Coming soon: Nieuwsbrief

VeganismeWaarom vegan?

Maar wat als een dier humaan wordt geslacht?

4 Mins read

De meeste mensen die ik spreek via internet of op straat, of dat nu vrienden, familie of vreemden zijn, de meeste zijn er ook wel van overtuigd dat dieren niet slecht behandeld mogen worden. Ze zijn tegen mishandeling van dieren en geven aan dat ze het liefste alleen biologisch vlees eten en zelfs de meeste mensen die ik spreek zeggen dat ze heel strikt kiezen om alleen dieren te eten die een goed leven hebben gehad. 

Ik koos, voor ik vegetarisch werd, ook voor biologisch vlees en daarna voor halal vlees, om de reden dat ik dacht dat ze dan in ieder geval nog een goed leven hadden gehad en zo kon ik het vlees eten voor mijzelf goed praten. Zo hoefde ik er niet echt meer over na te denken. Terwijl ik achteraf wel denk dat ik ergens heus wel wist dat ook dat niet goed was. Maar ik was er goed in om dat gevoel ver weg te stoppen. Totdat mijn eigen slager nota bene, vertelde dat de dieren gewoon op dezelfde wijze worden geslacht als dieren die in minder goede leefomstandigheden hadden geleefd.

Let op: betere omstandigheden wil nog steeds niet zeggen goede omstandigheden.

Want stel je voor, je koopt vlees of melk of kaas bij een EKO store, met een biologisch keurmerk. Nou zou je dneken, lekker bezig toch? Dier blij, ik blij.

Mara stel jezelf de volgende vragen eens:

  • Is een koe blij wanneer het vastgebonden tegen haar wil in, een hand in haar vagina naar binnen geduwd krijgt?
  • Is een koe blij dat wanneer ze een baby krijgt, dat deze kort erna wordt weggehaald bij haar?
  • Is een koe blij wanneer ze dit proces meerdere malen moet verduren?
  • Is een koe blij wanneer het geen eigen vrije wil mag hebben?
  • Is een koe blij wanneer het in een vrachtwagen moet staan, gedrukt op andere koeien zonder voedsel/drinken?
  • Is een koe blij wanneer het in de rij staat en ziet hoe haar voorgangers worden dood gemaakt?

Dit soort dingen gebeuren in iedere boerderij, bij standaard boerderijen, bij een ster beter leven koeien, bij biologische koeien. Overal.

Hieronder zie je een filmpje hoe het is voor een koe om te moeten wachten in een rij in een slachthuis, maar zonder bloederige beelden!

https://www.youtube.com/watch?v=VizpLk263iM

De vlees industrie beweert dat vergassen de meest diervriendelijke optie is die er bestaat. In onderstaand filmpje kun je zelf bekijken hoe dat er aan toe gaat, in Nederland.  Wetenschappelijke onderzoek bevestigt dat gasverdoving verre van pijnloos is. Soms worden de dieren nog wakker en moeten dan ervaren hoe ze leegbloeden bijvoorbeeld en sterven ze een verschrikkelijke langzame dood. Of ze spartelen nog als ze ondersteboven opgehangen zijn. Ik vind het zelf vreselijk moeilijk om daar naar te kijken, maar deze beelden zijn overal makkelijk op te zoeken, mocht je het met eigen ogen willen bekijken.

 

Vlees propaganda 

Er wordt een hele hoop geld gestoken in het promoten van zogenaamd diervriendelijk vlees. Want, zo weet de industrie ook wel, dat mensen niet willen dat dieren lijden en pijn hebben. Zelfs als je niet zo’n grote dierenvriend bent, echte martelpraktijken, dat gunt niemand die beestjes, ook niet als je ‘ECHT van vlees houdt’.

Overal hoor je tegenwoordig: ‘Kip met een beter leven keurmerk’. ‘Biologische melk’ en: ‘betere omstandigheden voor \dier en milieu’. Oh wat hebben we het zo goed elkaar met al die dierenwelzijn, denk je.

En zie je varkens die zichzelf promoten en blije, lachende koeien op de plakjes kaas verpakkingen.

En de Lidl komt zelfs met een Kipster ei. Kippen die een fantastisch leven lijden! Wauw, die eieren wil iedereen wel eten, toch? Maar weet je wat het mooiste is, volgens de Lidl? Dat de haantjes niet meteen versnipperd worden na de geboorte. Nee ze gaan naar een andere boerderij om op te groeien en daarna gedood te worden. Dus niet meteen, maar kort erna. heel verschil, want die haantjes worden een hanenburger.

Kippen leven in een ‘bosrijke omgeving’.

En let maar eens op de afbeeldingen die je gaat zien nu het Pasen wordt, overal blij kipjes en kuikens. Maar waar zijn de beelden die op de realiteit slaan? De versnipperde mannen kuikentjes bijvoorbeeld? Of het stiertje wat is gedood, omdat het geen melk kon geven, bij de melkchocolade eitjes?

Maar goed, wanneer je je even losmaakt van alle reclame en propaganda van de vlees, zuivel en ei industrie en naar je eigen hart en verstand luistert, dan begrijp je ook dat het laten opgroeien van dieren met alleen het oog voor het verhandelen, doden en eten van dieren op geen enkele wijze met respect of vriendelijkheid kan.

Als je echt vriendelijk bent tegenover een dier en respect hebt voor zijn of haar leven, dan maak je dit dier niet onnodig dood. Of betaal je iemand anders om dit voor je te doen. Zo simpel is het eigenlijk.

En veganisme is niet moeilijk, als je jezelf zo leert kijken. Dan is het juist mega makkelijk.

Echte menselijkheid uit zich in de wijze waarop je kijkt naar andere levende wezens. Zie jij dieren voor wie ze werkelijk zijn? Of zie jij alleen een product wat is gemaakt voor jouw plezier?

 De enige manier van diervriendelijk eten is plantaardig eten, want diervriendelijk vlees, dat bestaat niet.

Er bestaat geen goede manier om iets slechts te doen.

Het is nooit te laat om te veranderen en vandaag is wel een mooie dag misschien? Of wat dacht je van 1 april? Dan start de vegan challenge weer en kun je vrijblijvend 30 dagen proberen om te zien hoe het is om alleen plantaardig te leven. Je krijgt tips, recepten, hulp en antwoord op al je vragen.

klik hier om je aan te melden.

Liefs van ons!

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsPersoonlijkVeganisme

MIJN LEVEN MET PDS

3 Mins read
Sinds ik mij kan heugen heb ik eigenlijk altijd al veel buikpijn gehad. Je kunt het aan mijn moeder navragen, maar het…
New PostsVeganisme

Wat is er mis met dierentuinen?

4 Mins read
Als mijn moeder mij vroeger vroeg wat ik het liefste zou gaan doen met mijn kinderfeestje, was dat altijd hetzelfde, naar de…
New PostsVeganisme

Wat als je van je ouders niet als vegan mag leven ...

3 Mins read
Super trots ben ik, op mijn volgers onder de 16 jaar. Ik krijg regelmatig berichten van jongens en (vooral) meiden die graag…