Coming soon: Nieuwsbrief

Veganisme

Wat is er mis met eieren?

4 Mins read

Lang heb ik in de waan geleefd dat er met eieren helemaal niets mis was en bleef ik de eitjes kloppen, koken en bakken.

Voor eieren gaan er toch geen dieren dood, zou je denken, maar is dat wel zo of is er iets dat je over het hoofd ziet?

In dit artikel probeer ik uit te leggen waarom veganisten geen eieren eten of als ik het bij mezelf hou, waarom ik geen ei eet en wat er nu eigenlijk zo mis is met eieren.

Je moet beseffen dat de eierindustrie echt enorm is! Mannelijke kippen, hanen dus, leggen geen eieren en zijn economisch dus niet interessant, daardoor nutteloos voor de industrie en worden daarom afgedaan als grof vuil. Het is hard, keihard, de industrie draait niet om welzijn van de dieren, maar wel om geld.

Zodra het mannelijke geslacht van deze kuikens wordt bepaald worden de kuikens doodgemaakt.

Dit gebeurd in Nederland door vergassing, verstikking ( in een gigantisch grote plastic zak) en door een versnipperaar.Dit laatste is de meest voorkomende variant.

Hieronder kun je zien hoe dat gaat. Dit gaat zo bij scharrelkippen en dit gaat zo bij de meest biologische boerderijen.

Dus als je na dit stuk en de video nog twijfelt over dit verhaal, kijk dan eens beter wanneer je een veld met kippen ziet of kippen bij iemand in zijn achtertuin of bij de kinderboerderij, vraag jezelf dan eens af, waar zie jij de haantjes? Vraag de mensen waar ze zijn. De helft van alle eieren is man en de helft is vrouw. Toch zie je altijd maar 1 haan op vele vrouwtjes. Nu weet je het.

En dan ben je en hen en wordt er voor jou bepaald dat jij eieren gaat leggen voor de mens. ben je een kip in de biologische sector, heb jij even geluk, dan wordt je snaveltje niet gekort. maar ben jij een scharrel of vrije uitloop kip, dan wordt je snavel ingekort, vaak machinaal ( want dat is het goedkoopste). Zonder verdoving overigens. En dat ziet er zo uit:

En dan heb je als legkip een kort en miserabel leven.

Er bestaan veel soorten kippen en het verschilt per soort hoe oud de kip kan worden in het wild. Maar de kippen die gebruikt worden in de industrie zouden in het wild ongeveer 3-6 jaar oud kunnen worden. Maar de gangbare kip leeft ongeveer 42 dagen, de scharrelkip tussen de 56 en 63 dagen en de biologische kip 70 tot 81 dagen. De eierproductie is dan niet hoog meer en dan wordt de kip naar het slachthuis gebracht om vervolgens in de supermarkt te verschijnen.

Wist je dat:

  • Een scharrelkip nooit daglicht ziet?
  • Een scharrelkip slechts 1,5 A4tje aan ruimte heeft?
  • Een biologische kip heeft een minder slecht leven dan een scharrelkip?
  • Let op! Een minder slecht leven, betekent geen goed leven!
  • Kippen vaak borstbeenbreuken oplopen, omdat ze zo slecht behandeld worden, vaak worden ze gewoon in kratten gegooid
  • Kippen in het wild heel kieskeurig zijn als het op paren aankomt, maar hier geen keuze krijgen?
  • Kippen elkaar fysiek te lijf gaan en soms elkaar doden en opeten, omdat ze zich zo gestressed voelen?

Leghen. Foto door Animal Rights, kijk ook op: https://www.animalrights.nl/stop-de-slacht/eieren

Nou, nu je weet hoe het zit met eieren, kun je wellicht begrijpen wat er mis mee is en dat je als vegetariër nog steeds bijdraagt ( of je dat nu wel of niet wilt) aan de dood en leed van dieren. MAAR! Er is goed nieuws! Jawel, echt waar.

 

En als je nu zelf kippen neemt en daar de eieren van opeet, is dat dan wel ethisch verantwoord?

Heel erg vaak krijg ik deze vraag. Ongelooflijk hoeveel mensen dat vragen, ik vraag mij af of ze dat dan ook zelf doen 😉 ‘Eet je wel van eieren die uit je eigen tuin zouden komen?’ Mijn persoonlijke antwoord is tegenwoordig nee. Maar als je dat wel wilt doen, is het denk ik altijd nog beter dan de industrie steunen.

Waarom ik geen eieren eet uit iemands eigen tuin met kippen?

Voor een kip is het heel natuurlijk om eieren te blijven leggen totdat haar nestje vol is. Als deze vol is begint ze met broeden. Je kunt je voorstellen dat als je telkens de eieren bij haar weghaalt, ze weer opnieuw gaat produceren. je onderbreekt haar proces en daarbij komt het feit dat het leggen van eieren veel energie en moeite kost voor een kip. Ik bedoel, stel het jezelf eens voor, hoe denk je dat het kan zijn?m Bovendien is het vaak leggen van eieren slecht voor de gezondheid van een kip, er komt een druk op haar organen te liggen, omdat ze veel meer eieren moet leggen, dan dat natuurlijk voor haar is.

En dan nog dit, iets wat niet veel mensen weten: Verder lijdt de kip aan een enorm verlies van calcium per ei dat ze produceert. Dit calcium zorgt ervoor dat het ei sterk is, het is tenslotte het huisje van haar toekomstige baby. Een tekort aan calcium kan bijdragen aan een pijnlijke dood voor de kip. Een manier voor een kip om het calcium tekort aan te vullen is door haar eigen eieren op te eten. En gaat vaak in tegen de reden waarom mensen in eerste instantie kippen hielden.

 

Wil je na het lezen van dit stukje nog steeds zelf kippen, redt dan een ex-leg kip! klik hier voor meer informatie 

En doe dit dan, omdat kippen leuk en lief zijn en omdat je ze een goed tehuis wilt bieden en niet omdat je ze wilt voor hun eitjes.

En dan goed nieuws! Eieren zijn ongezond en zijn schadelijk voor ons lijf. EN! Je kunt als mens prima zonder EI!

Zelf gebruik ik de drie onderstaande combi’s tegenwoordig en ik zeg het heel eerlijk, ik heb nog nooit een ei gemist!

Lijnzaad met water: Meng 1 eetlepel gebroken lijnzaad met 3 eetlepels water en laat het even staan. Mix het  en klaar is je ei-mengsel.

Chiazaad met water: Meng 1 eetlepel chiazaad met 3 eetlepels water en laat het 10 minuten staan. Mix het in een keukenmachine en klaar is je ei.

Kikkererwtenmeel met water: Meng 3 eetlepels kikkererwtenmeel met 3 eetlepels water.

Ook heb je dit product bij de Albert Heijn: 

Wellicht is het even wennen, vooral in het begin, maar we leven in een tijd dat eieren onnodig zijn en dierenleed al helemaal. En het aanbod van ei vervangers en koek en taart zonder eieren wordt alleen maar groter en groter. Dit omdat de veganistische groep elke dag groeit en er steeds meer vraag komt naar plantaardige oplossingen.

Vragen, tips, recepten? Reageer hieronder en ik zal mijn best doen om je verder te helpen.

 

Als laatste nog een filmpje om te zien hoe mooi het is als moeder de kinderen mag krijgen op haar eigen manier.

Veel liefde,

Natascha

 

 

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsPersoonlijkVeganisme

MIJN LEVEN MET PDS

3 Mins read
Sinds ik mij kan heugen heb ik eigenlijk altijd al veel buikpijn gehad. Je kunt het aan mijn moeder navragen, maar het…
New PostsVeganisme

Wat is er mis met dierentuinen?

4 Mins read
Als mijn moeder mij vroeger vroeg wat ik het liefste zou gaan doen met mijn kinderfeestje, was dat altijd hetzelfde, naar de…
New PostsVeganisme

Wat als je van je ouders niet als vegan mag leven ...

3 Mins read
Super trots ben ik, op mijn volgers onder de 16 jaar. Ik krijg regelmatig berichten van jongens en (vooral) meiden die graag…

18 Comments

Comments are closed.