‘Natas, vind je biologisch vlees beter?’ Wanneer ik mensen spreek over vlees eten, hoor ik vaak dat mensen begaan zijn met het welzijn van de dieren. Ze willen in de meeste gevallen, ‘Dat de dieren een goed leven hebben gehad’. Zonder mishandelingen en dat soort nare praktijken  en gewoon ‘Dat de dieren gelukkig zijn in de tijd dat ze leven’. Mensen vinden dat belangrijk, gelukkig, dat maakt mij goed gestemd 🙂

Ik vind het niet zo gek dat mensen denken dat biologisch gehouden dieren een beter leven lijden. Dat is wat ons wordt wijsgemaakt, maar dat is ook wel de verwachting, waarom zou het anders duurder zijn en de onderscheiding krijgen?

Jarenlang heb ik dit zelf ook gelooft en vanaf dag 1 dat ik op mezelf woonde heb ik biologisch vlees gekocht. In mijn ogen was dat beter en ik dacht serieus dat dit zelfs het beste was wat ik kon doen, want toen was ik vast en zeker nog overtuigd dat ik dat vlees nodig had. Dus geweten gesust en vlees kopen bij een biologische slagerij. Ik betaalde graag die euro’s extra.  Bij mij kwam de ommekeer toen mijn eigen slager mij vertelde dat de dieren op dezelfde manier werden geslacht, in dezelfde ruimtes en op dezelfde manier.  Dat biologisch meer een soort van sprookje was. Hij vertelde dat het voer wat de kippen kregen bijvoorbeeld, wel echt van betere kwaliteit was en dat ten goede kwam voor het vlees. Maar dat verpakkingen en stickers misleiding was. Ik ben de man nog altijd dankbaar voor zijn eerlijkheid. Dat was ook meteen de dag dat ik nooit meer vlees kocht. Maar ik haal nog steeds mijn bonen daar, die verkoopt hij ook.

De industrie wil dat je gelooft dat de dieren een goed leven hebben gehad, want zo kunnen wij, liefdevolle mensen (klanten), in staat zijn om mee te werken aan een hoop gruwelijke dingen. Je ziet blije koeien op melkverpakkingen en een beter leven kipfilet in de schappen en je kunt het nu met gemak in je winkelkarretje stoppen. Terwijl als je echt zou zien waar die ene kip geleefd heeft en hoe oud het was en erbij stond wat die kip heeft meegemaakt, dan zou je het hoogstwaarschijnlijk niet doen. En daarom is er zoveel misleiding en dubbelzinnige marketing gaande. Dus als je deze ‘vrolijke’ dieren ziet, denk dan nog eens.

De meeste dieren worden al als baby geslacht.

Als je lammetjes vlees zielig vindt, dan moet je dit eens weten.  Kippen en varkens sterven vaak nog jonger dan lammetjes.

Hieronder het verschil met gangbaar en biologisch en dan onderaan hoe oud de dieren kunnen worden in vrijheid (wild).

Wist je dat 1 op de 7 biggetjes de slacht niet eens haalt? Deze sterven vaak aan de gevolgen van slechte verzorging en zwakte. Ook is het redelijk normaal dat de biggen bij zwakte al door boeren dood worden geslagen, voor ze naar het slachthuis kunnen gaan. Aan zwakke biggen hebben ze niets. 

Nu je weet dat in 98% van alle gevallen de cijfers er zo bij liggen ( want ja er zijn natuurlijk altijd wat uitzonderingen waar dieren wel echt 15 jaar worden en  meer vrijheid hebben). Kun je voor jezelf nagaan of dat echt een verschil maakt.

