Coming soon: Nieuwsbrief

VeganismeWaarom vegan?

Is vegetarisch zijn dan niet genoeg?

3 Mins read

Toen ik een paar jaar geleden vegetariër werd kreeg ik echt veel complimentjes, dat het zo goed was wat ik deed. Maar toen ik veganist werd, werd dat anders. Ik kreeg de vraag:

‘Is vegetariër zijn dan niet genoeg?’

Toen ik zelf vegetariër was dacht ik dat dit het beste was wat ik kon doen om niet bij te dragen aan dierenleed  Ik geloofde echt dat ik niet meer bijdroeg aan het leed van dieren, aangezien ik geen vlees en vis meer at. Ik had de juiste intentie en ik wilde niet dat dieren zouden lijden voor mij. En nu er geen dieren dood meer hoefde voor mijn voedsel, was ik blij en tevreden. Ik had een ‘schoon geweten’. Totdat ik er in 2017 achter kwam ( ja toen pas!) dat het net allemaal even wat anders in elkaar zat.

Mensen die vegetarisch zijn, doen dit vaak omdat ze dit doen omdat ze niet willen bijdragen aan de dood van dieren. Ze willen geen leed aanrichten of hier nog langer voor betalen en stoppen daarom met vlees en vis eten. Maar veel mensen zijn dan nog niet op de hoogte van het verborgen leed van melk en ei. Dat was ik ook niet. Exact een jaar geleden, reed ik op de terugweg naar huis ( lees hier het hele verhaal van die dag) en zag toen een boerderij met zogeheten eenlingshuisjes met daarin kleine baby kalfjes, afgescheiden van hun moeder. Toen pas kwam ik erachter dat kalfjes worden weggehaald bij hun moeder na de geboorte en pas toen ik ging googlen kwam ik erachter waarom ze apart stonden en dat ze kort hierna gedood werden voor kalfsvlees, kwam ik pas tot het diepe besef dat vegetariër zijn niet voldoende was. want ook voor melk worden er dieren doodgemaakt, onschuldige, kleine diertjes 🙁

Melk vind ik persoonlijk nog erger en meer leed aanrichten dan vlees. Omdat de moeder koe keer op keer zwanger gemaakt moet worden tegen haar wil, dan een kalfje krijgt en dan wordt het kalfje weggehaald, wat echt heel veel verdriet geeft bij de moeder. ( Je kunt hier heel veel filmpjes over zien en dan het geluid van de huil van de moeder horen, hartverscheurend 🙁 ). En dan wordt de baby of gedood, want aan baby stieren hebben we niets, want deze geven ons geen melk of staat de kalfjes hetzelfde lot te wachten als de moederkoe.

Wauw. Ik was geschokt. Intens geschokt. Al die jaren wist ik hier niets vanaf! En zo weet ik zeker dat veel mensen hier niets vanaf weten. Het is een verborgen industrie die miljoenen euro’s oplevert en dus wordt het stil gehouden en achter gesloten deuren. En daarom wordt ook veel geld geïnvesteerd in het promoten van melk. Want melk is goed voor elk, zegt de dokter. Inmiddels weet ik wel beter en haal ik calcium en magnesium uit plantaardige bronnen. Iets wat prima lukt.

Meer weten over wat er mis is met melk, ga dan snel naar: Wat is er mis met melk?

Eieren

Ook was ik in de illusie dat het eten van vrije uitloop eieren  (of biologische eieren) gewoon onschuldig was. Nou at ik weliswaar geen dood dier, maar er worden wel miljoenen kuikentjes gedood voor de productie van eieren. Ook in de biologische sector. Haantjes zijn nu eenmaal heel erg onbruikbaar want deze leggen geen eieren. Ook geen biologische eieren. Wanneer er kuikens geboren worden is 50% haantje en 50% hennetje. De haantjes worden of vergast of gestikt in plastic zakken ( hele grote zakken) of ze worden door de versnipperaar gegaan en vermalen. Dit is de meest gebruikelijke manier bij ons in Nederland.

Deze foto is niet van mij, maar dit gebeurd in Nederland met jonge kuikens, op dagelijkse basis. Miljoenen per jaar.

En mocht een hen wel een leghen worden, dan is de gruwel alleen maar groter, want dan gaan de snaveltjes er voor de helft af, want zo kunnen ze elkaar niet beschadigen, dit gebeurd machinaal en zonder verdoving. Bovendien worden kippen na 72 weken ook naar het slachthuis gebracht, omdat hun eierproductie niet hoog genoeg meer is.

Dus als je vegetarisch bent omdat je geen leed wil veroorzaken, dan is het misschien een mooie stap naar veganisme, maar geen eindstation. Als je helemaal geen dierenleed wilt is veganisme de enige echte oplossing. Mooier kan ik het niet maken.

Ook heb ik nog een kleine tip of  advies voor mede veganisten: Ik denk juist dat vegetariërs en mensen die al minder vlees willen eten en dus degene die al zo bewust bezig zijn, juist open staan voor veganisme en dus als je mensen tegenkomt die dit zijn, wees dan heel lief voor ze en informeer ze gewoon. Het is vaak het niet-weten en niet de verkeerde intentie.

En voor alle vegetariërs: Ik snap dat de stap misschien groot lijkt en dat het moeilijk is, maar niets is minder waar.

Lees onder andere hier hoe je mee kunt doen aan de Vegan Challenge

www.veganchallenge.nl

www.challenge22.com

En je mag mij altijd berichten voor vragen/advies en tips. Niet dat ik de super veganist ben, maar ik kan wel mijn best voor je doen.

 

Wil je reageren? Graag! Dat kan hieronder.

 

 

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsPersoonlijkVeganisme

MIJN LEVEN MET PDS

3 Mins read
Sinds ik mij kan heugen heb ik eigenlijk altijd al veel buikpijn gehad. Je kunt het aan mijn moeder navragen, maar het…
New PostsVeganisme

Wat is er mis met dierentuinen?

4 Mins read
Als mijn moeder mij vroeger vroeg wat ik het liefste zou gaan doen met mijn kinderfeestje, was dat altijd hetzelfde, naar de…
New PostsVeganisme

Wat als je van je ouders niet als vegan mag leven ...

3 Mins read
Super trots ben ik, op mijn volgers onder de 16 jaar. Ik krijg regelmatig berichten van jongens en (vooral) meiden die graag…