Coming soon: Nieuwsbrief

VeganismeWaarom vegan?

Kan ik in mijn eentje een verschil maken?

2 Mins read

Ik heb tijdens de paar ervaringen in The Cube Of Truth en in mijn privéleven met vrienden meer dan eens gehoord: ‘Ja, je hebt ook wel gelijk hoor enzo, maar je kunt in je eentje echt geen verschil maken hoor’. ‘Dus het heeft echt geen zin om te stoppen met vlees eten, die paar dieren maken dan ook niet uit’. 

Maar aan de andere kant….

Er is maar één persoon nodig om een verschil te kunnen maken! Wat nu als Che Guevara, Nelson Mandela, Mahatma Gandhi of Martin Luther King hadden gedacht dat zij nooit een verschil konden maken? Er is uiteindelijk maar één persoon nodig om duizenden anderen te inspireren. Haha nu wil ik mezelf natuurlijk niet vergelijken met zulke grootheden, maar dit zijn wel mooie voorbeelden van mensen die opkwamen voor waar zij in geloofden, tegen elke stroming in, heel dapper. Mensen die ik zeker als inspiratie zie.

Sterker nog: Iedere grote stroming of beweging dat verandering heeft gemaakt in deze wereld is ooit gekomen omdat één iemand hiermee begonnen is en anderen volgden.

In slechts een paar jaar tijd is er nu een overload aan plantaardige melk, yoghurt, vla, slagroom, burgers, nuggets, gehakt, snoep, taart en koekjes bij gekomen in supermarkten. Vegan tentjes, barretjes, snackbars en ijskraampjes ploppen uit de grond en zelfs de Febo komt nu met een vega burger. Ben & Jerry’s is nu met drie soorten vegan ijs gekomen, Baileys heeft een veganistische amandelmelk versie op de markt gebracht en als veganist kun je ook gewoon naar Mac Donalds. Dit was tien jaar geleden echt niet mogelijk.

Dit komt omdat wij allemaal een bijdrage leveren. Het is gewoon vraag en aanbod. Hoe minder de vraag naar vlees, des te minder dieren er dood hoeven, logisch oorzaak en gevolg. De industrie wil geld verdienen en het maakt hen niet zozeer uit hoe en waarmee. Het is wat de klant vraagt en de klant vraagt vandaag de dag steeds meer naar plantaardig voedsel en steeds meer duurzame producten.

Met mijn blog bereik ik steeds meer mensen en per week krijg ik diverse berichtjes en mailtjes van mensen die interesse hebben om vlees te laten staan en veganistisch willen gaan leven.  ( en ieder mailtje raakt mij trouwens even diep in mijn hart!) Ook met The Cube bereik ik mensen. Alleen al afgelopen weekend hebben alle cubes in nederland al bij elkaar rond de 350 mensen bereikt die nu serieus veganisme gaan proberen.

Ik heb berekend ( op basis van iedere maand 1 x cube of truth en mijn blog en Instagram) dat ik momenteel rond de 20 mensen per maand inspireer tot minder vlees en vegetarisme en zelf veganisme. In mijn eentje. En als deze mensen ook allemaal weer andere mensen inspireren en die dan weer andere inspireren, dan… kan ik in mijn eentje niet de wereld veranderen, maar ik kan wel een steentje in het water gooien en kringetjes veroorzaken.

Wist je dat je als Nederlander gemiddeld 1167 dieren in je leven opeet? (*) 

Als veganist kun je zelfs in je eentje heel veel levens redden.

En ik ben echt van mening dat elk leven telt. Elk gered dier zie ik als een overwinning.

Ook al wordt jij alleen veganist en jij inspireert 1 iemand anders, dan ben je al de wereld aan veranderen, in het klein.

Wij zijn allemaal domino steentjes en ieder steentje telt!

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsPersoonlijkVeganisme

MIJN LEVEN MET PDS

3 Mins read
Sinds ik mij kan heugen heb ik eigenlijk altijd al veel buikpijn gehad. Je kunt het aan mijn moeder navragen, maar het…
New PostsVeganisme

Wat is er mis met dierentuinen?

4 Mins read
Als mijn moeder mij vroeger vroeg wat ik het liefste zou gaan doen met mijn kinderfeestje, was dat altijd hetzelfde, naar de…
New PostsVeganisme

Wat als je van je ouders niet als vegan mag leven ...

3 Mins read
Super trots ben ik, op mijn volgers onder de 16 jaar. Ik krijg regelmatig berichten van jongens en (vooral) meiden die graag…