Melk en ei

Dan zou ik graag melk en ei nog even willen aankaarten. Omdat, hoe biologisch dan ook, de moederkoe tegen haar wil, keer op keer wordt zwanger gemaakt. Want zonder kindjes geen melk natuurlijk. Dit werkt bij alle zoogdieren hetzelfde. Bij melk altijd de baby’s bij de moederkoe worden weggehaald. Dat moet gewoon, als men koeienmelk wilt. En is het een feit dat al die babystiertjes die geboren worden, gedood worden, want stieren geven geen melk. Dus bij ieder glas melk komt leed kijken. Bij de allergoedkoopste melk tot aan de allerduurste, meest biologische, allerbeste boerderij.

Wil je meer lezen over wat er mis is met melk? Lees dan dit artikel eens: Wat is er mis met melk?

En hetzelfde is natuurlijk ook geldig voor ei. Ook bij biologische eieren worden de haantjes vergast, gestikt of gaan ze door de shredder. Want hanen zijn niet nuttig met zoveel aantallen. Ik zag een keer bij een Ekostore een papiertje met dat hun de allerblijste kippen hadden met natuurlijke leefomgeving etc. Toen ik naar het bedrijf belde en vroeg waar de haantjes heen waren gegaan, kreeg ik hetzelfde antwoord. ‘Afgemaakt’.

Wil je meer lezen over wat er mis is met ei? Lees dan dit artikel eens: Wat is er mis met eieren?

En heel belangrijk…

Wat we echt niet mogen vergeten of als je het nog niet weet, echt moet weten, is denk ik, dat hoe biologisch en hoe organisch een boerderij ook mag zijn geweest. Een dier wil gewoon niet dood. Het zal altijd tegen stribbelen onderweg naar een slachthuis en het ruikt het bloed en de angst van andere dieren die hem / haar voorgaan. Elk wezen wil leven en heeft de drang om te leven. En ik vind dat ieder wezen hier ook recht op heeft.

Dus wanneer je echt dierenleed wil voorkomen, zal je moeten gaan voor plantaardig.

www.veganchallenge.nl en geef je op!

 

 

 

Published by

Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.

Join the Conversation

7 Comments

 1. Ik koop ook altijd biologisch vlees, rechtstreeks van de boer overigens. Een stuk duurder dan supermarktvlees, maar o zoveel lekkerder. Het gaat mij namelijk niet zozeer om het betere leven van het beestje, maar om de kwaliteit van het vlees. Het vlees dat ik bij die boer koop is vrij van toevoegingen, dus ook geen bindmiddelen en water, en het is lekker een paar weken gerijpt. Het verschil in smaak is enorm. Voor mij nooit meer die troep uit de supermarkt.

   1. Ik eet sinds 2maanden geen vles meer , deels door de documentaies op netflix deels door na een hartaanval nog gezonder te gaan leven.nu las ik pas over biologisch vlees en kip en dacht , nou dat is zo gek nog niet,en toen kwam ik jou site tegen.dank je wel , ik ben er nu wel klaar mee,door jou weet ik nu zeker dat er geen vlees of kip meer op mijn bord komt.voel me wel goed zo.nogmaals dank je.

 2. Wat heb je een mooie en inspirerende blog!
  Heb net op je gestemd 😉

  Qua ei las ik laatst zelfs dat de vrouwelijke kippen zo doorgefokt zijn dat ook bij ‘ultrabiologische, uitloop, thuisgehouden’ kippen hun productiesysteem zo gemanipuleerd is dat ze veel pijn ervaren in hun lichaam. Zo blijven eieren vaak in de baarmoeder zitten en veroorzaakt het allerlei ontstekkingen. (In dit filmpje wordt dat ook benoemd: https://www.youtube.com/watch?v=utPkDP3T7R4).
  En daarnaast is het ook zo, dat hoe goed de kippen ook behandeld worden, ze worden nog steeds als producten gebruikt en nemen we hun eieren weg zonder toestemming en zijn ze dus ‘enslaved’.

  Dankjewel dat je de wereld mooier en ‘peacefull’ maakt met je mooie blog! Ga je zeker volgen.

