Coming soon: Nieuwsbrief

VeganismeWaarom vegan?

Kun je 100% vegan zijn?

3 Mins read

‘Ja, maar gebruik je dan geen wormen bij het tuinieren?’, ‘als je fietst, fiets je ook over mieren heen’. En sommige mensen weten dat er dieren getest zijn voor hun medicatie en zeggen dat ze er dus nooit mee kunnen stoppen en dus ook nooit vegan kunnen zijn.

Sinds ik veganist ben, krijg ik heel vaak dit soort vragen. Alsof mensen mij soms willen betrappen op iets niet-veganistisch ;). Misschien, zodat ze zelf hun geweten kunnen sussen met het idee dat veganisme onmogelijk is en dat ze er dus niet aan hoeven te beginnen. Dat weet ik niet, maar heel soms denk ik dat wel stiekem. Een manier van cognitieve dissonantie. 

Of omdat ze het eng vinden, omdat het zo nieuw is. Ach, ik weet het niet exact, maar ik ga er wel graag op in!

Ik denk dat het ontzettend moeilijk is om in deze wereld 100% vegan te zijn.

Weet jij bijvoorbeeld dat er naast het vlees van een varken, 185 andere dingen zijn gemaakt van varkens?

Naast vlees is van gelatine ook wel (vaak) bekend dat dit in snoep zit zoals winegums en drop.

Van de botten van een varken wordt bijvoorbeeld lijm voor behang gemaakt, in schoenen zit ook lijm van botten, de kop van een lucifer en ook de bladeren van een boek zijn vastgelijmd met lijm dat gemaakt is van botten van dieren.

De vetzuren van varkensvet zit in biodiesel, maar ook in handzeep en shampoo. Uit varkensvet wordt ook glycerine gewonnen. Glycerine is een kleur- en reukloze vloeistof, die gebruikt wordt bij het maken van mondwater, handcreme, bodylotion en schoonmaakmiddelen.  In autolak zorgt glycerine voor extra glans. In gewone verf zorgt het voor een goede smeerbaarheid van de verf. Ook in kleurpotloden zit glycerine.

De huid van varkens worden gebruikt voor handschoenen met leer en zijn haartjes worden gebruikt in kwasten en borstels.

De organen van varkens worden gebruikt voor medicijnen. En de lever is vaak een lekkernij voor onze huisdieren ( paté).

Dit is slechts ene kleine greep uit wat er allemaal van varkens wordt gemaakt. De industrie is gigantisch!

En zoals je leest, worden varkens  enorm geëxploiteerd. Maar met welk recht? Varkens zijn uitermate intelligente dieren, slimmer dan honden. Toch vinden we dat we ze mogen opsluiten, continu baby’s mogen laten krijgen, ze mogen doden, opeten, gebruiken voor allerlei dierproeven en als proefpersoon voor defensie, in allerlei dagelijkse voorwerpen en gebruiksartikelen kunnen verwerken en ga zo maar door. En dat terwijl we heel goed zonder varken als gebruiksvoorwerp kunnen.

Foto’s zijn uit een slachthuis in Belgie (2017)

En dan heb ik het ALLEEN nog maar over varkens gehad. Ook koeien zitten in veel spullen verwerkt. Zo worden sommige wijnen en witte suiker gemaakt op een manier met klaren of zuiveren door middel van beenderkool oftewel runder beenderen. Nu wordt dat in Nederland niet zo gemaakt, maar hoeveel procent van de suiker in de koekjes in de Jumbo is in Nederland gemaakt?

Ook in servies zitten dierenbotten, zoals Bone China bijvoorbeeld. Porselein van botten.

Zo zit er in laminaat, sponzen, schoonmaakmiddelen, fotopapier EN GA ZO MAAR DOOR… dieren verwerkt.

 

Conclusie:

Wanneer je 100% afstand wil doen van alle dierlijke producten op deze wereld, maakt dat het wel heel lastig om veganistisch zijn. Niets is onmogelijk, maar dit is toch wel heel schrikbarend, niet? Gelukkig worden steeds meer producten nu gemaakt van planten. Want gelukkig komen steeds meer mensen erachter dat dit ook kan én ook duurzamer is voor onze aarde.

Ik denk dat het voor de meeste mensen niet gemakkelijk is om 100% veganist te zijn. Ik ben dat ook niet.

Ik doe wel wat ik WEL kan. En soms leer ik ook gewoon nog bij. Eerst stopte ik met melk, toen met ei, toen met kaas, toen zocht ik alleen vegan friendly wijnen, koekjes, ijsjes, etc. Ik leerde over leer, bont, nepbont, wol en dons. En wanneer ik iets hoor of weet, ga ik op onderzoek uit. Ik denk dat het veganisme uitgaat van de intentie om dieren niet opzettelijk kwaad te doen. Dus als je het niet weet, wat kan je doen? Maar als je beter weet, kun je beter doen. 

100% lukt misschien weinig mensen, maar als je vlees, vis, ei, zuivel, wol, leer, bont en dons vermijdt, moet je eens zien hoeveel dieren er niet hoeven te lijden voor jouw plezier/genot en entertainment. Dat is gigantisch hoor, hoeveel dieren je pijn en verdriet bespaart! En ieder dier is er 1! Elk leven is waardevol. <3

Nadenkertje:

Wanneer je een brandend huis ziet en je gaat naar binnen en je ziet twee kinderen in nood, maar je kunt er maar 1 redden. Dan loop je toch ook niet weg, omdat je er maar een kunt redden? Je redt er in ieder geval 1. En zo zie ik het veganisme. Als je kunt, dan doe je je best. Het is je intentie die telt.

Bedankt voor het lezen en laat vooral je reactie achter. 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsPersoonlijkVeganisme

MIJN LEVEN MET PDS

3 Mins read
Sinds ik mij kan heugen heb ik eigenlijk altijd al veel buikpijn gehad. Je kunt het aan mijn moeder navragen, maar het…
New PostsVeganisme

Wat is er mis met dierentuinen?

4 Mins read
Als mijn moeder mij vroeger vroeg wat ik het liefste zou gaan doen met mijn kinderfeestje, was dat altijd hetzelfde, naar de…
New PostsVeganisme

Wat als je van je ouders niet als vegan mag leven ...

3 Mins read
Super trots ben ik, op mijn volgers onder de 16 jaar. Ik krijg regelmatig berichten van jongens en (vooral) meiden die graag…

2 Comments

Comments are closed.