Coming soon: Nieuwsbrief

VeganismeWaarom vegan?

En al die soja dan?

2 Mins read

‘En al die soja dan, is dat niet verwoestend?’

Misschien is deze vraag ook wel herkenbaar voor andere veganisten. Soms lijkt het wel alsof men mij aanvalt omdat ik ook dingen doe of dingen eet die niet ethisch verantwoord zijn. Maar het kan ook een vraag zijn die men oprecht meent en daarom wil ik de sojaboon een beetje aandacht geven en er een heel artikel aan wijden.

Lang niet alle sojabonen komen uit het Amazonewoud. Neem nu eens het merk Alpro ( een favoriet van mij). Het merendeel van de (GMO vrije) bonen van Alpro komt gewoon uit Europa ( Frankrijk). Het andere gedeelte komt vanuit Canada. Sojabonen kunnen we in Europa net zo goed kweken. sterker nog, ik ga het dit jaar zelf eens een keer proberen, om te zien of het een makkelijk of moeilijk gewas is.

 

maar goed

Maar goed, het is wel waar dat veel soja wel uit Zuid Amerika komt en dat 80% van al deze soja GMO is, wat op langere termijn schadelijk kan zijn voor het milieu en dus planeet. De grond raakt uitgeput en veel bos voor al die soja gekapt.

Verder raken boeren hun land en inkomen kwijt en zijn de werkomstandigheden op de sojaplantages vaak ook niet goed.

(bron)

Schokkend nieuws

MAAR! Wist je dat vegetariërs en veganisten niet de grootste oorzaak zijn voor al deze soja gerelateerde problemen in de wereld? Maar juist de vlees, zuivel en ei consumenten?

De meeste soja wordt namelijk verwerkt in vee voer. En met meeste bedoel ik 90%! Dat is bijna alles dus.

Als veganist hoef je geen soja  te eten, er zijn tal van andere plantaardige keuzes, maar als vlees eter, eet je continue (indirect) soja.

Naast het feit dat ik vlees eten niet ethisch verantwoord vindt, zul je je misschien ook nog eens kunnen afvragen wat jouw eten heeft gegeten. Ik bedoel de dieren zitten vaak onder de kanker gezwellen en dat komt hoogstwaarschijnlijk door stress en slechte omstandigheden, maar ik denk ook door alle GMO voedsel wat ze krijgen. Ik heb het onderzoek gezien vanuit Frankrijk, met de ratten en al die ratten met GMO soja voer kregen kanker. Maar goed, dat is even een ander onderwerp en heel erg subjectief. m( maar dat mag, want het is mijn blog haha). 

Van het oppervlak aan landbouwgrond waarvan 1 vleeseter kan worden gevoed, kunnen 3 tot 7 vegetariërs en 12 tot 20 veganisten leven.

Dus wanneer iemand soja eten echt slecht vindt, is veganist worden, de beste keuze. 😉 

 

Liefs!

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsPersoonlijkVeganisme

MIJN LEVEN MET PDS

3 Mins read
Sinds ik mij kan heugen heb ik eigenlijk altijd al veel buikpijn gehad. Je kunt het aan mijn moeder navragen, maar het…
New PostsVeganisme

Wat is er mis met dierentuinen?

4 Mins read
Als mijn moeder mij vroeger vroeg wat ik het liefste zou gaan doen met mijn kinderfeestje, was dat altijd hetzelfde, naar de…
New PostsVeganisme

Wat als je van je ouders niet als vegan mag leven ...

3 Mins read
Super trots ben ik, op mijn volgers onder de 16 jaar. Ik krijg regelmatig berichten van jongens en (vooral) meiden die graag…