  Liefs Gitte

 3. Hoi! Hier een visie op net een andere manier. Ik ben groot geworden op een bio-dynamische boerderij, en ik kan je vertellen dat deze dieren echt wel beter grootgebracht worden dan een gemiddeld gangbaar dier. Ik houd ook enorm van alle dieren die we hebben: kippen, koeien en varkens zijn slim en leuk.
  Echter blijven het dieren, en zijn ze er met een doel (ja, productie dus). Als een koe geen kalf kan krijgen, eten wij haar op, zo wordt zij deel van de cirkel. Niet al het land dat wij hebben kunnen wij gebruiken voor het telen van door mensen eetbare producten (op zandgrond is gras eigenlijk het enige gewas dat groeit. Ook hebben wij in onze kas en winkel veel groenafval, dat eten onze varkens. Overigens worden onze dieren geslacht bij een andere manier als die waarvan je een stukje vlees koopt in de winkel: wij brengen ze namelijk ze namelijk zelf weg, wat stukken minder stressvol is. Vervolgens hoeven ze maar heel kort te wachten bij de slager, en brengt hij ze dan snel en gericht aan hun einde, geen massaproductie dus.
  Ik eet graag vegan, of vegetarisch, en hoogstens tweemaal per week een stukje vlees, van een boerderij die ik ken en aan mijn standaards voldoen. Het gaat uiteindelijk om het creeëren van een zo goed mogelijk werkend systeem.
  Daarnaast wil ik je wel graag meegeven dat dieren geen mensen zijn, als je bijvoorbeeld een groep koeien hebt die binnen is opgegroeid, zullen ze het helemaal niet leuk vinden om naar buiten te gaan. Jou argument dat koeien tegen hun wil zwanger worden gemaakt is dus ook een beetje gek, koeien denken daar niet zo over na als mensen dat doen.
  Ik vind je website super, want je hebt leuke gerechten en goede tips, maar probeer het verhaal soms ook even van een andere kant te bekijken, zo krijgen we ook veel meer mensen mee in het minder vlees eten!

  1. Bedankt voor je reactie, ik denk alleen wel dat we er niet net op een andere manier instaan, maar op een geheel andere manier, zegt maar twee uitersten.

   Ik zie dieren niet als dingen, maar als voelende wezens, niet als mensen, wel als levende wezens, met gevoelens, emoties en een eigen wil om te leven. Ik vind ook dat dieren die rechten moeten krijgen. Daar vecht ik ook voor. Je kunt mij nog zo vaak vertellen hoe veeboeren dieren zien, maar ik kan het zelf nooit meer zo zien, sinds ik mijn ogen en hart heb open gedaan. Omdat we het kunnen hoeft niet te zeggen dat we het recht maar hebben om andersmans leven af te pakken voor eigen smaak, plezier en of gewenning, want meer is het niet hoor, mensen hebben geen vlees nodig om te overleven en of gezond en gelukkig te zijn. Sterker nog, vlees maakt ons ziek, de dieren ellendig en de planeet kapot. Bovendien is dieren houden onnatuurlijk. Als je ziet hoe een koe wordt zwanger gemaakt, dan gaan mijn haren er recht van overeind staan, soms zelfs vastgebonden en dat een mens dan naar binnen dringt? Zou je dit bij honden en katten ook zo normaal vinden, vraag ik mij af? Wat je zegt klopt, mensen zijn dieren, maar koeien zijn geen mensen. En om respect voor koeien te hebben hoeven ze ook geen mensen te zijn. Ik ben te vaak bij of in een slachthuis geweest om te kunnen ontkennen dat dieren geen gevoel hebben, want altijd zie ik hetzelfde plaatje. Of dit nou halal is, biologisch of gangbaar of erger, klein o groot, dieren willen gewoon niet dood. Er is in de laatste minuten altijd angst en vrees. Dieren vechten voor hun leven, tot de laatste adem. En weet je? Nooit wordt er genade getoond, nooit!Als je dit liefde noemt, dan weet ik het echt niet meer.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *