Coming soon: Nieuwsbrief

Veganisme

Wat is er mis met melk?

7 Mins read

‘Melk, daar kleeft echt geen dierenleed aan hoor, come on. Deze dieren moeten wel melk geven, anders gaan ze juist dood’. ‘Bovendien is melk drinken heel natuurlijk’.

 – Wist je dat:
= Koeien ook kunnen dromen?
– Koeien heel erg sociaal zijn?
-Een koe kan wel 100 liter water per dag drinken!
– Koeien worden in de natuur wel 22 jaar! In de melk industrie worden stiertjes een half jaar oud en de moeder koe slechts 5 jaar!

Ik schrijf dit artikel, omdat er zoveel misverstanden bestaan over (koe)melk. Ik hoor en lees dagelijks misverstanden over hoe en waarom de koe melk geeft en daarom vind ik het eens tijd om er een artikel over te schrijven. 

Let op! Dit is geen artikel met ‘ik weet het beter’ tekst. Ik wil jullie informeren over de waarheid achter zuivel.  Vanuit liefde zal ik het dus schrijven. Ik zelf ben 5 maart 2017 gestopt met zuivelproducten, toen ik op een terugreis naar huis eenlingsverblijfjes zag en hierover ging googlen. Ik ben vanaf dat moment veranderd. Mijn artikel hierover vindt je hier

Persoonlijk vind ik melk misschien nog wel erger dan vlees. Omdat er meer slachtoffers vallen en er meer pijn en leed is dan alleen bij vleeskoeien.
In dit artikel alleen maar duidelijke feiten, maar als afsluiter zal ik er voor zorgen dat ik positief afsluit, Je kunt namelijk iets doen! Ik geef tips en tricks om melk en zuivel te laten staan.

Feiten over koemelk

  • Een koe in de bio industrie geeft per jaar 8000 liter melk (1*) . 100 jaar geleden was dit 2500 liter per jaar per koe.
  • Een koe in de biologische sector is er niet veel beter aan toe, deze moet namelijk 7200 liter melk per jaar  (2*)produceren.
  • Om dit even te vergelijken met hoeveel moeite en energie dit kost. Voor een mens zou dit even veel energie kosten als 8 uur per dag hardlopen. Niet te doen toch?
  • Koeien staan veel binnen, terwijl ze van nature elke dag buiten lopen te grazen en in groepen leven. Koeien worden rustiger in contact met soortgenoten.
  • Koeien die binnen staan hebben veel vaker last van ontstekingen aan de uiers en poten. Koeien die buiten mogen zijn gezonder en gelukkiger. Een op de vijf koeien staat permanent binnen.
  • Koeien worden vaak gemolken door machines, die geen rekening houden met pijn en uitputting.

Een koe geeft toch eindeloos melk? En andere antwoorden…

  • Een koe geeft geen melk vanuit zichzelf, net als mensen moeten koeien zwanger zijn en een baby hebben om melk te kunnen geven. En daarom wordt een koe iedere keer weer opnieuw zwanger gemaakt.
  • Omdat de mens die melk wil hebben om kaas van te maken of vla of room of wat dan ook, wordt het kalfje kort na de geboorte bij de moeder weggehaald, zodat deze de melk ( die echt voor hem of haar bedoeld is) niet kan opdrinken.
  • In de natuur drinken baby koeien ongeveer tot een jaar bij hun moeder ( afhankelijk van het soort en ras).
  • Zowel de moederkoe als de babykoe ervaart emoties als angst en verdriet wanneer het van elkaar wordt gescheiden. Koeien kunnen heel hard huilen ( er zijn hier fimpjes over te vindne op bijvoorbeeld YouTube
  • De baby kalfjes worden apart van hun moeder gehouden. Sommige, vooral de jonge stiertjes worden na een half jaar gedood, omdat ze verder ‘nutteloos’ zijn. (met tranen in mijn ogen schrijf ik dit, nutteloos, ik vind het walgelijk). 8
  • Sommige baby’s krijgen in deze 6 maanden een ijzerarm dieet, waardoor ze bloedarmoede krijgen en dus ‘blank vlees’. erg populair in Frankrijk en Duitsland.
  • Een kalf wordt zo’n acht weken lang eenzaam opgesloten, want in die eerste speelse dartelweken heeft het kalf een enorme zuigbehoefte.
  • De reis naar het slachthuis is enorm stressvol voor de kalfjes, maar ook voor de volwassen koeien

Onderweg: In een veewagen ( vrachtwagen) zitten ongeveer 50 koeien. Soms moeten zij uren in de wagen staan, op elkaar gedrukt, geen idee wat ze te wachten staat. Ze krijgen geen eten, geen drinken en amper lucht. Zelfs in extreem hoge zomer temperaturen. Sommige dieren worden naar een ander land gebracht en zijn dagenlang onderweg. Zowel koeien uit de bio industrie als de biologische koeien wacht dit lot naar hun dood.

Slacht
Wanneer koeien niet meer voldoende melk geven, gaan zij naar de slacht. Ze zijn dan gemiddeld 4 jaar oud. Koeien worden geslacht met een schietmasker waarbij een stalen pin of kogel in het hoofd geschoten wordt. Hierna moet de koe bewusteloos zijn. Bij 1 op de 20 koeien mislukt dit en is er een tweede schot nodig

Wanneer je nog steeds leest, dank je wel, ben je misschien al overtuigd van het feit dat melk veel leed met zich meebrengt, maar heb je misschien meteen tal van andere vragen. ‘Hoe kom je aan je calcium? ‘Maar melk drinken is toch gezond?’ en ‘Het is toch nodig voor sterke botten?’ Of: ‘Melk drinken is toch natuurlijk?’ Ik zal verder ingaan op deze vragen. het is logisch als je deze hebt. Ze worden je telkens opnieuw verteld door de industrie.

 

Koeienmelk drinken  is NIET natuurlijk.

Er is helemaal niets natuurlijks aan melk drinken van een koe. Wanneer je erover nadenkt… De mens is het enige zoogdier dat na de kind tijd nog behoefte heeft aan melk. En dan ook nog eens van een ander diersoort. Melk van een koe zit boordevol groeihormonen en vet, zodat het kalfje zo snel mogelijk groot en sterk wordt. Dat is wel de natuur. Bovendien is melk zo bewerkt dat je je zou moeten afvragen wat er überhaupt nog in zit aan eventuele voedingswaarden

Wij hebben geen melk nodig om gezond te zijn

Dat melk nodig is voor gezonde en sterke botten is een grote fabel. Joris Driepinter werd als voorbeeld gesteld. Hij dronk drie glazen melk per dag. Maar, het is slecht afgelopen met Joris. Inmiddels is bekend dat Joris een flink aantal allergieën heeft gekregen en hyperactief is. Hij zit in een rolstoel omdat hij zes keer zijn heup heeft gebroken. Dus dat verhaal van 3 glazen per dag is heden ten dage zeker niet meer aan te raden. Calcium zit in talloze planten en wij kunnen beter bewegen en veel groene groenten eten om voor onze botten te zorgen. Er zijn onderzoeken die beweren dat melk zelfs kanker veroorzaakt of de kans hierop sterk verhoogt. Maar echt aangenomen wordt dit (nog) niet.

Steeds meer mensen worden lactose intolerant, ook iets om over na te denken?

Kijk ik ben geen arts, ik heb zelf geen onderzoeken verricht, maar ik laat wel mijn bloedwaardes meten en volgens mijn huisarts ben ik heel erg gezond en kom ik zeker geen melk tekort.. Mijn advies voor een ieder die kritsich is, neem melk eens onder de loep, lees en ontdek vboor jezelf wat goed voelt en wat niet.

Hoe komen we dan aan calcium?

In donkergroene groentes zoals spinazie, boerenkool en spruiten (50%) zit meer calcium dat wordt opgenomen door ons lichaam dan in koeienmelk (30%) (*3). In tofu en plantenmelk zit evenveel calcium als in koeienmelk.

Waarom wij dit als consument niet weten?

Er wordt enorm veel geld verdiend met de zuivelindustrie. In zoveel producten wordt melk verwerkt. IJsjes, toetjes, vla, yoghurt, koffiemelk, melk, koekjes, taarten, brood. Je zou eens moeten opletten waar er allemaal alleen al melkpoeder inzit. Hoe het eraan toe gaat in de melk industrie wordt mooier gemaakt dan het is, hetw ordt verbloemd of het wordt achter gesloten dueren gehouden. We worden als klant gewoon voor de gek gehouden. Met de lachende koe op la vache quierie als voorbeeld.

Melk is slecht voor het mileu

Broeikasgassen
De teelt van gewassen voor veevoer en het transport ervan zorgt voor uitstoot van broeikasgassen (CO2). Verder stoten ook de koeien zelf schadelijke gassen uit: maag- en darmgassen die methaan bevatten (20x schadelijker dan CO2 ) en mest waar lachgas uit vrijkomt (300x schadelijker dan CO2). Er is in Nederland een uitstoot van ongeveer 1,2 kg CO2-eq per kg melk. Voor kaas betekent dit een uitstoot van 8,9 CO2-eq per kg. Voor bijvoorbeeld sojamelk is dit slechts 0,6 kg CO2-eq. Het produceren van sojamelk in plaats van koemelk voorkomt dus 50% van de uitstoot.

Water en land verbruik
Om een koe 1 liter melk te laten produceren is er 500 liter water nodig. Voor sojamelk is de helft nodig. Omdat er 10 liter melk in 1kg kaas gaat, is er 5000 liter water nodig om 1 kg kaas te maken. Dat zijn ruim 40 badkuipen vol met water.
Om de koe melk te kunnen laten produceren moet zij veel eten. Een melkkoe eet dagelijks zo’n 70 kilo aan voedsel.

Wat kan jij doen?

Wie melk koopt, steunt deze praktijken. Het beste wat je kunt doen om de koeien, kalfjes en andere dieren te helpen, is geen gebruik maken van zuivelproducten. Hiermee help je niet alleen direct de koeien en kalfjes die voor jouw melk zouden hebben moeten lijden en sterven, maar geef je ook een signaal af aan de industrie en overheid. Laat zien dat (koe)melk niet voor de mens is, en dat je heel goed zonder kunt!

 

Klik op deze link voor de zuivel vervangingslijst

Mijn tips bij het stoppen met (koeien) zuivel:

1.) Bedenk waarom je geen zuivel wilt

Dit is het meest belangrijk. Verdiep je goed, doe kennis op. Weet waarom je geen zuivel meer wilt. En zeg niet dat je het niet ‘mag’, maar dat je het niet wilt. Kijk documentaires, lees veel, wordt lid van vegan nederland bijvoorbeeld op Facebook. Zorg dat je er niet in je eentje voor staat, zoek anderen op.

2.) Verwacht niet dat je vervangers zult vinden die hetzelfde smaken als koe melk.

Ik heb het vorig jaar zelf ervaren. Koe melk is niet hetzelfde als plantenmelk. Ik heb zelf heel erg moeten wennen aan havermelk en sojamelk, maar vind het nu gewoon echt heel erg lekker! Ze zeggen dat je 7 keer iets moet proeven voordat je smaka zich aanpast. Maar smaak past zich wel aan. Sommige mensen vinden plantenmelk meteen al lekker, bij anderen ( zoals bij mij), moet er even gewend worden. Maar daarom zou ik adviseren om alles in stapje te doen. Vervang eerst je koffiemelk bijvoorbeeld. Ook yoghurt en kaas, hetzelfde verhaal. Kaas vond ik heel moeilijk en nog steeds niets gevonden wat ik echt mega lekker vindt. maar dan maar geen kaas, ik ga niet dood zonder kaas 😉 Wel kun je veel soorten nepkaas kopen, nepmozzarella en er zijn echt mensen die er echt gek van zijn.

3.) Proberen, proberen en proberen

 

3.) Proberen, proberen en nog eens proberen

Probeer diverse soorten zuivel uit en kijk wat bij je past. Verander je eetpatroon desnoods. Zo eet ik nooit meer een stuk kaas en drink ik geen glas melk. Maar een glas plantaardige chocomel die gaat er dan wel weer in. Er is kokosmelk, havermelk, walnotenmelk, sojamelk, rijstmelk, hazelnotenmelk, amandelmelk… zoveel keuze!

4.) Wees niet te streng

Wees niet te streng, maar neem de tijd om dingen te leren, uit te zoeken en eraan te wennen. Stap voor stap werkt vaak het beste en is ook op lange termijn vaak effectiever om iets vol te houden.

5.) Succes

Ik wil je veel succes wensen, want als je dit gaat doen, stoppen met zuivel (melk), dan betekent het dat je liefde voor dieren groter is dan je liefde voor je smaak. En dat vind ik keigoed, awesome en sterk.

Wil je nog meer weten? Ik sta altijd open om berichtjes te ontvangen en gezond te discussiëren.

Ik verwijs je graag naar:

Liefs Natascha

 

 

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsPersoonlijkVeganisme

MIJN LEVEN MET PDS

3 Mins read
Sinds ik mij kan heugen heb ik eigenlijk altijd al veel buikpijn gehad. Je kunt het aan mijn moeder navragen, maar het…
New PostsVeganisme

Wat is er mis met dierentuinen?

4 Mins read
Als mijn moeder mij vroeger vroeg wat ik het liefste zou gaan doen met mijn kinderfeestje, was dat altijd hetzelfde, naar de…
New PostsVeganisme

Wat als je van je ouders niet als vegan mag leven ...

3 Mins read
Super trots ben ik, op mijn volgers onder de 16 jaar. Ik krijg regelmatig berichten van jongens en (vooral) meiden die graag…

6 Comments

Comments are closed.