Gisteren kwam ik terug van een lang weekendje Centerparcs. Lekker een weekendje zwemmen en relaxen. Het was super gezellig en heerlijk ontspannen. Een van de leukste dingen daar was de kinderboerderij, met een grote ruimte voor twee ezels, zes kippen, twee hanen, drie varkens, twee schapen en 4 geiten en wat konijntjes. Elke dag even lekker geknuffeld. Zelfs op de laatste dag nog even langs geweest om gedag te zeggen. Ik vind diertjes echt zo ontzettend leuk. ( en lief en schattig en…)

Op de terug weg naar huis, in de auto, als bijrijder, nog een beetje dromend, langs de groene velden, windmolens en boerderijen schrok ik ineens op. Ik zag een boerderij met een kalfje. Zo’n zwart witte, die we allemaal wel kennen. Mijn eerste reactie was: ‘He, wat lie…’. Maar die stemming sloeg over in een mum van tijd. Ik zag hoe een  kalfje in een klein hokje werd geduwd door een boer. Hij was nog heel jong, heel klein en hij stribbelde tegen. Maar hij moest in een soort wit huisje, die net iets groter was dan hij. Er stonden er zo’n 20 op een rij, allemaal kleine witte huisjes en toen ik goed keek zag ik dat er allemaal kleine kalfjes in die witte verblijven zaten. Rillingen. Overal. Dit is niet oké, dacht ik meteen. Die kleintjes worden weggehouden van hun moeder, zodat wij mensen hun melk op kunnen drinken. Dit besef maakte mij heel verdrietig. Ik, die net van de kinderboerderij kwam, heb staan knuffelen met geitjes, ik drink koeienmelk in mijn koffie. In een dikke vete klap ben ik mij volledig bewust.

Ik ben sinds september 2016 vegetarisch en het bevalt mij prima, sterker nog, ik voel mij veel beter dan voorheen, zowel lichamelijk als geestelijk als spiritueel. Maar veganistisch, zo ver ben ik nog niet. Gedeeltelijk wel.  Maar niet helemaal. Zoals melk en kaas at ik (nog) wel. Ik wilde het stap voor stap doen en waarschijnlijk ook wel veganistisch eten en drinken. Ook omdat ik vervanging voor melk zo lastig vind. Ik reageer niet goed op sojamelk en haver en rijst en notenmelk vind ik absoluut niet lekker ( tenminste de tot nu toe geprobeerde varianten). En ik ben echt heel erg van de koffie. Ik heb mij (nog) niet zo verdiept in de melkindustrie, maar dat het bagger zou zijn, dat kon ik wel voorspellen. Ergens weet je dat wel, in je achterhoofd, in je hart, je weet dat er uitgebuit wordt, dat dieren als producten worden gezien en gebruikt. Maar nu werd ik zelf, onverwachts, vol gas geconfronteerd met de werkelijkheid. In het volle licht.

Nadat het kippenvel van mijn armen was vertrokken en ik verder verwijderd raakte van de boerderijtjes begon ik te huilen. Van verdriet, van onmacht, van hoe oneerlijk de wereld is nu het van de mensheid is. Wij ownen alles. We maken op de ene plek een schattige kinderboerderij met kleine paardjes en geitjes die het goed hebben en de ruimte krijgen en waar we de dieren liefhebben, maar twee kilometer verderop houden we kleine koetjes en biggetjes en kuikens om ze vervolgens uit te buiten, te martelen, te misbruiken en vervolgens te doden. Hoe krom is dat. En hoe normaal tegelijk. En ik, ik, ik ben de grootste dierenvriend, toch?

Thuis aangekomen, kan ik dat beeld niet loslaten. Ik begin te googlen en ik kom erachter dat die huisjes eenlingsverblijven heten en dat het heel normaal is dat kalfjes bijna direct worden weggehaald terwijl ze in de natuur tot 8 maanden bij elkaar blijven. De scheiding geeft voor zowel moeder als kalf veel stress. De melkkoeien loeien nog wekenlang omdat ze hun jong missen.

De kalfjes worden acht weken lang eenzaam in eenlingboxen opgesloten, terwijl zij net als ieder jong dier ook erg speels zijn. Ze staan alleen, omdat ze wegens hun zuigdrang de urine van andere kalfjes op zouden drinken als ze samen in een hok zouden zitten. Hoe onnatuurlijk is dat.

Koekalfjes staat hetzelfde lot te wachten als hun moeder, stiertjes worden na zo’n 6 maanden geslacht. Stiertjes zij het ‘restafval’ van de melkindustrie. De meeste van de kalveren verdwijnen naar de vleesindustrie. Kalfjes worden vaak op een ijzerarm dieet gezet, wat kan leiden tot bloedarmoede, en blank kalfsvlees. Dit blanke kalfsvlees wordt voornamelijk geëxporteerd naar Frankrijk, Duitsland en Italië.

Ik dacht dat biologische melk in ieder geval wel beter zou zijn voor de dieren en kocht ik dat. Maar ook in de biologische vee-industrie worden de jongen al binnen weken bij hun moeder weggehaald. De (biologische) moederkoe zal, wanneer ze wordt afgeschreven vanwege dalende productie en na enkele kalfjes te hebben gekregen ook naar de slacht gaan. Het vervoer naar het slachthuis is erg stressvol voor de koeien en (stier)kalveren.

Ik wist niet dat het ZO erg gesteld was.

Ik zag ook de aflevering van Zembla, over de melkindustrie en meer kon ik niet hebben. Mocht je het willen zien ( want het is heel erg duidelijk wat er gebeurd als je dit hebt gekeken, klik dan hier:

En ook nu, ik dit zo aan het typen ben, vallen er tranen op mijn bureau. Ik word hier niet lekker van. Dit is waar ik mijn ogen voor heb gesloten en waar ik heb weg gekeken. Maar niet meer.

Ik zou het leven een stuk mooier beleven en me minder schamen een mens te zijn, als er geen kalfjes meer in die afschuwelijke witte bakken alleen komen te staan. Dat mensen zoiets kunnen verzinnen. Verschrikkelijk.

Wie melk koopt, subsidieert deze praktijken. Het beste wat ik kan doen om de koeien, kalfjes en andere dieren te helpen, is geen gebruik maken van zuivelproducten en andere dierlijke producten. En hier begin ik. Melk, ik kan zonder.

Ook interesse in de zuivelvervangingslijst? Klik hier

 

 

 

 

Published by

Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.

Join the Conversation

16 Comments

 1. Dat is echt verschrikkelijk inderdaad. Gelukkig heb ik het nog nooit in het echt zien gebeuren maar toen ik het op televisie zag, moest ik ook huilen. Goed dat je deze keuze hebt gemaakt. Gelukkig groeit het aantal veganisten in Nederland met de dag dus over een tijdje zal niemand het meer gek vinden dat jij geen dieren consumeert.

  Je mag me altijd mailen als je ergens tegenaan loopt. Ik help je graag!

 2. Goedenavond,
  Beetje jammer dat u alleen als bron Google gebruikt. En alles wat u vind en in uw straatje past aannneemt als de waarheid. Bent u ook al daadwerkelijk op een melkveebedrijf wezen kijken? Bent u in gesprek geweest met een melkveehouder?
  Hier een trotse boerin die u graag wil uitnodigen om eendag mee te kijken/ werken op ons bedrijf. Dan kunt u met eigen ogen zien en ervaren hoe ” slecht ” , volgens u, wij met onze koeien omgaan. Hoe naar wij onze dames behandelen, hoe we onze kalfjes , onze toekomst, ” mishandelen” .

  U mag best een mening hebben of ergens wat van vinden, maar baseer uw mening dan wel op waarheid en niet op allerlei ” propaganda” praatjes, filmpjes en documentaires waar weinig van klopt.

  Prettige avond verder!

  1. Beste Ursula, ik gebruik Google niet alleen als enige bron hoor, zoals je ook kunt lezen in de blog. Ik baseer het niet alleen op 1 artikel 😉 Bovendien ben ik in een paar dagen nu al veel wijzer geworden door bijvoorbeeld de documentaire en onderzoekgegevens via: http://zembla.vara.nl/pdf/rapport-melkveehouderij-na-de-quotering.pdf en heb ik ‘Cowspiracy’ gezien. Ik ben blij dat niet alle boeren de koeien zo slecht behandelen, maar er zijn duizenden boeren die dit wel doen. vele koeien komen niet meer in de wei en komen niet meer buiten en ze staan allemaal op elkaar in de grotere bedrijven en hoe weet ik als consument dan waar mijn melk vandaan komt? Aangezien de stallen blijven groeien, wil ik graag met geen melk drinken een standpunt maken naar de bedrijven. Ik zou graag komen kijken bij jullie, zeer zeker, waar is uw boerderij als ik vragen mag?

 3. Ik ben halverwege je blog gestopt met lezen.
  Zoals jij verdrietig werd van wat je zag, werd ik verdrietig door je snelle mening.
  Denk je echt dat je via Google een juist beeld kunt krijgen van wat je denkt gezien te hebben.
  Waarom ben je niet gestopt? Waarom heb je niet gevraagd aan de boer of je mocht kijken en of hij wilde vertellen waarom hij dingen doet zoals hij ze doet?
  Dan had hij je kunnen vertellen, Had jij kritische vragen kunnen stellen, waren jullie mogelijk allebei wakker geschud..
  Want zoals zoveel Nederlanders heerst er zo’n slecht beeld van onze boeren.
  Jammer, intens jammer, want als je gevraagd had, je verdiept had door veldonderzoek, had je de liefde, de aandacht, de reden gesnapt….

  Met vriendelijke groet,

  Francisca Vos.

