Coming soon: Nieuwsbrief

Wildplukken

Wildplukken voor beginners

5 Mins read
Via social media zag ik gisteren en vandaag berichten over wildplukken en dat het verboden is. Zelfs bij RTL Summer night werd het besproken gisteren.

Ik wilde er eerst niets over schrijven, maar dat doe ik toch maar wel. Ik zie het als een kans om toch het wildplukken maar even te promoten en er een stukje aan te wijden. ( bad ass! haha)

Wildplukken zit in ons DNA. Jagen, vissen en verzamelen waren de middelen van bestaan van de mensen in mesolithische culturen (periode na de ijstijd). In de Tweede Wereldoorlog at men ook de walnoten, besjes en hazelnoten uit het wild, maar tegenwoordig is het veel makkelijker geworden. Er zijn apps en Facebook groepen waar je een hoop van kunt leren in korte tijd.

Sinds jaren bestaat er al een wet die zich ook richt op wildplukken (stroperij) , maar wanneer je het een agent vraagt geeft hij het antwoord dat hij dit wel door de vingers zal zien, mits het voor eigen gebruik is en het een respectabele hoeveelheid is.

Titel XXII. Diefstal en stroperij
Artikel 314
1.
Hij die, zonder geweld of bedreiging met geweld tegen personen, geheel of ten dele aan een ander toebehorende klei, bagger, ongesneden veen, zand, aarde, grind, puin, mestspeciën, zoden, plaggen, heide, helm, wier, riet, biezen, mos, onbewerkt en niet vervoerd hak- of sprokkelhout, ongeplukte of afgevallen boomvruchten of bladeren, te veld staand gras of te veld staande of na de oogst achtergebleven veldvruchten wegneemt, met het oogmerk om zich die voorwerpen wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan stroperij, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een maand of geldboete van de tweede categorie

Wanneer de bramen rijp worden, komt ook dit nieuwsbericht naar boven en nog steeds schrikken mensen er van. Ik hoop echt dat mensen zich hierdoor niet laten afschrikken om de natuur in te gaan om op zoek te gaan naar lekkere vruchten, nootjes en bloemetjes. Bramen staan er toch juist bekend om dat ze in overvloed te vinden zijn? Vaak overwoekeren deze zelfs.

Want wildplukken is hip, leuk en heel leerzaam. En gelukkig is het momenteel heel erg populair onder jonge en oudere mensen!

Ik ben echt van mening dat mensen die wildplukken over het algemeen juist respect voor de natuur hebben. Als ik naar mezelf kijk, ik ben juist heel dankbaar voor wat de natuur mij te bieden heeft en leer ik juist hoe zuinig ik moet zijn op de natuur, omdat deze zo kostbaar is. Bovendien hebben wildplukkers (vaak) meer kennis van de flora en fauna, waardoor ze ook wel begrijpen dat de beestjes in het wild, zoals de muizen, konijnen, vossen, bijen en vogels de besjes, bloemen en planten eten om te overleven.
Ik pluk altijd alleen voor mijn eigen gebruik en zorg dat er meer dan voldoende voor de beestjes over is. Op een gegeven moment weet je ook wel waar je wat kunt plukken en hoeveel respectabel is. Vruchtjes laten rotten is ook zonde vind ik. En door mijn moestuin en wildpluk avonturen weet ik intussen ook dat sommige planten er zelfs baat bij hebben als er geplukt wordt, het stimuleert de plant om meer te gaan produceren, zoals maartse viooltjes, als je deze plukt, komen er steeds meer nieuwe bloemetjes. En als je brandnetels plukt om een soep of pesto van te maken, doe je daar niemand kwaad mee.

 

Wel is het een mooi ding dat mensen worden gewaarschuwd dat ze met respect met de natuur moeten omgaan en dat er dan een sanctie aan vast zit is ook goed, omdat het helaas niet anders werkt. Maar persoonlijk vind ik dat we het niet moeten overdrijven. 4000 euro voor een portie bramen gaat mij echt te ver. Als het allemaal echt zo illegaal zou zijn, zouden er geen wildpluk boeken te koop zijn en zouden er geen wildplukwandelingen en cursussen gegeven mogen worden toch? Daarom. Mijn advies: lekker plukken, maar wees netjes en zuinig op de omgeving. Een klein bakje bramen wordt gedoogd. Pluk niet alles zomaar kaal.

Ook ben ik een grote voorstander om een eigen struikje te planten in je tuin. En deze ook deels te delen met de vogeltjes die je tuin bezoeken. Kijk, want zo ben ik ook.

Wildplukken voor beginners

‘ Hoe begin ik nu met wildplukken?’ ‘Ik wil dat ook wel leren!’ en ‘Hoe ben jij begonnen met wildplukken?’.

Super leuk dat ik mensen inspireer om te gaan wildplukken, dat is de hele bedoeling van het plaatsen van de foto’s op Instagram en Facebook. Vaak krijg ik zulke vragen, daarom dit artikel, misschien kan ik wat beginners tips geven.

Je kunt diverse manieren gebruiken om te beginnen. Ik zie vaak een plant of bloem staan waar van ik de naam niet ken. Ik probeer daar dan achter te komen door foto’s op te zoeken in een van mijn wilde planten boeken, google of via een wildplukkersplatform. Wanneer ik achter de naam kom, ga ik van top tot teen onderzoeken hoe de plant zo aan zijn naam komt, maar vooral of hij eetbaar of giftig is. Ik onderzoek meerdere bronnen, want je weer maar nooit 😉 Helemaal als beginner kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

Maar een andere manier is dat ik ergens lees dat er iets geplukt kan worden in deze tijd van het jaar, zoals bijvoorbeeld vlierbloesem, paardenbloem, teunisbloem of bramen. Dan ga ik me in die plant verdiepen en probeer ik erachter te komen waar deze ongeveer staan. Ik heb ook de wildpluk app ( wildpluk wijzer) op mijn telefoon ( waar trouwens lang niet alles op staat, want mensen willen een boom of struik graag voor ‘zichzelf’ 😉 )

13 Tips:

 1. Sluit je aan bij de wildpluk Facebook groepen en/of forums op internet
 2. Koop een goed wilde planten boek ( Veldgids)  ( via marktplaats/kringloop of bol.com) zie verder voor mijn boeken tips
 3. Download de wildplukwijzer app op je telefoon en zet je GPS aan
 4. Kijk een sop websites als: http://www.floravannederland.nl/ zo kun je best al wat planten herkennen
 5. Begin met een plant die je zeker weten herkent, zoals een paardenbloem of een braam (kan haast niet misgaan)
 6. Wees je bewuster en kijk om je heen als je ergens buiten bent, wacht of fietst, je gaat zoveel meer zien dan!
 7. Ga op een zonnige / droge dag op pad
 8. Als je het gezellig vindt, vraag je iemand mee
 9. Draag lange kleding met pijpen en mouwen ( wnat je moet d ebosjes soms in
 10. Wees voorbereid dat je geprikt wordt ( door doorns of insecten), neem daarom zalf mee, pleisters en een pincet mee( ja echt, dat heb ik altijd bij mij!)
 11. Neem een zakje of bakje en een schaar mee
 12. Als introductie kun je een keer een wandeling mee doen, zoals bij Anneke Bleeker of via Groene Avonturen ( of elders, er worden er vele gegeven)
 13. Pluk nooit op lage hoogtes, vanwege vossenuitwerpselen, virussen en honden pies
 14. Wanneer je niet 100% zeker bent, eet het dan niet!
 15. Begin maar gewoon, je leert gaandeweg

Een weetje over mij: Mijn eerste wildpluk vrucht was een braam, mijn eerste noot was een hazelnoot en mijn eerste plant was een brandnetel.

Mijn favoriete wildpluk boeken:

 1. Veldgids gekregen van Marin (@groeneavonturen)
 2. Wildplukken
 3. Eetbare en giftige wilde planten
 4. Handboek voor wildplukkertjes 
 5. Groot handboek Geneeskrsachtige planten

 

Misschien vind je het leuk om wat wildplukkertjes te volgen op social media: Dit zijn mijn favoriete inspiraties!

Linda Schaap ( Facebook), Anneke Bleeker (Facebook), Marin @groeneavonturen en vianatuur

Guldenroede, volop in bloei in Juli ( als thee goed voor urineweg infecties)

 

Mijn vondsten in 2017 

Bij voldoende interesse wil ik een van mijn leukste wildpluk boeken weg geven, dus als je die wilt winnen, blijf me dan volgen.

Ben je enthousiast of heb je vragen over wildplukken? Of ben je het helemaal oneens met mij? Laat een reactie achter!

Liefs!

 

 

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsVega(n) ReceptenWildplukken

Wat kan je allemaal met vlierbloesem doen?

3 Mins read
NU ( Juni) is het de tijd voor vlierbloesem limonade. Mensen die wildplukken maken hier vaak limonade van, zeker een aanrader maar…
GezondheidNew PostsWildplukken

CHAGA!

3 Mins read
Toen ik kennis had genomen van het bestaan van chaga en zijn werking, wilde ik hem natuurlijk zelf ook vinden in het…
New PostsWildplukken

Brandnetelzaden

1 Mins read
Brandnetelzaad kun je oogsten en opeten! Zodra de brandnetel in bloei gaat kun je de blaadjes beter niet meer eten, volgens kenners….