‘Ik heb respect voor jou hoor, als veganist, maar ik hou gewoon van mijn balletje gehakt op mijn bord’. en : ‘Ik moet wel mijn biefstukje hebben hoor’. En zelfs: ‘Ze moeten met hun &%^^%$^van mijn vlees afblijven’. 

Mensen houden van vlees.

Maar waarom houden mensen zo van vlees? Ze houden zo erg van vlees, dat zelfs wanneer ze weten hoe slecht een dier geleefd heeft, ze hun ogen kunnen sluiten en het alsnog willen eten. Waarom? De smaak. Mensen houden van de smaak van vlees.

Kijk eens naar een rauw stuk vlees wat je koopt. Neem bijvoorbeeld rauwe kip. Ziet dat er aantrekkelijk en smaakvol uit? Niet als je het mij vraagt hoor. Pas nadat je dit  marineert, kruid en bakt, dan ziet en ruikt het pas lekker. Maar als ik het rauw in mijn handen heb, voelt het slijmerig, viezig, glibberig en zie ik allemaal stukjes vet en aderen lopen, ik vind dat niet erg smakelijk hoor. En dat is het ook niet, rauwe kip. Verre van smakelijk.

Nee het zijn de kruiden, de olie, de marinade en het bakken wat het lekker maakt. En kruiden zijn van planten 😉

Heb je er wel eens over nagedacht waarom we onze handen goed moeten wassen na dat we rauwe kip hebben aangeraakt? Of waarom we onze keukenspullen goed moeten reinigen na aanraking met rauwe kip? En hoe kan het dan izjn dat we gemaakt zijn om dit te eten, als we al die moeite moeten doen om maar niet ziek te worden van wat we eten? Ooit eens over nagedacht?

En waarom is het hoofd er eigenlijk af als je een hele kip koopt? Of dit nu is in de supermarkt of bij de slager. Het hoofd zit er niet meer aan. Is dat omdat het dan niet meer smakelijk is? omdat het confronteert? Omdat je dan de connectie maakt met het dier? En zijn we nu zo gewend aan het beeld van een hele kip zonder hoofd en zien we het alleen nog maar als een lekkernij?

 

Wanneer je zegt: ‘ik hou van vlees’. Vraag jezelf dan af of je echt van vlees houdt of van de smaak en textuur? Er zijn tegenwoordig zoveel vlees vervangers en er komen er zoveel bij iedere maand. De textuur en de smaak lijkt echt op kip, gehakt etc. En ook al is het niet 100% hetzelfde… Is al dat leed waar je aan mee betaald voor je smaak nu echt belangrijker dan het leven van een ander wezen?

Vegan nuggets

 

Voor jou is het een aantal minuten van genot. Voor het dier is het zijn hele leven.

Wees lief, voor de planeet, voor jezelf en voor dieren. Probeer vegan.

 

 

 

 

Published by

Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *