Coming soon: Nieuwsbrief

Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read

In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed.

Allereerst: Het was een schitterende zomer met heel veel zonuren, veel warme dagen, niet te veel regen en dus ook heel veel tomaten 🙂 ooh wat mis ik die zo, verse tomaten zo van de plant in je mond, nu ik de smaak ken van verse tomaten vind ik die van de winkel helemaal niet meer zo speciaal ( en koop ik dus ook bijna niet meer).

Ik had dit jaar 6 soorten tomaten (cherry, zwarte, gele mini, gele normale, vleestomaten en roma) en dat was perfect, ik hou van deze 6 soorten en dus zijn nog meer soorten niet perse nodig, zoiets wil ik volgend seizoen ook gewoon weer gaan doen. Ik heb plaats voor 120 tomaten planten gereserveerd.

Ik ga volgend seizoen ook zeker weer eetbare bloemen zaaien, zoals: malva, borage, calendula, zinnia, korenbloemen, zonnebloemen. Ik mis de kleurtjes zo erg op mijn winterse maaltijden en een boem door mijn eten voelt echt helemaal zomers. Bovendien maak ik de theetjes ermee en mijn zalfjes ook.

Wat helemaal niet goed ging waren de paprika’s, want ze zijn bijna allemaal opgegeten door de ratten. Ik had 90 plantjes opgekweekt en daarvan heb ik echt drie paprika’s gegeten ofzo, om te janken eigenlijk. Helemaal omdat paprika’s zo lang duren van zaad tot oogst, de zaden duur zijn en ze al in februari tot mei verzorgd worden op de vensterbank. Ik heb besloten dat in 2023 ik voor het eerst geen paprika’\s zal zetten. Zolang de rattenplaag nog gaande is, is het jammer maar helaas.

De plant die mij echt verrast heeft is de klimspinazie. Ik kocht op de markt in Hilversum een biologisch plantje en zette hem in de kas, een echte warmteliefhebber stond erop en dat was echt zo. Als nel klom hij omhoog en maakte hij meerdere vertakkingen. De spinazieblaadjes waren knapperig, sappig en echt pure spinazie smaak (inclusief ruwe tanden haha). Heel erg nice, ik heb veel zaden ook er van geoogst dus volgend jaar ga ik in 2023 weer opnieuw zetten, maar dan een stuk of 10 plantjes. Ook een voordeel is het dat hij dus klimt en naar boven roeit, wat een uitkomst kan zijn voor mensen met minder ruimte. Net als bonen klimmen ze omhoog, ze kunnen ook goed naast bonen worden gezet, waardoor je nog slimmer gebruik maakt van de ruimte.

Komkommers

Wat ook echt top was, was de snack komkommer, want elke om de dag was er wel een handje klaar om geoogst te worden en iedereen lust wel een snack komkommertje uit het vuistje. Op mijn werk hebben de kindjes er veel van gesnoept, maar ook tijdens het tuinieren is het een lekkere snack. Je kan precies plukken van wat je op wilt, minder verspilling dus, bij een grote komkommer kan ik hem vaak toch niet helemaal op. Ik had ook citroenkomkommer, maar die vind ik toch echt minder smaakvol en ondanks dat hij er heel leuk uitziet.

Wat verder ook niet meer de tuin in komt is okra. Echt de mooiste bloemen hoor, maar ik kan niet zoveel met deze slijmerige groente. Ik heb er een hele hoop van weggegeven, maar kreeg ook wel terug dat mensen er niet zoveel aan vonden.

Wat ik wel blijf doen, maar wat ik ook niet lust is aubergines. Met de kousjes erover blijven de ratten er mooi vanaf en dat is te overzien want vaak zijn er niet meer dan drie grote vruchten aan 1 plant te vinden. Ik wil volgens jaar ook witte gaan kweken. Ik ga de aubergines verkopen aan een falafelkraam uit de buurt, samen met koriander ( lust ik ook niet!) maar wel heel erg leuk als iemand er lekkere hapjes mee gaat maken.

Verder wil ik volgens jaar ook weer rode kolen, diverse soorten bietjes, venkel, radijs, sla, zoete aardappel ( jaaaa echt mega favoriet nog steeds! ik ga volgende week al beginnen met een zoete aardappel op water te zetten, zie hier hoe ik dat doe!), kamille, koolrabi, knolselderij, gewone aardappels, ui en BONEN!

Ik ga heel veel bonen neerzetten, want deze groeien ook omhoog ( ratten kunnen er niet bij) en ik ben er dol op! Droogbonen, slabonen, gele, groene, paarse, rode, gevlekte, de pronkbonen vind ik het aller aller allerlekkerste en ik wil echt heel veel van deze gaan planten volgend jaar. En datzelfde is eigenlijk geldog voor de klimcourgette, een ideale oplossing voor de knaagdieren, er was er geen eentje aangevroten die in de hoogte groeide, terwijl de lage courgettes allemaal hapjes eruit hadden… dus dikke tip als je muizen of ratten hebt, net als ik.

Ik wil volgens jaar wel serieuzer gaan kijken hoe ik het kan aanpakken, de plaag, want het is gewoon niet leuk meer als ze met zijn allen overdag door elkaar heen rennen en ik overal ontlasting vind. Ook wil ik drie ramen gaan laten maken, zodat er ook wat minder vogels binnen zullen vliegen die mijn druiven en vijgen opeten (allebei bijna niet kunnen eten door merels 🙂

Dit jaar was mijn moestuin ook een beetje een dierentuin, maar ik zeg maar zo: als er niets van je tuin eet, heb je ook geen ecosysteem!

Liefs!

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsUncategorized

SNUGGS Menstruatieondergoed (meest gestelde vragen)

4 Mins read
Ik kwam een paar jaar geleden via instagram voor het eerst in aanraking met menstruatie ondergoed. @florainthegarden sprak er zo enthousiast over,…
Moestuin tipsNew Posts

Biologisch tuinieren met Bio Kultura!

1 Mins read
Hoe langer ik tuinier des te belangrijker ik de bodem vind worden.. Gek vind ik het dat ik eerst alleen maar keek…
New PostsVega(n) ReceptenWildplukken

Wat kan je allemaal met vlierbloesem doen?

3 Mins read
NU ( Juni) is het de tijd voor vlierbloesem limonade. Mensen die wildplukken maken hier vaak limonade van, zeker een aanrader maar…