Coming soon: Nieuwsbrief

Uncategorized

Mijn tips voor je eerste Cube of Truth

5 Mins read

Leuk dat je komt lezen. Of je nu voor het aller eerst een cube gaat mee doen of je doet al langer mee en wil misschien wat tips van mij, dan zit je hier goed.

Ik doe nu iets langer dan een jaar mee aan cubes of truth van Anonymous for the voiceless. Ik probeer elke week en anders 1 keer in de 14 dagen mee te doen met een Cube Of Truth. Ik zeg het je meteen eerlijk, ik ben niet de beste outreacher die er is, maar ik doe mijn best en ik ben wel gegroeid het afgelopen jaar in mijn benadering. Ik heb de training van Alex Bez gevolgs van Amazing Vegan Outreach. Echt een aanrader trouwens, hij geeft ook heel leerzame webinars. En een aantal tips uit deze training zal ik hier ook delen met jullie.

In dit artikel zal ik eerst even uitleggen wat een cube is, hoe het ontstaan is en anders kun je ook mijn allereerste ervaring hier lezen. 

Wat is een Cube Of Truth eigenlijk?

Anonymous for the voiceless organiseert op 930 plekken over de hele wereld cubes of truth. Oorspronkelijk kom dit initiatief uit Australië. En was een vrouw nodig om dit mooie concept ook in Nederland te laten gebeuren, Ruth Leysner. Elke week ongeveer kun je wel tot vijf cubes bijwonen als je zou willen in Nederland . Kijk hier voor de evenementen op Facebook. In the cube staan mensen met beeldschermen met videobeelden over de zuivel, ei, vlees, leer, vis, bont industrie. Maar ook vanuit de entertainment industrie, zoals dolfinarium, seaworld, circussen, etc. dus overal waar dieren worden gebruikt, misbruikt, uitgebuit en mishandeld en gedood worden, daar worden de beelden van getoond. De mensen in The Cube kunnen vleestetes, vegetariërs of veganisten zijn.

De mensen die in het vierkant staan, vandaar een cube, hebben laptops, tv schermen en tablets vast en om en om staan er mensen met een bord met daarop: waarheid of truth geschreven. Mensen in the cube dragen een masker. Ik merk dat mensen mij niet aankijken als ik een laptop vast heb, dus mensen kijken zo beter en langer naar een scherm, zonder dat het onaangenaam voelt. Verder staan deze mensen helemaal stil en reageren ze ook niet op vragen en opmerkingen van voorbijgangers en steken hun hand op als ze willen wisselen, zien dat er kinderen onder de 12 zonder begeleiding staat en als ze iemand zien staan kijken die niemand heeft om mee te kletsen.

Buiten de cube staan er zogeheten outreachers, deze mensen staan klaar om vragen te beantwoorden of als mensen interesse hebben, een gesprek aan te gaan over deze industrie en over plantaardig leven. Deze mensen dragen geen masker. De houding is niet opdringerig, maar er wordt gereageerd vanuit liefde en begrip. Ze delen kaartjes uit aan mensen die oprecht interesse hebben om stappen te maken richting plantaardig leven en bieden dan de mogelijkheid tot deelname aan de vegan challenge. Of aan challenge 22.

Aan het einde van de dag tellen we alle mensen op die serieus veganisme overwegen en sluiten we vaak af met een gezellige koffie/soep/avond maal. Het is meteen een hechte groep mensen, ook al ken je elkaar vaak niet eens. Er wordt veel waarde gehecht aan een teamgevoel en je zult je dus ook wel echt meteen welkom voelen.

Wanneer je voor het eerst gaat outreachen, dan zijn dit de tips die ik je wil meegeven.

Outreach tips:

Als je de aller eerste keer wilt outreachen of je wilt gewoon eens horen en leren hoe een ander dat doet, dan kan je iemand ‘schaduwen’. je loopt dan mee met een outreacher die iets meer ervaren is. Vraag even van te voren of diegene dit goed vindt.

 • Relax! je weet alles al

Een eerste keer of een van de eerste keren outreachen kan heel spannend zijn. Je hebt geen idee hoe iemand gaat reageren of wta je moet zeggen. Mijn tip is: relax! je weet alles al, want je bent vegan. je hoeft niet alle cijfers te weten of andere feitjes, je leert zelf ook nog en dat kan je gewoon openlijk vertellen tegen de voorbijganger. Soms vraag ik een andere outreacher om te helpen. Maar veganisme ben je omdat het het juiste is en dat komt uit je gevoel, uit normen en waarden en dan zijn al die andere dingen niet zo belangrijk.

 • Een goede verstandshouding opbouwen

Voor dat je met mensen een diep gesprek aan gaat over veganisme, kan het belangrijk zijn dat je eerst een beetje met ze probeert te levelen. Want als je wilt dat iemand wat van je aanneemt, moet je ergens aansluiting hebben. Maak eerst een luchtiger praatje, over waar iemand vandaan komt bijvoorbeeld, breek het ijs met wat humor. Soms kan iets over jezelf vbertellen ook een opening geven. Probeer in ieder geval ergens aanlsuiting te vinden zodat diegene je ook in zijn/haar ‘wereld’ toe laat.

 • Motivatie

Kom achter iemands motivatie. Wat vindt diegene belangrijk, milieu, gezondheid, dierenwelzijn? Zo kun je een ingang maken wat voor diegene belangrijk is, waardoor je sneller tot een overeenstemming zult komen. Ik kan bijvoorbeeld wel willen dat iedereen vegan zou worden vanuit respect voor dieren, maar als iemand plantaardig wil leven voor het klimaat, dan zijn dieren ook geholpen. Het maakt dieren namelijk niets uit waardoor mensen vegan worden 🙂 Probeer hierin het grotere plaatje voor je te zien en zet je eigen wensen en ego even uit tijdens outreach gesprekken.

 • Luister

Maar deze is heel belangrijk. In het begin had ik een heel voorbeeld in mijn hoofd van hoe een gesprek moest verlopen en hoe ik daar dan een soort van controle over wilde hebben, door het te sturen. Dan was ik in mijn hoofd al weer bezig met een volgende vraag te bedenken en luisterde ik niet echt naar wat die persoon naast me aan het vertellen was. Hierdoor werd een gesprek minder oprecht en dat kan ik nu beter. Ik probeer nu meer open minded een gesprek in te gaan en echt te luisteren naar wat iemand verteld. Ik vind het hebben van controle niet meer belangrijk. Wanneer een gesprek echt alle kanten op gaat, probeer ik weer tot de kern te komen, maar verder wil ik gewoon een menselijk gesprek, in gelijkwaardigheid. En ik merk dat dit goed werkt. Juist doordat al die druk eraf is, gaat het veel soepeler en lijken mijn woorden, die oprecht zijn, sterker binnen te komen bij en ander. Dus tip van mij is ook om de lat minder hoog te leggen en je doelen bij te stellen.

 • Houding

Een open houding is heel belangrijk. Ook je manier van staan is belangrijk. Probeer naast mensen te staan in plaats van tegenover ze, zo creëer je eerder een gelijkwaardige verhouding dan een debat achtige houding.  Nog wat kleien tips:

 • Zorg dat je de kaartjes in je zakken hebt, zodat je er niet uit ziet als iemand die alleen iets wil geven.
 • Laat merken dat je luistert, knik met je hoofd.
 • Glimlach zo nu en dan
 • Stel vragen

Probeer zoveel mogelijk vragen te stellen in plaats van iets te vertellen.  Er is bewezen in onderzoek dat mensen sneller iets aannemen wanneer ze het zelf ontdekken dan wanneer iemand ze het verteld. Stel daarom vragen waardoor mensen zelf moeten nadenken. Zo komen ze zelf tot een conclusie.

Hieronder een beetje de structuur van vragen stellen ( in het kort)die je zou kunnen aannemen. 

 • Probeer je mening niet op te dringen                           –
 • Bijna niemand wordt vegan on the spot

Zelf hanteer ik altijd het volgende doel: Wanneer iemand weg gaat van ons gesprek en diegene dnekt nu positeievr over veganisme dan voor ons gesprek, dan is het geslaagd.  Al haal ik 1 vooroordeel weg of 1 obstakel voor deze persoon, dan heb ik al iets om blij over te zijn.

Iedere keer dat ik een Cube mee doe, is er wel een nieuw iemand. Maar als je niet durft, stuur mij gerust een berichtje dan gaan we samen naar een van de cubes toe.  Ook in de facebookgroep kan je gemakkelijk om hulp vragen, mensen staan klaar om je te helpen.

Zie je snel?

 

 

 

 

 

Heb je vragen die blijven liggen, stuur mij dan of even een berichtje of reageer hieronder.

Liefs Natas

 

Ook ben ik te vinden op: <a href=”https://www.bloglovin.com/blog/18504093/?claim=m373y86auvs”>Follow my blog with Bloglovin</a>

 

<meta name=”p:domain_verify” content=”fb7d940318edd3f722738bee7cd0c21d”/>

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsUncategorized

SNUGGS Menstruatieondergoed (meest gestelde vragen)

4 Mins read
Ik kwam een paar jaar geleden via instagram voor het eerst in aanraking met menstruatie ondergoed. @florainthegarden sprak er zo enthousiast over,…
UncategorizedVega(n) Recepten

Koolrabi & Komkommer salade

1 Mins read
Lekker fris, lekker vers. Ik pluk ze zo uit de tuin. Een heleboel momenteel. Vooral bij warm weer vind ik het heerlijk,…
Uncategorized

10 Taco Tuesday Recipes for You If You Love Tacos

32 min Cook
Then we are layering the puff pastry with a quick schmear of creamy Swiss-ified cheese sauce, an egg, and some diced ham….

2 Comments

Comments are closed.