Coming soon: Nieuwsbrief

VeganismeWaarom vegan?

Hoe maak je de eerste stap naar veganisme?

3 Mins read

Deze vraag is denk ik de meest gestelde die ik het afgelopen half jaar gekregen heb. Waar begin ik?’

Misschien  verwacht je nu wel dat ik een lijstje opsom met de allerbeste websites waar je de lekkerste vegan recepten kan vinden. Of een verwijzing naar een website waar je je kan inschrijven om  een maand lang veganisme te proberen.

Maar dat is, naar mijn idee, niet de eerste stap om veganisme serieus te overwegen. Daarom zou ik je willen vragen om een laagje dieper te gaan dan de eerste stap naar het praktiseren van veganisme, namelijk naar het voelen.

Stel je eens voor…

Stel je voor hoe de wereld er uit zou zien als niemand een ander of iets anders kwaad zou doen. Alle oorlogen op de wereld zouden stoppen, oceanen zouden weer schoon worden en baby’s zouden met liefde en warmte worden groot gebracht. Mensen met een ander geslacht, seksuele voorkeur, religie, cultuur, huidskleur, gender en afkomst zouden niet meer met ongelijkheid en afwijzing te maken hebben, alle dieren zouden in vrijheid leven en macht zou geen rol meer spelen.

Nou, dit is zo’n beetje mijn droom…

Hoe kan zo’n droom überhaupt werkelijkheid worden? Door bij jezelf alvast te beginnen. Het is een cliché, maar een betere wereld begint in en bij jezelf. Jij kunt moedig en bewust de meest vriendelijke houding van ‘het geen kwaad doen’ aannemen en eigen maken.

Hoe doe je dat? Voor dat je iets doet of zegt kun je bij jezelf nagaan, ‘Zal ik met deze actie, een ander kwaad doen?’  Op een bewust niveau handel je dan al naar je wens om niet kwaad te willen doen.

Het kan een kleine handeling zijn, zoals een vlieg buiten te zetten in plaats van het dood te maken. En een wesp in je glas toch te redden, in plaats van het glas te schudden. Maar het kan ook zijn dat je twee keer nadenkt voor je iets kwetsend zegt tegen iemand die je liefhebt.

Maar vergeet vooral ook niet om deze liefdevolle houding naar jezelf toe te richten. En jezelf ook met evenveel respect te behandelen. Hier is veganisme eigenlijk een beetje begonnen bij mij. Door liefde voor mezelf te leren hebben en het leven als waardevol te gaan ervaren, als kwetsbaar en bijzonder, begon ik dat om mij heen ook te ervaren.

Want toen ik begon te leven met de intentie om niet kwaad te willen doen, bestond er een bewustzijn van het magische van al dat leeft. Ik begon te leren om overal het wonderlijke van in te zien. En respect te hebben voor alles en ook voor alles wat ik niet begreep. En dit heeft mijn leven nog mooier gemaakt en veel meer betekenis gegeven en persoonlijke groei.

Dus wat begint met de intentie of de wens naar een wereld zonder kwaad en hier zelf vragen over te durven stellen naar jezelf toe, maak je kleine stappen richting een wereld met minder kwaad. En door dat je geen kwaad wil doen, zul je merken dat je steeds meer keuzes zult maken die minder kwaad doen. Veganisme is daar een logische stap in en je zult merken zelf veranderingen te maken wanneer je hier klaar voor bent.

En door deze weg te bewandelen en dit ook echt zo te voelen, zul je mensen om je heen hiermee inspireren en voor je het weet, maak jij weer rimpels in de vijver, net als een steen dat doet. De steeds grotere cirkels van liefde die je creëert raken ook weer andere mensen en zo maak je met jouw wens een betere wereld.

Gedachten die je elke dag kunt denken zijn:
  • Ik heb respect voor alles wat leeft
  • Ik leef bewust zonder kwaad te doen
  • Ik laat me door de liefde leiden

 

Dus mijn tip zou zijn, begin met je innerlijke wens en verlangen, dan volgt vanzelf de stap erna, want als je wilt veranderen, dan lukt dat altijd, dan vindt je de weg wel.

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsPersoonlijkVeganisme

MIJN LEVEN MET PDS

3 Mins read
Sinds ik mij kan heugen heb ik eigenlijk altijd al veel buikpijn gehad. Je kunt het aan mijn moeder navragen, maar het…
New PostsVeganisme

Wat is er mis met dierentuinen?

4 Mins read
Als mijn moeder mij vroeger vroeg wat ik het liefste zou gaan doen met mijn kinderfeestje, was dat altijd hetzelfde, naar de…
New PostsVeganisme

Wat als je van je ouders niet als vegan mag leven ...

3 Mins read
Super trots ben ik, op mijn volgers onder de 16 jaar. Ik krijg regelmatig berichten van jongens en (vooral) meiden die graag…