Lang heb ik in de waan geleefd dat er met eieren helemaal niets mis was en bleef ik de eitjes kloppen, koken en bakken.

Voor eieren gaan er toch geen dieren dood, zou je denken, maar is dat wel zo of is er iets dat je over het hoofd ziet?

In dit artikel probeer ik uit te leggen waarom veganisten geen eieren eten of als ik het bij mezelf hou, waarom ik geen ei eet en wat er nu eigenlijk zo mis is met eieren.

Je moet beseffen dat de eierindustrie echt enorm is! Mannelijke kippen, hanen dus, leggen geen eieren en zijn economisch dus niet interessant, daardoor nutteloos voor de industrie en worden daarom afgedaan als grof vuil. Het is hard, keihard, de industrie draait niet om welzijn van de dieren, maar wel om geld.

Zodra het mannelijke geslacht van deze kuikens wordt bepaald worden de kuikens doodgemaakt.

Dit gebeurd in Nederland door vergassing, verstikking ( in een gigantisch grote plastic zak) en door een versnipperaar.Dit laatste is de meest voorkomende variant.

Hieronder kun je zien hoe dat gaat. Dit gaat zo bij scharrelkippen en dit gaat zo bij de meest biologische boerderijen.

Dus als je na dit stuk en de video nog twijfelt over dit verhaal, kijk dan eens beter wanneer je een veld met kippen ziet of kippen bij iemand in zijn achtertuin of bij de kinderboerderij, vraag jezelf dan eens af, waar zie jij de haantjes? Vraag de mensen waar ze zijn. De helft van alle eieren is man en de helft is vrouw. Toch zie je altijd maar 1 haan op vele vrouwtjes. Nu weet je het.

En dan ben je en hen en wordt er voor jou bepaald dat jij eieren gaat leggen voor de mens. ben je een kip in de biologische sector, heb jij even geluk, dan wordt je snaveltje niet gekort. maar ben jij een scharrel of vrije uitloop kip, dan wordt je snavel ingekort, vaak machinaal ( want dat is het goedkoopste). Zonder verdoving overigens. En dat ziet er zo uit:

En dan heb je als legkip een kort en miserabel leven.

Er bestaan veel soorten kippen en het verschilt per soort hoe oud de kip kan worden in het wild. Maar de kippen die gebruikt worden in de industrie zouden in het wild ongeveer 3-6 jaar oud kunnen worden. Maar de gangbare kip leeft ongeveer 42 dagen, de scharrelkip tussen de 56 en 63 dagen en de biologische kip 70 tot 81 dagen. De eierproductie is dan niet hoog meer en dan wordt de kip naar het slachthuis gebracht om vervolgens in de supermarkt te verschijnen.

Wist je dat:

 • Een scharrelkip nooit daglicht ziet?
 • Een scharrelkip slechts 1,5 A4tje aan ruimte heeft?
 • Een biologische kip heeft een minder slecht leven dan een scharrelkip?
 • Let op! Een minder slecht leven, betekent geen goed leven!
 • Kippen vaak borstbeenbreuken oplopen, omdat ze zo slecht behandeld worden, vaak worden ze gewoon in kratten gegooid
 • Kippen in het wild heel kieskeurig zijn als het op paren aankomt, maar hier geen keuze krijgen?
 • Kippen elkaar fysiek te lijf gaan en soms elkaar doden en opeten, omdat ze zich zo gestressed voelen?

Leghen. Foto door Animal Rights, kijk ook op: https://www.animalrights.nl/stop-de-slacht/eieren

Nou, nu je weet hoe het zit met eieren, kun je wellicht begrijpen wat er mis mee is en dat je als vegetariër nog steeds bijdraagt ( of je dat nu wel of niet wilt) aan de dood en leed van dieren. MAAR! Er is goed nieuws! Jawel, echt waar.

 

En als je nu zelf kippen neemt en daar de eieren van opeet, is dat dan wel ethisch verantwoord?

Heel erg vaak krijg ik deze vraag. Ongelooflijk hoeveel mensen dat vragen, ik vraag mij af of ze dat dan ook zelf doen 😉 ‘Eet je wel van eieren die uit je eigen tuin zouden komen?’ Mijn persoonlijke antwoord is tegenwoordig nee. Maar als je dat wel wilt doen, is het denk ik altijd nog beter dan de industrie steunen.

Waarom ik geen eieren eet uit iemands eigen tuin met kippen?

Voor een kip is het heel natuurlijk om eieren te blijven leggen totdat haar nestje vol is. Als deze vol is begint ze met broeden. Je kunt je voorstellen dat als je telkens de eieren bij haar weghaalt, ze weer opnieuw gaat produceren. je onderbreekt haar proces en daarbij komt het feit dat het leggen van eieren veel energie en moeite kost voor een kip. Ik bedoel, stel het jezelf eens voor, hoe denk je dat het kan zijn?m Bovendien is het vaak leggen van eieren slecht voor de gezondheid van een kip, er komt een druk op haar organen te liggen, omdat ze veel meer eieren moet leggen, dan dat natuurlijk voor haar is.

En dan nog dit, iets wat niet veel mensen weten: Verder lijdt de kip aan een enorm verlies van calcium per ei dat ze produceert. Dit calcium zorgt ervoor dat het ei sterk is, het is tenslotte het huisje van haar toekomstige baby. Een tekort aan calcium kan bijdragen aan een pijnlijke dood voor de kip. Een manier voor een kip om het calcium tekort aan te vullen is door haar eigen eieren op te eten. En gaat vaak in tegen de reden waarom mensen in eerste instantie kippen hielden.

 

Wil je na het lezen van dit stukje nog steeds zelf kippen, redt dan een ex-leg kip! klik hier voor meer informatie 

En doe dit dan, omdat kippen leuk en lief zijn en omdat je ze een goed tehuis wilt bieden en niet omdat je ze wilt voor hun eitjes.

En dan goed nieuws! Eieren zijn ongezond en zijn schadelijk voor ons lijf. EN! Je kunt als mens prima zonder EI!

Zelf gebruik ik de drie onderstaande combi’s tegenwoordig en ik zeg het heel eerlijk, ik heb nog nooit een ei gemist!

Lijnzaad met water: Meng 1 eetlepel gebroken lijnzaad met 3 eetlepels water en laat het even staan. Mix het  en klaar is je ei-mengsel.

Chiazaad met water: Meng 1 eetlepel chiazaad met 3 eetlepels water en laat het 10 minuten staan. Mix het in een keukenmachine en klaar is je ei.

Kikkererwtenmeel met water: Meng 3 eetlepels kikkererwtenmeel met 3 eetlepels water.

Ook heb je dit product bij de Albert Heijn: 

Wellicht is het even wennen, vooral in het begin, maar we leven in een tijd dat eieren onnodig zijn en dierenleed al helemaal. En het aanbod van ei vervangers en koek en taart zonder eieren wordt alleen maar groter en groter. Dit omdat de veganistische groep elke dag groeit en er steeds meer vraag komt naar plantaardige oplossingen.

Vragen, tips, recepten? Reageer hieronder en ik zal mijn best doen om je verder te helpen.

 

Als laatste nog een filmpje om te zien hoe mooi het is als moeder de kinderen mag krijgen op haar eigen manier.

Veel liefde,

Natascha

 

 

 

Published by

Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.

Join the Conversation

18 Comments

 1. Dat filmpje van de versnipperaar is echt vreselijk!!!
  Ik zit momenteel nog ergens in een tussenfase. Zo heb ik geen eieren meer in huis voor een omelet ofzo, maar wel nog producten met eieren, waar ik nog een oplossing voor moet vinden (waar mijn totaal niet-ecologische vriend akkoord mee kan zijn)
  Als ik ooit een tuin heb, wil ik wel kippen, liefst geredde, gewoon voor de gezelligheid en om etensrestjes op te eten (en hun eigen eitjes)

  1. Hoi Katrien, Ja erg is die he? 🙁 ik denk dat je al heel fijn op weg bent naar een plantaardigere toekomst! En mannen draaien vaak bij als ze zien dat het allemaal zonder gedoe kan 😉 Ik wens je heel veel succes en je kipjes wens vind ik erg lief! <3

 2. Goedemorgen Natascha,

  Jemig wat ben je lekker bezig, helemaal in deze week zonder vlees. Ja, die eieren hè. Ik hoop echt dat mensen zich door het lezen van deze artikelen verantwoordelijker zullen opstellen, #weetwatjeeet. En ja, wij eten ook eieren, onze eigen eieren van de kippen. Inderdaad zijn het geweldige beestjes die er hier gewoon bij horen.
  Tussen de hennen loopt altijd een haan, allereerst om de orde te bewaken en de dames te bewaken. Daarnaast zorgt zijn aanwezigheid ook voor nageslacht en inderdaad dat zijn hennen en hanen. Soms kunnen we een toompje weggeven maar de overige hanen verdwijnen in de pan.
  Hier thuis hanteren we in principe dat wanneer we vlees eten we willen weten hoe het dier geleefd heeft, hoe het voor ons is dood gegaan en dat we het zelf zouden moeten kunnen doden. Heftig maar wel waar. Er is dus diep respect en dankbaarheid voor alle dierlijke dat wij eten.
  Daarnaast is het best lastig om getuige te zijn van het doden van een dier en zijn we hierdoor heel veel minder vlees gaan eten omdat je er op deze wijze achter de ‘waarheid’ komt.
  De wereld is zo onnatuurlijk geworden.

  Wel, dat voor nu.
  Ik geniet van je posts en je lef!
  Fijne dag.

  Trix

  1. wauw Trix, hoe lang doen jij dat al op deze manier en wat is jouw grootste reden om toch dierente blijven eten, ondanks je het als heftig ervaart?
   En inderdaad, de wereld is heel onnatuurlijk geworden, terug naar de basis <3

   1. Sinds wij kinderen hebben gekregen (ruim 15 jaar geleden) voelden we een grote verantwoordelijkheid in wat we allemaal in de lijfjes stoppen om ze goed te laten opgroeien. Dat is veelal veel groenten, onbewerkte producten waaronder dus ook onbewerkt vlees. Dat was even een zoektocht maar lukte wel. Dit bleek een stuk duurder uit te pakken en daarom besloten we al minder vlees te eten. Toen we enkele jaren geleden zijn verhuisd naar huis mèt tuin was er tuimte voor een moestuin èn kippen. Bijna aromatisch volg je daarin de seizoen en dan komen er inderdaad kuikens. De moeilijkheid ligt vooral in het feit dat je van ei tot haan de beestjes kent en laat opgroeien maar dit is een gevolg van de keuze die we maken. Jaar na jaar liggen er minder eieren onder een broedse kip, want ja, ook haar natuur willen we haar gang laten gaan. Zo proberen we een ‘eerlijke’ balans te vinden en de gevolgen van onze gedragingen verantwoord te dragen.
    Daarnaast is bij mij de kennis van geheel onthouden van dierlijke eiwitten nog niet aanwezig. Ik denk nog steeds dat we het ergens nodig hebben, met mate wel te verstaan en vooral niet op de wijze zoals het nu wordt aangeboden. Kijk, we komen van jagers en verzamelaars, en vanuit dat perspectief probeer ik ook te leven. Enkel dat wat nodig is voor een gezonde voeding en levensstijl (wat heeel lastig blijkt met alle aanbod in de schappen) en niet vanuit een economische perspectief. De wijze waarop het verzamelen van voedsel heden ten dage gebeurt is op vele manieren onbevredigend, zowel voor lichaam en ziel, maar dat is weer een ander onderwerp. Ik denk dat in ons gezin hele kleine stapjes gemaakt worden in het verminderen van gebruik van dierlijke produkten, uitsluiten kan ik nog niet maar probeer wel verantwoord te kiezen bij gebruik.

    1. mooi zeg. Ik geloof ook dat we jagers en verzamelaars zijn en dat de manier waarop het vlees en de melk in de winkels ligt alles behalve natuurlijk is en nooit goed kan zijn voor ons lichaam en geest. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om een dier te doden dus kan ik ze ook niet eten. Maar slik wel vitamines bij, want we kunnen niet zonder b12. Tegenwoordig hebben we dieren niet meer nodig en als ik het uit een tabletje kan halen, ben ik blij
     Bedankt voor je mooie lange uitgebreide reactie. Veel liefs

 3. Dit is echt wel hard om naar te kijken. Ik had totaal geen idee dat het er zo aan toe gaat. Wat ik nog het minst begrijp is dat de mens hiertoe in staat is? Heg zet een mens tot nadenken….

 4. Hoi Natascha! Goed artikel! Ik heb één vraag: mijn ouders hebben kippen die gewoon vrij lopen en een veilig nachthok hebben. Ik heb aan mijn moeder gevraagd wat er gebeurt met de kip als je de eieren niet weghaalt. Ze gaf als antwoord: dan wordt ze broeds, en dat kost zoveel energie dat ze uiteindelijk ziek wordt en dood kan gaan. Deze kippen worden heel goed verzorgd. Als je het gezondheidsaspect niet meerekent, wat vind jij er dan van als deze eieren gegeten worden? (Ik doe het zelf niet, want ik ben veganist, en als ik wel een dierlijk product eet straft mijn lichaam me daar meteen voor).

  1. Hoi hoi, ik heb juist andersom geleerd, dat de kippen ziek worden als je constant eieren weghaalt, eigenlijk zoals ik het schreef in het artikel. Maar ik ben geen dierenarts natuurlijk. Ik vraag me dan wel af, in de natuur worden de eitjes ook niet weggehaald? Ik zal er later nog eens op terug komen als ik dit aan een arts heb gevraagd.

   1. Interessant. Ik heb het ook gezien, dat de kip ziek werd. Zou het niet zo zijn dat in de natuurlijk de eieren uitkomen omdat ze bevrucht zijn, en de kip daarom niet veel te lang op ze zit te broeden? Mijn ouders hebben geen haan. Mijn moeder zegt dat de kip zichzelf totaal vergeet te verzorgen als ze broeds is en op (onbevruchte) eieren zit. Ze eet niet meer, slaapt niet meer. Ik ben benieuwd naar het antwoord als je een keer een dierenarts erover spreekt! (Je hebt me op instagram trouwens, noanimalsinthekitchen).

 5. Net de vraag van een collega waarom geen scharrel eieren. Ik kon hem redelijk uitleggen maar miste zeker nog wat details die ik uit jouw stuk heb kunnen halen nu. Super goed stuk. Dank je! xxx

 6. Wat een mooie blog!
  Heb net op je gestemd 😉

  Wat een goed artikel!
  Qua ei las ik laatst zelfs dat de kippen zo doorgefokt zijn dat hun productiesysteem gemanipuleerd is waardoor ze veel meer eieren leggen dan natuurlijk is. (Zelfs bij ‘ultrabiologische, vrije uitloop, thuisgehouden’ kippen.) Dit zorgt voor veel lichamelijke pijn. Wat vaak voorkomt is dat het ei in haar baarmoeder blijft zitten en er dan allerlei ontstekingen ontstaan. In dit filmpje wordt dat ook verteld: https://www.youtube.com/watch?v=utPkDP3T7R4
  Daarnaast is het natuurlijk zo, dat hoe goed de kippen ook behandeld worden ze nog steeds gebruikt worden als producten en we hun eieren ‘stelen’ en zij ‘enslaved’ zijn.

  Ik ga je blog zeker volgen!
  Bedankt dat je de wereld mooier en ‘peaceful’ maakt voor al het leven.

  Veel Liefs!
  Gitte

 7. lieve Natscha, Wat ben jij goed bezig zeg! Ik ben zelf bijna veganist, ben met mijn laatste vegetarisch gestremde kaas bezig en stap dan echt over.Eet al jaren geen vlees, vis, eieren of producten waar dit verborgen aanwezig is.
  Jouw info over de kip en het ei is gruwelijk verhelderend. Dank voor het delen.
  Lieve groet,
  Coby (buurvrouw (-;)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *