Stamppot boerenkool andijvie of hutspot is een veel gegeten maaltijd ( vooral in de winter), maar ik hou van variatie en daarom eet ik wel eens een stamppotje anders.

Voor deze variant heb je de volgende ingrediënten nodig voor 4 personen

  • 2,5 kilo iets kruimige (biologische) aardappelen (geschild en in stukken)
  • Zakje boerenkool/andijvie of andere groenten naar keuze, ik gebruik hier boerenkool
  • 1 ui
  • Beetje kokosvet/olie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 glas havermelk ( maar sojamelk kan ook)
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • 2 eetlepels harissa (mild)
  •  1 groentebouillon blokje
  •  1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • Zwart peper naar smaak
  •  Taugé
  • Champignons ( biologisch)
  • Vleesvervanger naar keuze, ik koos voor de saté schnitzel van vivera!

 

Zo maak je het:

  • Zet de aardappelen op het vuur en wanneer het water kookt, zet je het op laag vuur voor zo’n 20 minuten
  • Intussen kan de champignons in plakjes snijden en langzaam opbakken in een pan
  • Snijdt intussen de ui, knoflook
  • Pak een steelpannetje en laat olie in de pan opwarmen
  • Doe de ui en knoflook in het pannetje en fruit ze
  • Hierna gaat de melk erbij en de bouillon, harissa en kruiden. Meng tot mooi geheel
  • laat het een beetje indikken door te blijven roeren en op laag vuur te zetten
  •  Bak de vleesvervanger nu
  • Wanneer de aardappels gaar genoeg zijn, giet je ze af en voeg je het kruidensausje erdoorheen
  • Stamp tot een mooie puree ( ik hou van wat structuur nog)
  • Voeg de boerenkool/andijvie rauw toe en voeg de champignons erdoorheen
  • Serveer met verse tauge on top

 

 

Published by

Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *