Coming soon: Nieuwsbrief

Kruiden

Brandnetel

2 Mins read

Hallo gratis superfood: brandnetel.

De brandnetel is mega gezond! En dat zou je in eerste instantie niet denken. Wie wel eens geprikt is door de netel, wil er het liefste ver weg van blijven. Toch kan ook jij je voordeel uit deze plant halen.

Voedingsstoffen in brandnetels

De brandharen bevatten: netelgif, histamine, lecithine en mierenzuur, waarvan het mierenzuur verantwoordelijk lijkt te zijn voor de pijn die we ervaren na aanraking.

De bladeren bevatten: eiwitten, chlorofyl, xantofyl, vitamine B1,2 en 5, vitamine C, E en K, choline, carotine, enzymen, glucokinine, mineralen, looistof en ijzer.

Je kunt brandnetels gebruiken voor vele toepassingen, zo helpen ze als zalfje bij insectenbeten, helpen ze als thee bij haaruitval en hooikoorts en vermindert het astma. ook helpt het bij acne en werkt het als een detox op je nieren en lever.

 

Zelf plukken

Wanneer je zelf brandneteltopjes wilt gaan plukken doe dat dan voor de maand mei of in ieder geval voor de bloei. Na de bloeitijd wordt de smaak bitterder en dus minder lekker. Let er altijd op dat je ze op plaatsen plukt waar weinig verkeer en honden langskomen. Verder zit er natuurlijk altijd een kans in dat je je brandt aan de brandharen dus als je nog niet zo ervaren bent, zijn handschoenen niet een slecht plan.

Het is maar net wat je ermee wilt doen. Je kunt er thee van maken ( om te drinken of je haar mee te wassen) of soep. Je kunt brandnetels verwerken in een salade of je maakt er gier van die je weer op de moestuin kunt gebruiken tegen schimmels en luizen. Of je maakt er een heerlijke pesto van, zie hier mijn recept!

Hier een paar recepten, maar de mogelijkheden zijn eindeloos.

Brandnetelsoep recept (4 personen)

  • 400 gram verse jonge brandneteltoppen
  • 50 gram boter
  • 900 ml bouillon
  • 1 ui
  • 2 aardappelen
  • 1 teentje knoflook
  • 1dl room
  • Peper
  • Zout
  • Olie

Snipper de ui en pers het knoflook. Schil de aardappelen en snij ze in stukjes. Snijd de brandneteltoppen klein (met handschoenen!). Fruit de ui en knoflook in een beetje olie en voeg de brandneteltoppen, aardappel en bouillon toe en laat ca.20 minuten koken tot de aardappelen gaar zijn. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg de room toe en breng op smaak met peper en zout.

Brandnetel Thee

Was de topjes brandnetel goed en leg ze op een doek te drogen. Na een aantal dagen kun je ze verkruimelen en als thee drinken. Lekker met paardenbloem honing! De thee kan je drinken of je haar mee wassen, want dit schijnt je haar heel goed te doen. Zelf nog niet geprobeert, maar ik ga het toch een keertje doen en dan zal ik een update plaatsen!

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
KruidenNew Posts

Thee om zelf te groeien

2 Mins read
In dit artikel deel ik graag mijn favoriete kruidenthee soorten en hoe je het zelf kweekt. Kamille! Kamille is bij mij een…
KruidenPlantenReview

Plant Pharmacy - Lisette Kreischer

1 Mins read
Ik heb met mezelf een challenge dit jaar en dat is: dat ik geen nieuwe boeken mag kopen. Dit omdat ik in…
KruidenUncategorizedWildplukken

Goudsbloem olie / maceraat

1 Mins read
Wil je eerst meer weten over de goudsbloem, klik dan hier!   Goudsbloem maceraat maken? Dat kan niet makkelijker, maar je moet…

1 Comment

Comments are closed.