  1. Bedankt voor je reactie, ik kon helaas niet stoppen, omdat ik bijrijder was. Maar Google is niet mijn enige bron geweest, ik heb inmiddels meerder docu’s gezien en er zijn meerdere boeken over. Ook heb ik in mijn bron vermelding het onderzoek van Zembla beschreven. Misschien is niet elke boer slecht, maar wat ik allemaal gezien heb wat er in de grote bedrijven gebeurd is verschrikkelijk (en ik heb echt beelden uit NL gezien). Hoe weet ik van welke koe de melk komt die ik koop in de appie? Komen die melk producten allemaal van de goede boeren? Op de pagina van zembla kun je ook de onderzoekcijfers lezen, alles staat online in een PDF. Mocht u met tegenbewijzen kunnen komen, dan hoor ik dat natuurlijk graag.

 4. Lieve schrijver van dit stuk. Je hebt, net als ik een groot hart voor dieren. Je schrijft in jouw stuk dat je (nog) geen kennis hebt van de zuivelindustrie. Als ik dit stuk lees gaan de rillingen over míjn rug. Zoveel beschuligingen aan het adres van hardwerkende en dierenliefhebende beroepsgroep. Zelfs ‘s nachts zijn wij in touw om ze de beste zorg te geven. Ik snap heel goed dat je dit beeld van de sector krijgt op basis van een zoektocht op internet, maar ik herken -net als menig andere melkveehouder- het beeld wat jij schetst absoluut niet. Ik zou je graag uit willen nodigen op mijn melkveebedrijf (of desnoods een melkveebedrijf bij u in de buurt) om de ongekleurde waarheid te kunnen vertellen en laten zien.

  1. Ik bedankt je voor de reactie. maar er zijn duizenden boeren die het voor de dierenliefhebbende boeren verpesten. Deze mensen zien en behandelen de koe alleen nog maar als product en omdat ik mijn hart lucht op mijn blog, ben ik niet de boosdoener, dat zijn de bedrijven die de koe niet meer buiten laten komen en ze misbruiken als wegwerp product, want echt waar alle beelden en artikelen die ik gelezen heb gaan over de koeien in NL
   ). Eigenlijk moet u daar de rillingen van krijgen. Kijk als ik mijn melk koop van bijvoorbeeld campina, hoe weet ik dan van welke koe en welk bedrijf dit komt? Ik zou graga langskomen, mits het te doen is qua reizen.

 5. Mooi verwoord! Het is een feit dat veel mensen vervreemd zijn van de natuur. Mede door dit soort praktijken.. maar niet alleen bij dieren is het zo.. Ik ben moeder van twee en geef lang borstvoeding. Het beste voor je kind, je draagt het altijd bij je en er is niets natuurlijkers. Hier in het westen wordt dit lang voeden van je eigen kind regelmatig als vreemd ervaren. Bijzonder toch? Daarom vertel ik in ieder geval waarom ik lang voed en geen kunstmelk voor mijn kinderen in huis heb. Ik vind het juist vreemd dat wij kinderen voeden met opvolgmelk etc met hormonen die bedoel zijn voor een koe! Laten we vooral onze boodschap uitdragen en blijven praten. We hebben nog een lange weg te gaan maar de wereld wordt bewuster. Daar geloof ik in!

  1. wat ben jij goed en bewust bezig! En je hebt ook helemaal gelijk! bedankt voor je reactie

 6. Wauw bijna al jouw feiten kloppen niet! Wat ontzettend schrikbarend en jammer.. Zou je intresse hebben in een uitlegdagje op onze boerderij? Zo kun je je artikel verbeteren en meteen genieten van een heerlijk glaasje melk van onze koeien (waar de kalveren onbeperkt bij eigen mams mogen drinken)

  1. Ik zou daar zeker weten interesse in hebben. Ik heb de feiten uit meerdere bronnen. Waar en wanneer kan ik een dag mee lopen? Groetjes

 7. Ik studeer zelf bio-ingenieur landbouwkunde, maar ben vegetariër/semi-veganist. Ik begrijp alles wat je voelt wanneer je die dingen ziet/leest (of die feiten nu kloppen of niet) volledig. Wij leren in de les heel wat over de melkveehouderij, gaan naar bedrijven kijken etc. en inderdaad, die mensen leven voor hun dieren, gaan zelden op reis, kunnen hun dieren geen enkele dag geen aandacht geven. Boeren is een passie en een traditie. Die mensen proberen ook maar hun brood te verdienen. Waarmee ik niet wil zeggen dat ik de dierlijke productie in de huidige landbouw steun, maar soms moet je dingen in hun context bekijken. Je moet voor jezelf uitmaken waar je in gelooft en welke waarden je wil verdedigen. Ikzelf ben na wat ik geleerd heb en na wat ik gezien heb, steeds minder melk gaan dringen en neig nu erg naar veganisme. Het is fout dat we dieren als input van een productiesysteem beschouwen, dat boerderijen fabrieken zijn. De landbouw zou meer moeten focussen op kwaliteit en welzijn en respect voor hun dieren dan op winstmaximalisatie. Maar in the end draait alles om geld en daar valt helaas weinig aan te veranderen…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *