Coming soon: Nieuwsbrief

Persoonlijke BlogUncategorized

De Oostvaarders plassen Discussie

6 Mins read

 

 

Ik wil graag even iets schrijven, vertellen, delen. Gisteren avond laat zag ik foto’s van mega magere paarden en halfdode hertjes in de Oostvaardersplassen. Voor mij nieuwe beelden. Ik schrok, je kent mij, ik ben zo iemand die niet tegen leed kan en al helemaal niet bij wezens die niet voor zichzelf kunnen opkomen of die over geleverd zijn aan ons, mensen. Ik zie een oproep op Facebook om de dieren te gaan bijvoeren, omdat ze honger hebben en daardoor doodgaan. Er werden mensen gevraagd om te komen helpen. Dus ik dacht verder niet na, ik regelde een lift en ging vandaag mee met twee vreemden, maar hele lieve vrouwen.

Ik kon niet heel dichtbij de dieren komen, maar zag wel duidelijk vanuit de verte dat er dieren dood op de grond lagen, maar ook dat er paarden helemaal vermagerd stil stonden. Dat er te weinig eten was, dat was mij wel duidelijk nu. Ik had mensen gezien die heel dichtbij waren geweest en die filmpjes en foto’s hadden gemaakt. Echt apathische paardjes die broodmager waren. Mijn hart brak. Zo zielig.

Dat deze discussie al jarenlang gaande is, daar was ik mij echt niet van bewust. Ik heb mij verder niet verdiept. Ik ben iemand die vaak eerst doet en dan pas denkt. 🙂 Soms gaat dat heel goed en soms wat minder. En dan leer ik weer.

De Oostvaardersplassen wordt als wild natuurgebied gezien en deze dieren als wild. Maar waarom staat er dan een hek om heen? Zijn de Oostvaarders plassen niet een uit de hand gelopen vorm van de Beekse Bergen? Mag je het wilde dieren noemen als ze niet verder kunnen trekken? Ik was daar zelf vandaag en zag hoe ‘klein’ het gebied nog was waar de dieren konden lopen en komen. In ieder geval voor het aantal dieren dat er leeft vind ik het klein. Ze kunnen ook niet echt ver weg lopen, want er is een spoor en afgebakende gedeelten.

Vanmiddag kwam het bericht dat bijvoeren echt niet mocht van gemeente, politie en staatsbosbeheer en dat het strafbaar zou worden. Dat is verstoring van de natuur. Veel mensen maken zich hier kwaad om en er waren heel erg veel mensen die hooi inzamelde dat vervolgens niet gegeven mocht worden en ook niet gegeven werd. Er was vandaag niemand die hooi kwam brengen. En het hooi van de dag ervoor lag er nog steeds.

Intussen ontstaan er echt diverse kampen op internet en in het nieuws. Het ene kamp schreeuwt dat je de natuur met rust moet laten en dat je de beesten meer kwaad dan goed doet als je ze bij voert en de mensen in het andere kamp vinden het pure dierenmishandeling als je ze laat creperen van de honger. En voor dat ik het wist zat ik middenin een mega discussie van mensen die uiteindelijk allemaal hetzelfde doel hadden, geen dierenleed. Ik zat in een discussie waar ik echt niet genoeg kennis voor had. Ik was eigenlijk gewoon slechts uit emotie gegaan vandaag.

Ik deelde het filmpje van een mager paard op social media en voor ik een kopje thee kon pakken, zag ik alweer 15 nieuwe meldingen. Mensen met duidelijk meer milieu en natuur kennis gingen tegen mijn standpunt in. ( Dat ik mensen opriep om bij te voren en te demonstreren).

Een iemand uit mijn Facebook lijst ( ook veganist en activist) en heel veel kennis over natuur, ecologie, biologie,  vertelde mij hoe het werkt bij een populatie dieren.

 hongerperiodes spelen een grote rol in het dynamisch evenwicht in de natuur, ook als het gebied een afgesloten gebied is, dat hek veranderd niets, ook bij eiland dieren werkt dit bv zo…

door nu ofwel preventief te schieten in de winter, ofwel bij te voeren zorg je voor minder honger, waardoor er komend jaar alleen maar meer jongen worden geboren en de winters erna dus alleen maar meer honger ontstaat, en werk je dus alleen maar meer honger in de hand op de lange termijn…

ook schreef hij:

Een populatie dieren stijgt altijd tot aan de draagkracht van een gebied, zoveel voedsel als dat er gegeten kan worden bepaalt de hoogte van een populatie ergens. Vervolgens gaat een populatie dieren schommelen rondom dit punt. Er zullen winters komen waarin veel honger is, dit beinvloed de voortplantingsorganen van de vrouwtjes in die populatie. Honger is minder vruchtbaar en in het jaar erop worden er minder jongen geboren. We kennen dit bij mensen ook van de hongerwinter of meisjes met eetstoornis, dan komt de menstruatiecyclus ook langzaam tot stilstand of op een laag pitje.

DIT WERK ZO BIJ ALLE DIEREN IN ELKE POPULATIE!!!

daar veranderd het hek, het gebrek aan roofdieren of welke situatie dan ook, helemaal niets aan. Of deze dieren nu in de oostvaarders staan, of in de bossen van polen, of op de steppe in mongolie, hun populatie stijgt tot de draagkracht van een gebied, en gaat daar schommelen.

Dit stukje hierboven geeft mij in ieder geval minstens stof tot nadenken.

