto’s en fotorolletjes

In fotopapier en foto rolletjes voor analoge camera’s zit gelatine ( varkensbotten)

13. Sommige muziekinstrumenten

De lijm die wordt gebruikt bij de bouw en restoratie van muziekinstrumenten en antieke meubels is dierlijke lijm, gemaakt van een gelatineoplossing. Die wordt verkregen door de beenderen of huiden te koken.

14. Vuurwerk

In vuurwerk zit stearinezuur; een vetzuur meestal afkomstig van dierlijke vetten. Het dient om de metalen poeders een laagje te geven, zodat ze niet oxideren en langer opgeslagen kunnen worden. Sowieso is het een goed idee om geen vuurwerk meer te kopen, het is beter voor de planeet en onze huisdieren zijn er vaak ook doodsbang voor.

15. Ski’s en snowboards.

Om ski’s of snowboards beter te laten glijden over de sneeuw, worden ski’s gewaxed. Hierbij wordt (vaak) gebruik gemaakt van een mix van paraffine met stearinezuur.

16. Verf en verfkwasten

De verf bevat weer caseïne (afkomstig van melkeiwitten) als bindmiddel en bepaalde kleurtinten kunnen afkomstig zijn van dierlijke stoffen, zoals (alweer) botten.  De haren van kwasten zijn in de helft van de gevallen van varkensharen gemaakt. Wil je zien of weten hoe deze kwasten worden gemaakt? Kijk dan deze aflevering van de keuringsdienst eens terug!

17. Biodiesel

Biodiesels niet 100 procent plantaardig. Ze zijn wel afkomstig van ‘duurzame energiebronnen, zoals plantaardige olie of… dierlijk vet. 

18. Computers en toetsenborden

Hebben we hem weer: Stearinezuur (in het plastiek en het rubber), al zou Apple het geweerd hebben en zelfs plantaardige inkt gebruiken.

19. Vetkrijt

Het vet uit de vetkrijtjes is afkomstig van dierlijk talg en geeft hen die specifieke geur.

20. Inktprints in kleding

Op kleding gemaakte prints zijn vaak gemaakt van inkt van geplette insecten of van gelatine en dat is gemaakt van een eiwitproduct uit de botten van zoogdieren. Of van schellak; wat uit de uitscheiding van de vrouwelijk lakschildluis wordt gehaald. De diertjes worden vaak levend gekookt of door elkaar geschud totdat ze dood gaan. Vervolgens worden de schalen van het insect verbrijzeld tot een rood poeder. Het vocht dat vrijkomt bij het vermalen (hun bloed) komt op die manier vrij. 

21. De wijze waarop groenten en fruit worden verbouwd

De meeste groenten en fruit groeien op koeienmest, paarden mest of kippenmest en wordt er gebruik gemaakt van compost met daarin kippen eieren. Ook wordt er als voeding vaak beendermeel gebruikt van koeien en of varkens. Je kunt moielijk controleren of jouw fruit en groenten helemaal plantaardig en diervriendelijk is.

22. Kleurpotloden

Heel veel kleurpotloden zijn omhuld in bijenwas.

23. Boeken

Boeken zijn gelijmd met gelatine.

Dezelfde lijm zit ook in meubels, schoenen, behanglijm, lucifers en wist je dat varken in ongeveer nog 200 producten zit verwerkt waar van je het nooit verwacht?

Zo zit het varken echt bijna overal in. Varkens zitten onopvallend verstopt in handgel, dagcrèmes, wasmiddel en shampoo om de mens mooier te maken en de huid soepel en jong.

Diabetes medicatie: Uit de alvleesklier van het varken wordt het medicijn insuline* gewonnen. Dat zorgt er bij suikerpatiënten voor dat in het lichaam de stofwisseling goed verloopt. Ook worden er vaak hartkleppen van varkens gebruikt wanneer de menselijke variant faalt.

Gelatine zit ook in andere medicatie. Het wordt onder andere gebruikt als omhulsel van capsules.

Die omhullende eigenschap maakt gelatine ook bijzonder geschikt om er paintballkogels van te maken. In zo’n ‘capsulekogel’ zit verf. Jup, paintballen is geen vegan vervanger voor het bowlen met je collega’s. ( Vanwege het leer in de bowlingschoenen).

Alsof het varken niet genoeg uitgebuit wordt, kwam ik op het volgende afschuwelijke feit terecht:

Varkens gebruikt bij testen auto’s

Bij zogeheten crash testen worden levende varkens gebruikt. Ze worden levend met hoge snelheden tegen muren aangeramd. Dit gebeurt ook met honden trouwens. Ik heb niet kunnen vinden welke automerken hier gebruik van maken. Helaas, want we zouden dit echt moeten boycotten. Hoe bang moet je wel zijn als je dit meemaakt, levend en gezond, het leven van een varken is echt niets waard in sommige ogen…

Laten we stellen dat dit absoluut een walgelijke vorm van dierenmishandeling is. Lees hier me

Conclusie:

Sommige dingen kan je prima vermijden, maar niet alles is te vermijden of het wordt heel moeilijk om een nog normaal leven te leiden. Ik vraag mezelf ook af of we moeten streven naar 100% perfect veganisme of moeten miljoenen mensen minder bijdragen aan dierenleed?

Als het lijkt alsof je niet helemaal veganistisch kunt leven, wil dat natuurlijk niet zeggen dat je het niet moet proberen. Iedereen heeft hierin zijn/haar grenzen. Ik slik bijvoorbeeld hartmedicatie waar ik van weet dat deze op dieren worden getest ( wat me wel verdrietig maakt, maar als ik ze niet neem. heb ik een ondraaglijk bestaan). Ik maak hierin een bewuste keuze en gebruik tegen mijn normen en waarden een dier die absoluut nooit een keuze heeft gekregen. Ook koop ik groenten in de winkel waarvan ik niet weet of ze plantaardig geteeld zijn. Maar ik doe mijn best. Ook om anderen te informeren over dierenleed. En soms leer ik nog steeds. Het is een proces en er bestaat nou eenmaal geen compacte handleiding. En als die wel bestond, was hij onhaalbaar.

Ik denk dat we niet zozeer moeten streven naar perfect veganisme. Het bestaat niet en in deze wereld is dat gewoonweg (bijna) niet mogelijk, maar dat betekent niet dat we het niet moeten proberen. Als we allemaal doen wat in onze macht ligt, komt er minder vraag naar dierlijke lijm, gelatine in snoepjes en zo voorts. Wanneer er minder dieren worden doodgemaakt, zijn er ook minder dieren die gebruikt gaan worden voor lijm en haren etc.

Wanneer je interesse hebt in veganisme, maar je kunt kaas (nog) niet laten staan, ga dan voor de rest wat je wel kan doen, maar laat het er niet bij zitten, omdat iets nog niet lukt. Dan eet je dus plantaardig en kaas, maar je helpt al zoveel meer dan dat je niets zou doen. Dus ga ervoor!

Wanneer er een school in de brand staat, redt je ook de kinderen die je kan redden, ondanks dat je niet alle kinderen kunt redden, toch?

Misschien kunnen we gewoon allemaal ons best doen.

Welk ding wist jij absoluut niet? En heb je iets toe te voegen? Laat het me weten in een reactie!

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read
In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed. Allereerst: Het…
New PostsUncategorized

SNUGGS Menstruatieondergoed (meest gestelde vragen)

4 Mins read
Ik kwam een paar jaar geleden via instagram voor het eerst in aanraking met menstruatie ondergoed. @florainthegarden sprak er zo enthousiast over,…
Moestuin tipsNew Posts

Biologisch tuinieren met Bio Kultura!

1 Mins read
Hoe langer ik tuinier des te belangrijker ik de bodem vind worden.. Gek vind ik het dat ik eerst alleen maar keek…

7 Comments

Comments are closed.