Coming soon: Nieuwsbrief

Moestuin tips

6 redenen om zelf voedsel te telen

2 Mins read

Sinds februari 2016 ben ik begonnen met het kweken van mijn eigen voedsel. Wat als een klein experiment begon ( radijsjes in een pot), werd steeds uitgebreider. Nu heb ik een ‘moesstraat’ in een urbanfarm in Hilversum. Toen ik de smaak van cherrytomaten uit mijn eigen teelt vergeleek met die uit de supermarkt, wilde ik ze nooit meer kopen. 

Er zijn nog meer redenen om te beginnen met tuinieren:

2. Gezond

Het is natuurlijk bekend dat dat groente en fruit gezond zijn. Maar het is zeker weten gezonder als je ze zelf teelt. het gehalte aan vitaminen en mineralen is vele malen hoger aanwezig wanneer de groenten en fruit net geoogst zijn. Dat gehalte is na 7-14 dagen al gehalveerd! En wanneer voedsel wordt geïmporteerd weet je meestal niet wanneer ze geoogst zijn.

3. Goed voor het mileu

Mileuproblemen over de hele wereld zet je aan het denken ( mij wel in ieder geval). Wanneer je je eigen voedsel teelt, verspil je nul ‘voedselkilometers’ en heb je een minder grote voetafdruk. Wanneer je zelf verbouwt weet je precies hoe groen en verantwoord jouw eten is.

4. Keuze is reuze

In de winkel heb je weinig keuze in groenten. Wanneer je zelf teelt, kun je zelf kiezen wat je zaait. Er bestaan duizenden soorten en rassen. Zo ontdek je ook nog eens iets.

5. Het maakt je creatief

Ik hou van creatief bezig zijn en ik merk dat van tuinieren, je creatiever wordt. Ja echt! Ik probeer iedere keer dingen uit en zo leer ik mijn groenten steeds beter kennen. Maar ook ziektes te bestrijden ( op een liefdevolle manier!), hekjes te bouwen en DIY projecten te verzinnen.

6. Tuinieren is ontspannen en maakt blij.

Wanneer ik in de tuin ben, ben ik in een andere state of mind. Rust komt over me heen. Met mijn vingers in de aarde los ik geen problemen op, maar ik kan ze wel even helemaal los laten. Bovendien ben je ook bezig met de toekomst, je gaat plannen maken, zaden zaaien, lezen over tuinieren, soorten grond en noem het maar op!

En dan te denken over de bezoekers in je tuin, alle bijen, vlinders, vogels die langskomen. Dan kan je niet anders dan vrolijk worden!

 

Mochten er nu nog dingen zijn waarom je zou denken, nee maar dat is niets voor mij,w ant ik heb er geen ruimte voor of het zal wel duur zijn.. lees dan hier verder!

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read
In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed. Allereerst: Het…
Moestuin tipsNew Posts

Biologisch tuinieren met Bio Kultura!

1 Mins read
Hoe langer ik tuinier des te belangrijker ik de bodem vind worden.. Gek vind ik het dat ik eerst alleen maar keek…
Moestuin tipsNew Posts

Moestuinieren voor mensen zonder tijd

1 Mins read
Wanneer je een druk leven hebt denk je misschien dat een moestuin geen zin heeft, omdat het je veel tijd zal gaan…