Ook valt het mij op dat er in de groep op facebook veel mensen zitten die de dieren willen afschieten, jagers, maar ook veel boeren op een forum. Nou, boeren die van dieren houden, dat sprookje, daar geloof ik al een tijdje niet meer in. Misschien willen zij wel juist dat er wordt bijgevoerd, zodat er meer te schieten is?

want ik lees dit op de website van Partij van de Dieren over de OVP: (klik hier om het zelf te lezen)

Proactief beheer is jacht
Ieder jaar opnieuw pleiten verschillende politieke partijen voor ‘proactief beheer’. Mooie woorden die niets anders betekenen dan het openen van de jacht in de Oostvaardersplassen. Onacceptabel voor de Partij voor de Dieren. ‘Proactief beheer’ zou betekenen dat gezonde dieren in de herfst worden afgeschoten om zo de populatie met minstens 30% te verkleinen. Dit zou de natuurlijke groepsstructuur en de dynamiek binnen de groep ruw verstoren. Vervolgens krijgen de dieren die overblijven, meer jongen. Dat is een natuurlijke reactie op een onnatuurlijke drastische verkleining van de groep. Met als effect dat er het volgende jaar wéér veel gezonde dieren ‘proactief’ worden afgeschoten.

 

Wat is dan wel juist? De hekken weghalen? Het gebied vergroten? Is het dan niet zo dat als je de hekken weghaalt, dat het probleem zich juist op grotere schaal verbreedt? Deze video vond ik ook wel wat hebben:

[ms_youtube link=”https://www.youtube.com/watch?list=PLEU8_nF1wv3Lz2rvwtt5KBWxpyec-z006&params=OAFIAVgE&v=KQMfD58krUA&mode=NORMAL&app=desktop” width=”100%” height=”100%” mute=”no” autoplay=”yes” loop=”yes” controls=”yes” class=”” id=””][/ms_youtube]

Ik ben er nog niet helemaal uit wat mijn exacte mening is, ik ben namelijk ook geen kenner en ik weet er simpelweg te weinig van. Ik schaam mij niet om dit te zeggen, want ja het is nu eenmaal wat het is. Misschien ben ik nog het meeste voorstander van de dieren met rust laten. Hoe meer wij als mens ingrijpen, des te meer afhankelijk de dieren van ons raken en des te minder het een natuurgebied zal zijn en des te meer het een tweede Beekse Bergen gaat worden.  Ik sta eigenlijk helemaal niet achter het hele idee (ontstaan) van de Oostvaarders plassen, maar nu het er is, misschien moeten we als mensen niet teveel bemoeien en misschien moeten we ons meer richten op meer, beschutting en natuurlijke vijanden?

Maar dat mensen zich boos maken, zich heel druk maken en zich willen inzetten, dat kan je ze niet kwalijk nemen. Ik vind niet dat mij ook iets kwalijk genomen kan worden. Ik heb vandaag niet eens eten gevoerd, ik kreeg de kans niet eens. Ik heb niets gedaan dan wezen kijken en fotograferen. Ik wilde helpen en het beste voor de beestjes, handelen uit liefde en goede intenties, dat kan en mag je mensen nooit kwalijk nemen, vind ik. En iemand die nog nooit van mening veranderd is, heeft ook nog nooit iets geleerd.

We mogen ook in deze discussie wat liever voor elkaar zijn en in gesprek blijven in plaats van ruzie te maken, want wie is daar ooit echt beter van geworden?

Natuur, wel natuur, geen natuur. Een ding is mij wel zeker: Ik kan niet goed tegen lijdende dieren, dat zit dan wel echt in mijn natuur.

Ik denk dat ik mijn pijlen voorlopig maar blijf richten op de zuivel, ei en vlees industrie. Dierenleed wat op grote schaal aanwezig is, wat nog veel afschuwelijker is en wat veel meer verborgen is. Iets waar ik meer van af weet en waar ik in ieder geval zeker weten wel een mening over heb en wat niet alles op basis van gevoel is, maar ook op geweten en verstandsniveau, want wat we daar met dieren doen, dat is wel zeker weten iets wat per direct moet stoppen.

Al met al, ik heb totaal geen spijt dat ik mij hierin gemengd heb of dat ik vandaag gegaan ben. Ik heb enorm veel geleerd, ik leer de dingen op meerdere fronten te bekijken. En ik ben trots op mezelf. Dat ik gewoon mijn hart altijd maar achterna ren en mij weinig aantrek wat een ander daarvan vindt, dat slaapt best wel lekker kan ik zeggen.

Wat vindt jij van de Oostvaarders plassen? heb jij een mening of weet jij het net alsik ook niet 100%?

Laat het me weten in een reactie,

liefs!

 

 

 

  • Foto’s van dit artikel zijn gemaakt door Milou Vogel.
289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsUncategorized

SNUGGS Menstruatieondergoed (meest gestelde vragen)

4 Mins read
Ik kwam een paar jaar geleden via instagram voor het eerst in aanraking met menstruatie ondergoed. @florainthegarden sprak er zo enthousiast over,…
UncategorizedVega(n) Recepten

Koolrabi & Komkommer salade

1 Mins read
Lekker fris, lekker vers. Ik pluk ze zo uit de tuin. Een heleboel momenteel. Vooral bij warm weer vind ik het heerlijk,…
New PostsPersoonlijke Blog

Eten, eten en nog eens eten

5 Mins read
In 2017 woog ik 57 kilo en ik had verder een enkele gedachte over mijn gewicht. Ik was altijd al slank zonder…