Eigenlijk bestaan er weinig redenen waarom je geen groentetuintje kan gaan starten. Als je het echt zou willen, dat kan het dus gewoon.

Hier diverse manieren:

Volkstuin: Volkstuinen worden steeds populairder. Op de meeste volkstuinen hangt een gezellige sfeer en kom je ervaren tuinierders tegen die hun kennis en gereedschap graag delen met groentjes. Zo kun je je eigen stekkie huren en heb je een plek waar je terug kunt komen +  je kunt voor nog weinig geld een heleboel groentes telen. Hier een overzicht met alle volkstuinen: http://volkstuin.startpagina.nl/

Moestuin in je eigen tuin: Heb je weinig tijd en/of geen zin om naar een volkstuin te gaan en heb je wel een tuin? Dan kun je ervoor kiezen om in je eigen voor od achtertuin een moestuin te beginnen. Je kunt hem dan zo groot of klein maken als je zelf wilt. Zet er een paar potten met sla neer of een klein frambozen struikje. Of maak de rand van je tuin leeg en maak moestuin bedden. Zo scheelt het je tijd een ritje naar een volkstuin. Ook kun je dan samen met de kids naar de plantjes kijken. Leerzaam en leuk!

Balkonieren: Geen tuin, maar wel een balkon? Dan kun je zeker weten aan de slag! Je hoeft namelijk geen grond te bezitten voor een moestuin. Balkonieren is juist ontzettend hip! Het allergrootste voordeel? Weinig beestjes, zoals slakken en koolvliegen bijvoorbeeld. Heel erg veel groenten kunnen gewoon in potten worden gekweekt.

Urban Farming: Geen tuin, geen balkon en geen plekje in de dichtstbijzijnde volkstuin? Meet urbanfarming!

Ik heb het geluk dat in mijn buurt een Urban Farm bestaat waar we met leuke, lieve mensen samen een plek hebben waar we voedsel kunnen kweken. Er is zelfs een imker die biologische honing maakt. Check voor info: http://www.urbanfarming035.nl/

Steeds meer gemeenten zijn voorstander van een urban farm. Een gezamelijke moestuin waar mensen op lege terreinen samenkomen om samen te moestuinieren. Google of jouw gemeente dit ook doet of als je heel ondernemend bent, stel het je gemeente voor!

Gezamelijke tuin: Als al deze opties niet voor jou gelden, kun je nog overwegen om samen een moestuin met iemand anders te beginnen. Bij een vriend of familielid in de tuin. Samen iets huren kan natuurlijk ook. Gezellig en laagdrempelig.

Dus iedereen aan de moestuin en snel een beetje! 😉

 

 

 

 

 

Published by

Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *