Coming soon: Nieuwsbrief

Bewuster leven

Waarom activisme?

4 Mins read

Activisme, een nieuw thema op mijn website, maar ook in mijn leven is het redelijk nieuw . Ik heb nu twee maal mee gedaan met een actie en morgen is pas mijn derde keer. Maar ik ben nu al verkocht.

Wat is een activist eigenlijk?

Ik vind zelf activist een beetje.. ja… niet echt de juiste benaming.. of wel de juiste benaming, maar er hangt vaak een verkeerd beeld aan vast. Ik zou het zelf meer omschrijven als vrijheidsstrijders. Klinkt vele malen mooier en beter vind ik zelf.

Dit is wat ik op wikipedia vindt: Een vrijheidsstrijder is een krijger, rebel of activist die zich inzet voor de vrijheid van zijn of haar onderdrukte volk. Vaak beschouwt een bepaalde groepering of bevolkingsgroep een persoon of een groep personen als een vrijheidsstrijder terwijl deze door anderen als opstandeling, militant of terrorist bestempeld wordt. De term is in die hoedanigheid niet geheel neutraal maar wordt vaak gebruikt.

Bekende vrijheidsstrijders waren: Martin Luther King, Ghandi, Che Guevara en Nelson Mandela.

Nou wil ik mezelf niet vergelijken met Ghandi of zo hoor, maar in het klein doe ik het hetzelfde, doen activisten hetzelfde. Deze zetten zich actief in om de wereld een beetje mooier en gelijkwaardiger te maken. Een wereld die vredelievender is voor alle wezens op aarde en niet alleen maar voor de mens ( maar ook voor de mens).

Eerlijk…

In het begin was ik nog wel wat huiverig en heb ik lang getwijfeld om eens mee te gaan doen. Ik had ook een verkeerd beeld in mijn hoofd. Van agressieve, opdringerige mensen die alleen maar stonden te schreeuwen. ( oké, een beetje overdreven is dat wel, maar toch). En toch besloot ik een workshop te volgen en dan eens een cube mee te doen. Was het niets, dan had ik het in ieder geval zelf meegemaakt en geprobeerd. En mensen zo aanspreken, totaal uit mijn comfortzone. Maar dan denk ik aan al die diertjes, die dit zo niet verdienen, dan maak ik mezelf boos en dat wil ik dan omzetten tot daadkracht.

Wat is een Cube Of Truth eigenlijk?

Anonymous for the voiceless organiseert op meerdere plekken over de hele wereld, The Cube Of Truth. Oorspronkelijk kom dit initiatief uit Australië. En er waren prachtige mensen die dit naar nederland haalde. Elke week ongeveer kun je nu wel in een Cube staan ergens in het land. Kijk hier voor de evenementen op Facebook. In the cube staan mensen met beeldschermen met videobeelden over de zuivel, ei, vlees, leer, vis, bont industrie. Maar ook vanuit de entertainment industrie, zoals dolfinarium, seaworld, circussen, etc. dus overal waar dieren worden gebruikt, misbruikt, uitgebuit en mishandeld en gedood worden, daar worden de beelden van getoond.

De mensen die in het vierkant staan, vandaar een cube, hebben laptops, tv scherment en tables vast en om en om staan er mensen met bordjes met daarop: waarheid of truth geschreven. Mensen in the cube dragen een masker. Ik merk dat mensen mij niet aankijken als ik een laptop vast heb, dus mensen kijken zo beter en langer naar een scherm, zonder dat het onaangenaam voelt. Verder staan deze mensen helemaal stil en reageren ze ook niet op vragen en opmerkingen van voorbijgangers en steken hun hand op als ze willen wisselen.

Buiten de cube staan er zogeheten outreachers, deze mensen staan klaar om vragen te beantwoorden of als mensen interesse hebben, een gesprek aan te gaan over deze industrie en over plantaardig leven. Deze mensen dragen geen masker. De houding is niet opdringerig, maar er wordt gereageerd vanuit liefde en begrip. Ze delen kaartjes uit en vragen mensen uiteindelijk of ze willen deelnemen aan de vegan challenge. Of aan challenge 22

Aan het einde van de dag tellen we alle mensen op die serieus veganisme overwegen en sluiten we vaak af met een gezellige koffie/soep/avond maal. Het is meteen een hechte groep mensen, ook al ken je elkaar vaak niet eens.

Nu je een beetje weet wat het inhoudt, zal ik schrijven over mijn (korte) ervaring.

Ik vind het geweldig! In het begin een beetje spannend omdat je niet weet wat er gaat gebeuren, maar zodra ik in mijn eerste gesprek merkte dat de vrouw met wie ik sprak ook het beste met dieren voor had, voelde ik dat het juist was en begon ik gewoon puur vanuit mijn hart te spreken. Geen technieken, geen rekening houdend met wat dan ook, maar uit pure hartstocht en dat werkte! Deze mevrouw was op weg naar een viskraam en keerde meteen weer om naar huis na ons gesprek. Dat motiveerde mij enorm.

Ik probeer mij nu vooral sterker te maken in mijn overtuiging dat ik me niet hoef te verantwoorden waarom ik geen dieren eet, maar dat andere mensen zich mogen verantwoorden waarom zij dat nog wel doen. Al heb ik in mijn achterhoofd altijd zitten dat mensen vaak denken dat ze geen keuze hebben of er gewoon niet eens bij stil zijn. De meeste mensen zijn echt geen slechte mensen. Zoals ik hier ook al schreef, ik denk juist dat mensen van dieren houden en daarom wegkijken van nare beelden. Mensen houden over het algemeen niet van veranderingen. Want als ze beter zouden weten, zouden ze wellicht ook anders doen. Er is maar een paar % op de wereld die het echt niets uitmaakt wat dieren meemaken en voelen. De meeste mensen hebben hier dus wel degelijk gevoel voor, maar zijn of gebrainwasht, of zijn zo opgevoed of hebben vastgeroeste patronen waar ze in zitten of sluiten simpelweg hun ogen. Daarom is het zo belangrijk dat er mensen zijn die dit uit de doofpot halen, erover praten, het bespreekbaar maken, mensen op hun gedrag wijzen, want het is gewoonweg niet normaal. Het is onnatuurlijk en het is heel erg onvriendelijk en vooral onnodig.

Vroeger was homo haat heel normaal, konden vrouwen niet werken en moesten donker gekleurde mensen alleen achterin de bus zitten. Als er geen mensen waren geweest die hier tegen in opstand kwamen, was het wellicht nu nog zo geweest. Omdat we het altijd zo gedaan hebben, wil niet zeggen dat het moreel te verantwoorden is. dat het goed is of dat we er mee door moeten gaan. Dus we moeten opkomen voor de zwakkere, voor degene zonder stem, voor de onderdrukte in de samenleving. We zijn uiteindelijk allemaal gelijk.

En zolang de dieren geen stem hebben, zul je de mijne horen.

 

Ben je benieuwd naar wat jij er van vindt om eens mee te doen?

Naast de Cube Of Truth bestaan er nog zoveel andere acties waar je je kunt aansluiten. Zoals:

Ik kan het absoluut aanraden. Je voelt dat je echt iets doet en dat is onbeschrijfelijk.  Plus je krijgt er ook nog eens een hele vegan familie bij. En wie wil dat nou niet?

Heb je vragen? Wees niet bang, geen vraag is te gek! Laat een reactie achter of stuur mij een mail. 

Liefs Natas

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Bewuster levenGezondheid

Sporten, afvallen en vegan eiwitten

1 Mins read
Als je mij volgt op instagram, dan weet je dat ik vanaf januari 2023 actief ben in de lokale sportschool. Ik sport…
Bewuster levenGroenten kwekenMoestuin tipsNew PostsPlanten

Het belang van een wormenparadijs

2 Mins read
Wij mensen, wij zijn natuur. We denken soms zelf van niet en gedragen ons ook vaak genoeg alsof van niet, maar toch…
Bewuster levenNew Posts

Voedselbossen: Het boeren van de toekomst!

5 Mins read
Ik wil niet dat mijn blog over mij gaat, maar ik wil beweging veroorzaken, anderen inspireren! Daarom heb ik het vaak over…

1 Comment

Comments are closed.