Coming soon: Nieuwsbrief

VeganismeWaarom vegan?

Wat is er mis met honing?

4 Mins read

‘Wat is er mis met honing?”,  ‘Bijen geven het toch aan ons?’ ‘Er gaan geen bijen dood bij honing?’ en: “Maar bijen maken honing voor ons hoor!’.

In dit artikel wil ik je graag uitleggen waarom ik er voor kies om geen honing meer te consumeren en vertel ik je later ook een heel mooi alternatief voor honing!

Om te beginnen…

Is het van belang om te weten wat honing nu precies is en waar het voor dient. Honing is nodig voor bijen om gezond te blijven. In honing zit precies wat bijen nodig hebben. Eigenlijk prachtig hoe de natuur dit regelt, toch?

Hoe honing wordt gemaakt: 

Bijen halen nectar uit bloemetjes. 1 honingbij moet zo’n 200-1500 bloemetjes bezoeken voordat het honingzakje of honingmaagje gevuld is met nectar.  In de maag wordt door  enzymen de nectar omgezet in eenvoudige suiker, oftewel honing. Eenmaal ’thuis’ in de bijenkorf nemen de bijenkorf bijtjes de nectar van de werkbij over. De werkbij braakt de nectar uit de mond, zo over naar de mond van een bijenkorfbij. Dat is nog een teamwork! Deze bijenkorfbij kauwt en verteert dan de nectar en als de honing bijna klaar is,  spuit de bij het in een cel in de honing graat. Nu zit er alleen nog teveel aan vocht in en daar heeft de bij ook nog werk aan. Hij/zij wappert heel hard met zijn vleugeltjes droog ( ben ik de enige die dit schattig vindt?!) na afloop dekt de bij de verse honing af met wat bijenwas, zo is het langer houdbaar.

 

Zoals je nu gelezen hebt ( of misschien al wel wist), is honing maken enorm veel en vooral keihard werken! In een bijenkolonie worden de taken netjes verdeeld. Zo is een jonge bij eerst een schoonmaker en mag ze als ze de functie haalbij gered heeft, pas nectar gaan halen.

Wist je dat werkbijen zo hard werken,  dat ze vaak maar 30-45 dagen oud worden?

Waarom zo hard werken, zou je denken. Bijen zijn lang bezig om een hele honingraat te vullen met honing. Waarom doen ze al dit werk? Het antwoord is  heel simpel. Bijen maken honing zodat ze in de winter te eten hebben. In de winter zijn er namelijk geen bloemen waar ze nectar uit kunnen halen en dus zijn ze eigenlijk dubbel zo hard aan het werk in de lente en zomer, om de mindere maanden te kunnen overbruggen.

Oke, nou respect hoor, maar  waarom mogen wij daar niet een beetje van?

In honing zitten stofjes die de bijen nodig hebben, die gezond en vitaal houden. Maar. Bepaalde insecten, sommige vogels en zoogdieren kunnen niet van de honing afblijven. Vooral mensen, kunnen niet van de honing afblijven!

Imkers halen de honing weg ( pikken hun eten eigenlijk) en vervangen dit voor suikerwater. wat in eerste instantie niet eerlijk vindt, omdat de bijen er zelf heel hard voor hebben gewerkt. Bovendien is suikerwater niet voedzaam en lopen ze essentiële voedingstoffen mis, waardoor ze eerder doodgaan. En daarbij komt ook nog dat bijen nog harder gaan werken om meer honing te maken, wat ook weer lijdt tot meer sterfte.

Honing is gezond voor de mens, maar niet van levensbelang. Voor de bijen is dat wel zo.

En zelfs als dat je niet zo kunnen schelen, weet dan dat bijen ontzettend belangrijk zijn voor ons voedsel. Bijen zijn verantwoordelijk voor het bestuiven van 35% van de voedselgewassen wereldwijd.

Sta er eens bij stil, zonder bijen is er geen broccoli, courgette, bloemkool, selderij, kokosnoot, citroen, avocado, uien, aardbeien, perzik, meloen, pompoen, noten en ga zo maar door. En daar moeten we bang voor zijn, want we zijn slecht bezig voor de bij. Met de honing consumptie, maar ook met de klimaatverandering sterven veel bijen, door vervuiling en door niet biologische bloemen, die dus giftig zijn voor hen. Lees hier waarom ik een voorstander ben van het zaaien van biologische bloemen.

En dan als laatste. Zoals in mijn vorige artikelen over melk, ei en wol, ook al duidelijk werd, is dat deze dierlijke producten op hele grote schaal ‘gemaakt’ worden en dat er een hele hoop geld in zit. Maar degenen die de prijs hiervoor betalen zijn de dieren, met de dood als gevolg. En zo werkt het ook op grote schaal bij bijen.

Hier in vijf minuten hoe alles in zijn werk gaat.

[ms_youtube link=”https://youtu.be/AvV_vGFJa6s” width=”100%” height=”100%” mute=”no” autoplay=”yes” loop=”yes” controls=”yes” class=”” id=””][/ms_youtube]

 

Klik hier voor een filmpje van de mega industrie van bijen en ze het voor jezelf.

Er zijn natuurlijk ook hobby imkers en imkers die wel liever zijn voor de bijtjes en dan laat ik even achterwege hoe een imker de bijtjes geleverd krijgt ( en hoeveel dode bijtjes hierbij vallen), maar ook hobby imkers pakken honing af van bijen die ze zelf nodig hebben om te overleven. En we pakken iets wat niet van ons was in de eerste plaats. Dat alleen al is voor een reden om honing niet te consumeren.

Goed nieuws!

Maar, wist je dat er heel veel andere, lekkere zoete siropen bestaan? Zoals tijmsiroop, rijstsiroop, en… een vegan honing die je helemaal zelf kan maken!

Alternatief: Paardenbloem ‘honing’.

Ik maak zelf in maart/april paardenbloem ‘honing, dat is eigenlijk stroop van paardenbloemen, maar ziet eruit en smaakt echt net als bijenhoning. Je kunt dit bijna een jaar bewaren en hier vindt je het recept!

Zelfgemaakte paardenbloem ‘honing’.

Wil jij beter voor de bijen zorgen, wat kan je dan doen?

Koop geen honing meer en koop geen producten meer met honing erin. En laat duizend bloemen bloeien, het hele jaar rond, het liefst. Vooral lipbloemen en wees kritisch op zakjes ‘bijenmengsel’, daar zitten volgens het rapport Groene Cirkels van de Wageningen Universiteit, soms helemaal geen bloemen in waar een bestuiver wat mee kan. Koop je zaden hier bijvoorbeeld: https://www.bolster.nl/zaden

Voor overige vragen/opmerkingen, reageer in de reacties hieronder.

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsPersoonlijkVeganisme

MIJN LEVEN MET PDS

3 Mins read
Sinds ik mij kan heugen heb ik eigenlijk altijd al veel buikpijn gehad. Je kunt het aan mijn moeder navragen, maar het…
New PostsVeganisme

Wat is er mis met dierentuinen?

4 Mins read
Als mijn moeder mij vroeger vroeg wat ik het liefste zou gaan doen met mijn kinderfeestje, was dat altijd hetzelfde, naar de…
New PostsVeganisme

Wat als je van je ouders niet als vegan mag leven ...

3 Mins read
Super trots ben ik, op mijn volgers onder de 16 jaar. Ik krijg regelmatig berichten van jongens en (vooral) meiden die graag…

2 Comments

Comments are closed.