Enig idee hoeveel suikerklontjes er in een eetlepel ketchup ( uit de winkel) zitten? En hoeveel e-nummers? Dat kan anders! Het is een beetje werk, maar het is zoveel lekkerder en gezonder om het zelf te maken.
Ik zal twee recepten neerzetten, eentje met suiker en eentje zonder suiker. Hopelijk zit er een lekkere tussen voor je.
Recept ketchup met ( minder) suiker
1 kilo rijpe tomaten
200 gram suiker
1 rode paprika in stukje
1 grote ui
2 stengels bleekselderij
50 ml balsamico
2 teentjes knoflook ( geperst)
1 el olijfolie
3 blaadjes laurier
2 el verse basilicumblaadjes
1 eetlepel oregano
zout & peper
Zo maak je het:
- Zet een aantal schoongemaakte en uitgekookte glazen potten klaar. Ik kook de potjes daarna ook nog in een grote pan en vul ze als nog zo heet zijn dat ik ze niet kan aanraken met blote handen. ( net als de deksels)
- Verwijder de kroontjes en snijd de tomaten in stukken
- Was de paprika en verwijder de witte stukken en zaadlijsten. Snijd de rode paprika in grove stukken.
- Pel de ui en snijd deze ook in grove stukken.
- Was de bleekselderij en snijd deze ook in stukjes.
- Voeg de olie in de pan en zet op het vuur
- Doe de tomaten samen met de paprika, knoflook, bleekselderij en rode ui in een grote pan met dikke bodem.
- Voeg ook de kruiden toe
- Breng dit aan de kook en laat ongeveer een uur sudderen, zonder deksel
- Wel af en toe roeren en omscheppen wegens aanbrand gevaar
- Wanneer het geheel zacht is pureer je het met een blender.
- Pak een vergiet en giet het geheel over in een andere pan, pers desnoods met een lepel de saus erdoorheen
- Zet de pan op het vuur en giet de duiker en de azijn er bij, roer even goed door
- Nu is het een gladde saus, maar nog niet dik genoeg, laat het geheel daarom nog wel 1,5 tot 2 uur pruttelen
- Wanneer het de juiste dikte heeft: even proeven 😉
- Pak de uiterst schone potjes en giet de saus tot de rand toe vol en schroef de deksel er goed op
- Zet je de potjes ondersteboven zodat ze vacuüm kunnen trekken. Minimaal een halve dag
- Zet daarna weg op een donkere plek voor minimaal 14 dagen
- De ketchup is wel een half jaar goed, na openen in de koelkast slechts twee weken
Recept ketchup zonder suiker
Dit heb je nodig:
1 kilo rijpe tomaten
1 rode paprika in stukje
1 grote ui
2 stengels bleekselderij
50 ml balsamico
2 teentjes knoflook ( geperst)
1 el olijfolie
3 blaadjes laurier
2 el verse basilicumblaadjes
1 eetlepel oregano
zout & peper
Zo maak je het:
Bij dit recept zal je de zoetheid wellicht een beetje missen, maar dan heb je wel een heel lekkere, gezondere saus.
Voor de zoetheid, gaan de tomaten eerst in de oven en gebruik ik balsamico in plaats van witte wijn azijn.
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Zet een aantal schoongemaakte en uitgekookte glazen potten klaar. Ik kook de potjes daarna ook nog in een grote pan en vul ze als nog zo heet zijn dat ik ze niet kan aanraken met blote handen. ( net als de deksels)
- Verwijder de kroontjes en snijd de tomaten in stukken
- Was de paprika en verwijder de witte stukken en zaadlijsten. Snijd de rode paprika in grove stukken.
- Pel de ui en snijd deze ook in grove stukken.
- Doe bovenstaande groenten in een ovenschaal met een beetje olijfolie erover.
- Zet de oven op 200 graden voor 20 minuten
- Was de bleekselderij en snijd deze ook in stukjes.
- Doe de tomaten samen met de paprika, knoflook, bleekselderij en rode ui in een grote pan met dikke bodem.
- Voeg ook de kruiden toe
- Breng dit aan de kook en laat ongeveer een uur sudderen, zonder deksel
- Wel af en toe roeren en omscheppen wegens aanbrand gevaar
- Wanneer het geheel zacht is pureer je het met een blender.
- Pak een vergiet en giet het geheel over in een andere pan, pers desnoods met een lepel de saus erdoorheen
- Zet de pan op het vuur en giet de balsamico azijn erbij.
- Nu is het een gladde saus, maar nog niet dik genoeg, laat het geheel daarom nog wel 1,5 tot 2 uur pruttelen
- Wanneer het de juiste dikte heeft: even proeven 😉
- Pak de uiterst schone potjes en giet de saus tot de rand toe vol en schroef de deksel er goed op
- Zet je de potjes ondersteboven zodat ze vacuüm kunnen trekken. Minimaal een halve dag
- Zet daarna weg op een donkere plek voor minimaal 14 dagen
- De ketchup is wel een half jaar goed, na openen in de koelkast slechts twee weken
laat me weten of het is gelukt of gebruik de hastag #plantaardiger op instagram