Coming soon: Nieuwsbrief

VeganismeWaarom vegan?

Is biologisch vlees beter?

3 Mins read

‘Natas, vind je biologisch vlees beter?’ Wanneer ik mensen spreek over vlees eten, hoor ik vaak dat mensen begaan zijn met het welzijn van de dieren. Ze willen in de meeste gevallen, ‘Dat de dieren een goed leven hebben gehad’. Zonder mishandelingen en dat soort nare praktijken  en gewoon ‘Dat de dieren gelukkig zijn in de tijd dat ze leven’. Mensen vinden dat belangrijk, gelukkig, dat maakt mij goed gestemd 🙂

Ik vind het niet zo gek dat mensen denken dat biologisch gehouden dieren een beter leven lijden. Dat is wat ons wordt wijsgemaakt, maar dat is ook wel de verwachting, waarom zou het anders duurder zijn en de onderscheiding krijgen?

Jarenlang heb ik dit zelf ook gelooft en vanaf dag 1 dat ik op mezelf woonde heb ik biologisch vlees gekocht. In mijn ogen was dat beter en ik dacht serieus dat dit zelfs het beste was wat ik kon doen, want toen was ik vast en zeker nog overtuigd dat ik dat vlees nodig had. Dus geweten gesust en vlees kopen bij een biologische slagerij. Ik betaalde graag die euro’s extra.  Bij mij kwam de ommekeer toen mijn eigen slager mij vertelde dat de dieren op dezelfde manier werden geslacht, in dezelfde ruimtes en op dezelfde manier.  Dat biologisch meer een soort van sprookje was. Hij vertelde dat het voer wat de kippen kregen bijvoorbeeld, wel echt van betere kwaliteit was en dat ten goede kwam voor het vlees. Maar dat verpakkingen en stickers misleiding was. Ik ben de man nog altijd dankbaar voor zijn eerlijkheid. Dat was ook meteen de dag dat ik nooit meer vlees kocht. Maar ik haal nog steeds mijn bonen daar, die verkoopt hij ook.

De industrie wil dat je gelooft dat de dieren een goed leven hebben gehad, want zo kunnen wij, liefdevolle mensen (klanten), in staat zijn om mee te werken aan een hoop gruwelijke dingen. Je ziet blije koeien op melkverpakkingen en een beter leven kipfilet in de schappen en je kunt het nu met gemak in je winkelkarretje stoppen. Terwijl als je echt zou zien waar die ene kip geleefd heeft en hoe oud het was en erbij stond wat die kip heeft meegemaakt, dan zou je het hoogstwaarschijnlijk niet doen. En daarom is er zoveel misleiding en dubbelzinnige marketing gaande. Dus als je deze ‘vrolijke’ dieren ziet, denk dan nog eens.

De meeste dieren worden al als baby geslacht.

Als je lammetjes vlees zielig vindt, dan moet je dit eens weten.  Kippen en varkens sterven vaak nog jonger dan lammetjes.

Hieronder het verschil met gangbaar en biologisch en dan onderaan hoe oud de dieren kunnen worden in vrijheid (wild).

Wist je dat 1 op de 7 biggetjes de slacht niet eens haalt? Deze sterven vaak aan de gevolgen van slechte verzorging en zwakte. Ook is het redelijk normaal dat de biggen bij zwakte al door boeren dood worden geslagen, voor ze naar het slachthuis kunnen gaan. Aan zwakke biggen hebben ze niets. 

Nu je weet dat in 98% van alle gevallen de cijfers er zo bij liggen ( want ja er zijn natuurlijk altijd wat uitzonderingen waar dieren wel echt 15 jaar worden en  meer vrijheid hebben). Kun je voor jezelf nagaan of dat echt een verschil maakt.

Melk en ei

Dan zou ik graag melk en ei nog even willen aankaarten. Omdat, hoe biologisch dan ook, de moederkoe tegen haar wil, keer op keer wordt zwanger gemaakt. Want zonder kindjes geen melk natuurlijk. Dit werkt bij alle zoogdieren hetzelfde. Bij melk altijd de baby’s bij de moederkoe worden weggehaald. Dat moet gewoon, als men koeienmelk wilt. En is het een feit dat al die babystiertjes die geboren worden, gedood worden, want stieren geven geen melk. Dus bij ieder glas melk komt leed kijken. Bij de allergoedkoopste melk tot aan de allerduurste, meest biologische, allerbeste boerderij.

Wil je meer lezen over wat er mis is met melk? Lees dan dit artikel eens: Wat is er mis met melk?

En hetzelfde is natuurlijk ook geldig voor ei. Ook bij biologische eieren worden de haantjes vergast, gestikt of gaan ze door de shredder. Want hanen zijn niet nuttig met zoveel aantallen. Ik zag een keer bij een Ekostore een papiertje met dat hun de allerblijste kippen hadden met natuurlijke leefomgeving etc. Toen ik naar het bedrijf belde en vroeg waar de haantjes heen waren gegaan, kreeg ik hetzelfde antwoord. ‘Afgemaakt’.

Wil je meer lezen over wat er mis is met ei? Lees dan dit artikel eens: Wat is er mis met eieren?

En heel belangrijk…

Wat we echt niet mogen vergeten of als je het nog niet weet, echt moet weten, is denk ik, dat hoe biologisch en hoe organisch een boerderij ook mag zijn geweest. Een dier wil gewoon niet dood. Het zal altijd tegen stribbelen onderweg naar een slachthuis en het ruikt het bloed en de angst van andere dieren die hem / haar voorgaan. Elk wezen wil leven en heeft de drang om te leven. En ik vind dat ieder wezen hier ook recht op heeft.

Dus wanneer je echt dierenleed wil voorkomen, zal je moeten gaan voor plantaardig.

www.veganchallenge.nl en geef je op!

 

 

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsPersoonlijkVeganisme

MIJN LEVEN MET PDS

3 Mins read
Sinds ik mij kan heugen heb ik eigenlijk altijd al veel buikpijn gehad. Je kunt het aan mijn moeder navragen, maar het…
New PostsVeganisme

Wat is er mis met dierentuinen?

4 Mins read
Als mijn moeder mij vroeger vroeg wat ik het liefste zou gaan doen met mijn kinderfeestje, was dat altijd hetzelfde, naar de…
New PostsVeganisme

Wat als je van je ouders niet als vegan mag leven ...

3 Mins read
Super trots ben ik, op mijn volgers onder de 16 jaar. Ik krijg regelmatig berichten van jongens en (vooral) meiden die graag…

7 Comments

Comments are closed.