‘Planten voelen pijn’. wordt wel eens beweerd. Maar is dat zo?

Als je naar wetenschappelijke onderzoeken gaat kijken, dan heeft een plant geen hersenen en geen centraal zenuwstelsel en is daarom dan ook niet in staat om pijn te voelen. Planten hebben simpelweg geen zenuwen. Pijn kun je ruwweg definiëren als de integratie in de hersenen van signalen door bepaalde zenuwvezels (die van het pijnsysteem) waardoor het nare gevoel wordt ervaren dat wij pijn noemen. Daarvoor heb je dus zenuwen nodig.

Planten kunnen wel sterk reageren op invloeden van buitenaf. Ze reageren op licht, aanraking en zelfs geluid. Ze kunnen ook communiceren met andere planten, bijvoorbeeld door chemische waarschuwingsstoffen te produceren als ze worden aangevallen door planteneters.

De reden dat mensen en dieren wel pijn kunnen ervaren, is om ons te waarschuwen, zodat we weg kunnen vluchten van gevaar en levensbedreigende situaties. Planten kunnen niet vluchten. Het is dan ook niet logisch dat wanneer ze pijn zouden voelen hier niets mee zouden kunnen. Op evolutionair niveau.

Mocht je nu iemand zijn die nu nog steeds gelooft dat planten (op magische wijze) pijn kunnen voelen, dan is veganisme de allerbeste oplossing voor je, want als veganist consumeer je minder planten dan als vlees eter, want wat denk je dat een koe op een dag eet? 😉

 

 

Een van de vele bronnen: klik hier

Published by

Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *