Coming soon: Nieuwsbrief

VeganismeWaarom vegan?

Is vlees eten natuurlijk?

5 Mins read

Vlees eten is natuurlijk’.

Dit is eigenlijk meer een opmerking dan een vraag, maar eentje die ik vaak te horen krijg. 

Ik denk dat vlees eten voor mensen niet natuurlijk is. Ik zeg niet dat we het niet kunnen of heel lang zo hebben gedaan. Maar dat het onnatuurlijk is, daar ben ik (inmiddels) van overtuigd. Benieuwd waarom ik dat vind? Lees dan hieronder verder.

Ik schrijf alles vanuit mijn eigen oogpunt en ik wil even duidelijk maken dat ik je niet veroordeel als je anders denkt en dat niet iedere veganist denkt zoals ik. We zijn allemaal verschillend hé? 🙂

De bio industrie

Wanneer mensen iets van vlees, vis of andere dierlijke producten in de supermarkt kopen, dan is daar in eerste instantie al niets natuurlijks aan. Want hoe deze dieren worden gehouden, dat is totaal iets anders dan wat je in de wilde natuur zou zien. Sterker nog, ik vind dat het totaal het tegenovergestelde van de natuur is.

Dieren die geen frisse lucht ervaren en zelfs niet gewoon daglicht. Geen plekje om te schuilen, weg kunnen wanneer ze dat zouden willen, hun eigen partner zoeken, rennen, bewegen … Fundamentele basisbehoeften, die ze wel in de natuur zouden krijgen, dat wordt ze ontnomen. Ze worden tegen hun wil in zwanger gemaakt, vetgemest, kalfjes  worden net na de geboorte weggehaald bij hun moeder, zodat mensen dan de borstvoeding van de koe kunnen drinken, mannetjes worden bijna altijd snel na geboorte doodgemaakt. Want die zijn niet zo nuttig. (hanen, stieren, bokken etc.)

En dan krijgen ze voer wat onnatuurlijk is, gemanipuleerd, eenzijdig voedsel. En vaccins en medicijnen, omdat de dieren zo ziek worden van het op elkaar gedrukt staan, gestresst zijn en niet hebben van een natuurlijke leefomgeving. En dan na een maand of 6 (terwijl sommige dieren in de natuur wel 20 kunnen worden) worden de dieren doodgemaakt. Gezond of niet, met nog een heel leven voor zich of niet, je raadt het al, onnatuurlijk gedood.

Dieren eten andere dieren.

Wanneer wij naar de supermarkt gaan en kipfilet kopen bijvoorbeeld, dan is dat niet natuurlijk. Het heeft zelfs niets met de natuur te maken. Verder van de natuur afstaan kan bijna niet. Je hebt geen enkel idee waar het dier geleefd heeft en hoe het is omgekomen en in het plastic bakje is beland. En de meeste mensen willen dat niet weten ook, want bij sommige mensen schrikt dat beeld ze af om het nog te eten. Ik herken dat zelf heel erg. Ik vond kip het ergste van alle dieren om te snijden. Ik vroeg het in het verleden altijd aan een partner of die het wilde doen en ook die zat er niet om te springen. Als ik wel kip moest snijden, moest ik echt een knop om zetten en aan heel andere dingen denken, anders kreeg ik het niet voor elkaar. Maar zodra het in blokjes in een sausje lag en ik dacht er niet over na, dan had ik er geen problemen meer mee.

Nu jaren later, zie ik in hoe gek het is dat ik nooit zelf een dier zou kunnen doodmaken, want het idee dat ik een kip moest doden, daarvan gaan nog steeds mijn haren overeind staan en voel ik mij echt niet goed, terwijl ik dan een ander wel wilde betalen die dat voor mij deed. Maar ik wilde het niet zien en ook de kip niet aaien van te voren, want dan had ik de connectie teveel met het beestje. Dit, precies dit, had voor mij een teken moeten zijn, vind ik achteraf. Ergens wist ik dat het niet oké was, maar stak gewoon mijn kop in het zand.

‘Dieren eten ook andere dieren’. En: ‘Leeuwen eten ook andere dieren’.

In het dierenrijk eten sommige ouders ook hun eigen kinderen op, betekent dit dan ook dat wij mensen dat zouden moeten doen? Leeuwen verkrachten ook de leeuwinnen. Maar moeten wij dat als mensen dan ook maar doen? Er zijn een heleboel dieren die alleen planten eten er zijn dieren die alles eten en er zijn dieren die alleen vlees eten. Ik denk dat we ons niet moeten vergelijken met wilde dieren. Wij mensen, hebben een vermogen tot bewust nadenken met een moraal en dat hebben dieren in het wild niet. Deze dieren leven op instinct en eten andere dieren, omdat ze moeten overleven. Wij mensen hebben geen vlees nodig om gezond te zijn of om te overleven.

De meeste mensen zijn tegen honden gevechten of vinden dat stierengevechten onnodig zijn en moeten stoppen. Omdat het alleen voor menselijk plezier is en dit totaal onnodig dierenleed is. Met vlees eten is hetzelfde aan de hand. Het is voor menselijk plezier, voor de smaak ( terwijl je dit ook kunt bereiken met plantaardige vervangers) of omdat we ooit ergens hebben geleerd dat het normaal is of dat vlees eten zelfs nodig is. Maar uiteindelijk komt het allemaal neer op het feit dat wij geen vlees of andere dierlijke producten nodig hebben om in leven te kunnen blijven. Mensen bewijzen dat al heel lang.

Vandaag hoor ik op de radio twee mannen praten over worst eten, over dat het zo lekker is en de ene man maakte dan zelf zijn worst door het vlees door een varkensdarm te halen. Ik werd er zelfs een beetje onpasselijk van hoe hij dat omschreef. Maar nog geen kwartier later ging het over een nieuwsbericht dat koeien nog op stal moesten blijven, vanwege de kou en dat er nu geen gras voor ze is buiten. En dezelfde man, die zo gek is op zijn worst en dat nooit zou kunnen missen, zei: ‘Oh ik kan niet achten op dat moment dat de koeien weer blij de wei in huppelen, prachtig om ze gelukkig te zien’.

Dit bewijst denk ik wel hoe groot het gat is tussen vlees en het dier. De connectie mist hier totaal. En daarom denk ik ook dat ik er over schrijf, want mensen missen vaak de connectie, we staan er zo ver weg van.

En dan als laatste wil ik eigenlijk twee vragen aan je stellen. Om te zien wat jij vanuit jouw natuur zou kiezen. Kies 1 of 2.

Waar van ga je sneller van watertanden. Oftewel, in welke van de twee wil jij je tanden zetten?

En de tweede: Wat is jouw eerste ingeving, doodmaken en opeten of knuffelen?

Herken jij jezelf ergens in dit artikel en denk je dat het goed is om je gedrag eens onder de loep te nemen? Het goede nieuws aan dit hele verhaal is namelijk dat wij deze industrie langzaam kunnen veranderen, dat het nooit te laat is om te veranderen en dat het hartstikke goed mogelijk is!

 

Veganisme gaat niet over dingen opgeven, Je stopt alleen met pakken wat in eerste instantie nooit van jou geweest is.

1 april 2018 start er weer een vegan challenge je kunt je inschrijven. je krijgt dan elke dag gratis recepten, tips en je wordt gesteund door onztetend veel mensen. Vergis je niet, veganisme is een verrijking, je wint alleen.

Interesse? Kijk dan even op www.veganchallenge.nl 

 

Graag hoor ik ook jouw ongezouten mening, want ik hou van het dialect! Reageer hieronder of stuur mij een berichtje.

Liefs!

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsPersoonlijkVeganisme

MIJN LEVEN MET PDS

3 Mins read
Sinds ik mij kan heugen heb ik eigenlijk altijd al veel buikpijn gehad. Je kunt het aan mijn moeder navragen, maar het…
New PostsVeganisme

Wat is er mis met dierentuinen?

4 Mins read
Als mijn moeder mij vroeger vroeg wat ik het liefste zou gaan doen met mijn kinderfeestje, was dat altijd hetzelfde, naar de…
New PostsVeganisme

Wat als je van je ouders niet als vegan mag leven ...

3 Mins read
Super trots ben ik, op mijn volgers onder de 16 jaar. Ik krijg regelmatig berichten van jongens en (vooral) meiden die graag…

3 Comments

Comments are closed.