Coming soon: Nieuwsbrief

New PostsVeganisme

Wat als je van je ouders niet als vegan mag leven …

3 Mins read

Super trots ben ik, op mijn volgers onder de 16 jaar. Ik krijg regelmatig berichten van jongens en (vooral) meiden die graag over zouden stappen op een plantaardige levensstijl. Soms zijn ze al vegetarisch en soms nog niet.

‘Hoe overtuig ik mijn ouders?’, is dan de vraag. Ik hoop dat ik je zo een beetje op weg kan helpen.

1.) Praat met ze

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik sprak niet zoveel met mijn ouders over mijn diepste verlangens en wat me nu echt bezig hield. Als dit bij jou ook zo is, dan is het misschien logisch als dit onderwerp voor jou ouder(s) als een soort van uit de lucht komt vallen. En ouders houden er vaak wel van als je met ze praat, dus maak er gebruik van, ook al vindt je het niet tof, praten is de eerste stap naar begrip. En dat wil je.

2.) Spreek vanuit jezelf

Leg je ouders uit waarom dit zo belangrijk voor je is. Vertel over de dieren, wat je weet, watje gezien hebt, wat je gelezen hebt en vertel hoeveel verdriet het je doet (bijvoorbeeld). Laat ze weten dat het je serieus raakt.

Tip: wacht tot een rustig moment zich voordoet, kies je moment tactisch uit. Wie zal je eerder begrijpen, je vader of je moeder? Ga niet in dsicussie als er een ruzie op de loer ligt.

3.) Informeer je ouders

Misschien vinden je ouders het wel onzin, valt dierenleed volgens hen reuze mee. Misschien kan je ze zover krijgen dat ze met (of zonder) jou naar een documentaire gaan kijken, zoals Dominion. What the health ( Netflix) en Forks over Knives ( Netflix), zijn goede documentaires wat betreft de gezondheid.

4.) Compromis

Over gezondheid gesproken. Misschien zijn je ouders wel bang voor je gezondheid, is het puur bezorgdheid wat ze voelen. Je kunt ze uitleggen dat je naast je voeding ook B12 wilt bij slikken (dieren krijgen dit immers ook toegediend). Of verwijs ze door naar websites zoals: nutritionfacts.org of naar Lobke Faasen, een plantaardig diëtiste die veel verstand heeft van voeding en gezondheid en graag in gaat op vragen.

Misschien kan je jouw ouders overtuigen als je een compromis met ze sluit. Misschien dat als je je bloedwaarden laat checken elke 6 maanden of elk jaar, dat ze dan gerust gesteld worden. Of als het te duur is om al die vleesvervangers te kopen, dat je dan kan voorstellen dat je geen vleesvervangers wilt, dat je iedere avond een groot bord met groenten en granen eet bijvoorbeeld en dat je beloofd gevarieerd te eten. Of dat je een baantje er bij zal zoeken, om mee te betalen voor jouw beyond burgers. Sommige ouders staan open voor eigen initiatief en zo laat je ook zien dat je serieus bent.

5.) Ga in stapjes over naar plantaardig

Wanneer de tips hierboven niet helpen, mag je misschien in stapjes wel naar plantaardig gaan. Elke ochtend of drie keer per week. Misschien kan je het op de een of andere manier opbouwen en zo kunnen je ouders goed wennen aan het idee en zien ze dat je niet doodgaat 😉

6.) Veganisme gaat niet alleen over eten

Het is ook net zo goed kleding ( wol, leer, zijde, etc) en daarin kan je misschien wel al keuzes maken. Net als bij make-up, shampoo, tandpasta, etc. Wellicht kun je nu al wel keuzes doorvoeren die dierproefvrij en vegan zijn.

7.) Actie!

Waar je ook nog aan kunt denken, als je je ouders echt (nog) niet kan overtuigen… is gaan actie voeren! Daar hebben dieren ook echt wat aan en zo maak je andere mensen misschien wel vegan. Bij Save Movement Outreach ( Facebook) is iedereen welkom. Ook jij dus! Ook kan je andere manieren van actie voeren, zoals informatie verspreiden, klasgenoten vertellen wat je weet, er zijn talloze manieren om voor dieren op te komen.

8. ) Als echt niets werkt

Wanneer er echt niets werkt of mogelijk is, geef dan niet op. Denk aan de dingen die je wel kunt doen en weet dat je zelf de beste intenties hebt. <3 Op een dag, als je volwassen bent, hoop ik dat je zo vrij mag zijn om je eigen keuzes te maken.

** Voor een ieder wil ik graag meegeven, mocht je thuis echt ongezonde dingen meemaken en/of hevige problemem ondervinden waardoor je in je rechten wordt geschaadt, zoek dan hulp, praat met een vertrouwd persoon of ga naar deze website.

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read
In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed. Allereerst: Het…
New PostsUncategorized

SNUGGS Menstruatieondergoed (meest gestelde vragen)

4 Mins read
Ik kwam een paar jaar geleden via instagram voor het eerst in aanraking met menstruatie ondergoed. @florainthegarden sprak er zo enthousiast over,…
Moestuin tipsNew Posts

Biologisch tuinieren met Bio Kultura!

1 Mins read
Hoe langer ik tuinier des te belangrijker ik de bodem vind worden.. Gek vind ik het dat ik eerst alleen maar keek…

2 Comments

Comments are closed.