Coming soon: Nieuwsbrief

Moestuin tips

Liefdevol slakken aanpakken!

2 Mins read

Ik vind het zelf ook echt niet gezellig hoor als ze er zijn, de naaktslakken. Vooral niet in de moestuin waar ze elk lekker blaadje willen opeten voor ik de kans krijg. Maar dood maken en vergiftigen is niet mijn stijl. Ik word zelfs een beetje pissig als ik hoor dat mensen zout strooien. Dat is alsof je zoutzuur op je eigen huid strooit, mega pijnlijk, niet oke! Ook bier vind ik een niet oke manier. Ik probeer het gewoon wat natuurlijker, wat plantaardiger.

Feitje: Niet alle slakken eten je plantjes op! Van alle slakken zijn naaktslakken het meest vraatzuchtig

Hier de dingen die ik probeer tegen slakken ( soms tegelijk of afwisselend):

Natuurlijke vijanden: Zorg voor veel vogels in de tuin, dit is de grootste natuurlijke vijand van de slak en, het de bestrijding van dit ongedierte zal natuurlijk verlopen. Andere natuurlijke vijanden van de slak die u naar uw tuin kunt leiden zijn, eenden, kippen, egels , kikkers en padden, spinnen, larven, libellen en vliegen.

Verschil van dag en nacht: Slakken houden van vocht en ze zijn in de nacht actief. Als je dus in de vroege ochtend water geeft, zul je s nachts minder slakken vinden in je tuin.

Jonge plantjes beschermen: Slakken zijn dol op de kleine, jonge plantjes en die zullen ze dan ook als eerste te grazen nemen. Je kunt je jonge plantjes beschermen door er bijvoorbeeld flessen over heen te plaatsen. Melkflessen, plastic flessen. En zo zijn het meteen mini kasjes en zullen ze je plantje sook beschermen tegen wind en regen. Win-win-win dus.[ms_image_frame src=”https://plantaardiger.nl/wp-content/uploads/2016/12/sla_plastiek_fles-2.jpg” border_radius=”0″ link=”” link_target=”_blank” light_box=”no” class=”” id=””]

Liefdevolle val zetten: In plastic bakje aan de zijkant een gat maken. Een tiental kattenbrokjes erin doen. Deksel erop. Gat niet in het deksel maken, ivm regen. Bakje(s) tussen de planten leggen. Slakken komen op de geur van de kattenbrokjes af. Daarna de slakken met een lepeltje oid in een ander bakje doen en direct naar een plekje brengen waar ze geen kwaad kunnen.

Knoflook: Slakken houden niet van knoflook, dus een aantal teentjes in de tuin leggen kan al wat verschil maken.

Lokplanten: Je kunt wat planten neerzetten waar ze juist dol op zijn (chinese kool! en ook afrikaantjes), zodat ze jouw groentes met rust laten is ook wel een tip die goed werkt.

Specifiek voor bonen: Slakken zijn echt helemaal gek van bonen, vooral de jonge blaadjes en ze kunnen maar een beperkte hoogte klimmen natuurlijk, dus ik laat ze altijd de onderste bladeren eten, zodat de plant gespaard blijft. Tot nu werkt dit voor mij.

Potten invetten: Potten zou je kunnen invetten met vaseline. Dan kunnen ze er niet tegenop, omdat het te glad is.

Zelf vangen: Als je voor je gaat slapen even de tuin in gaat met een zaklamp, dan heb je grote kans dat je de slakken allemaal op heterdaad kunt betrappen. Je kunt ze vangen en verder op zetten, let op, zet ze minimaal 20 meter verder op als je ze echt weg wilt hebben. Het is wel een van de meest effectieve manieren.

Barrière bouwen: Dit heb ik zelf erg veel gedaan afgelopen seizoen, kippengaas en netten om mijn dierbaarste planten heen. De slakken kunnen er met geen mogelijkheid bij en planten blijven goed.

[ms_image_frame src=”https://plantaardiger.nl/wp-content/uploads/2016/12/Naaktslak-770×406.jpg” border_radius=”0″ link=”” link_target=”_blank” light_box=”no” class=”” id=””]

Misschien werken niet alle tips even goed, maar combinaties en afwisseling msschien wel. Ze zijn in ieder geval een stuk liefdevoller dan de tips die ik op Google kan vinden ( bier, zout en doormidden (?) knippen).

Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd om het aankomend seizoen wat liever aan te pakken. Heb jij andere tips?

ALSTUBLIEFT, VERTEL!

 

 

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read
In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed. Allereerst: Het…
Moestuin tipsNew Posts

Biologisch tuinieren met Bio Kultura!

1 Mins read
Hoe langer ik tuinier des te belangrijker ik de bodem vind worden.. Gek vind ik het dat ik eerst alleen maar keek…
Moestuin tipsNew Posts

Moestuinieren voor mensen zonder tijd

1 Mins read
Wanneer je een druk leven hebt denk je misschien dat een moestuin geen zin heeft, omdat het je veel tijd zal gaan…

4 Comments

Comments are closed.