Coming soon: Nieuwsbrief

Moestuin tips

Zo begin je een moestuin ( Deel 3: Zaaien)

1 Mins read

Zaaien.

Mijn favoriete onderdeel, zaaien! ( echt waar ik kan NIET wachten).

Oogsten van een gewas dat ik helemaal zelf vanuit een zaadje heb opgekweekt, geeft mij heel veel voldoening. Het is bijna iets magisch.

Beginners denken vaak dat kweken vanuit zaad iets moeilijks is, dat je het beter kunt over laten aan experts of dat je er speciale kennis voor moet hebben. Maar het is helemaal niet moeilijk, het is zelfs heel erg leuk. Wees wel gewaarschuwd, want er kan een verslavend effect optreden bij dit tafereel. Als je eenmaal de eerste zaailingen hebt gezien, dan wil je voor altijd blijven zaaien!

Binnen zaaien:

Planten zoals tomaten, pepers, paprika en aubergine hebben veel tijd nodig om te groeien, daarom kun je ze het beste vroeg in het voorjaar binnen zaaien. Zo krijgen ze een goede start en zijn ze goed beschermd tegen weer en wind.

Zaaien in 6 simpele stappen:

Geef de zaailingen hun eigen potje. Zet een kiemplantje zodra hij ongeveer 6 tot 10 cm is in een eigen potje. Of wanneer hij zijn eerste echte blaadjes heeft gekregen. En niet wanneer hij alleen nog zijn kiemblaadjes heeft.

Dit proces heet verspenen.

Afharden:

Soms staat er op een verpakking van je zaadjes dat je de plant moet afharden voordat je hem in volle grond zet. Dit betekent niets meer dan dat je plant moet wennen aan de koudere lucht en het buiten leven. Planten worden na 14 mei pas buiten gezet, omdat er tot deze tijd nog kans is op vorst. En dat is funest voor de meeste (zomer) planten. Bepaal wanneer je de plantjes buiten gaat zetten en zet ze een week daarvoor overdag buiten en in de nacht weer binnen.

Buiten zaaien:

Sommige zaadsoorten kun je meteen buiten in de volle grond zaaien. Zoals: radijsjes, lente uien, wortels, prei, mei rapen en raapstelen.

In de volle grond zaaien kan op twee manieren. Namelijk verspreid over de grond of in regels. Je maakt dan diepe geulen en zaait in een rij. Wat er teveel aan is gezaaid verwijder je later. Dit is de meest gebruikte manier.

Op de verpakking van de zaden staat ook altijd wanneer er in de volle grond kan worden gezaaid, wel zo handig!

Zaaien in regels

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read
In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed. Allereerst: Het…
Moestuin tipsNew Posts

Biologisch tuinieren met Bio Kultura!

1 Mins read
Hoe langer ik tuinier des te belangrijker ik de bodem vind worden.. Gek vind ik het dat ik eerst alleen maar keek…
Moestuin tipsNew Posts

Moestuinieren voor mensen zonder tijd

1 Mins read
Wanneer je een druk leven hebt denk je misschien dat een moestuin geen zin heeft, omdat het je veel tijd zal gaan…