Coming soon: Nieuwsbrief

Uncategorized

Cube of Truth: Amsterdam: 25 Maart 2018

4 Mins read

Afgelopen zondag 25 maart, was er weer een Cube Of Truth van Anonymous of the voiceless. Dit maal weer op het Leidse Plein in Amsterdam. De zon scheen, er waren veel mensen en het was een prachtige dag!

De opkomst aan vegan activisten was groot, bijna 60 man kwam vandaag bij elkaar, waardoor we twee cubes konden vormen, wat een te gek gezicht was natuurlijk. En zo dubbel zoveel mensen konden bereiken.

Ik heb mooie gesprekken gehad.

Ik zag een stelletje van een man en vrouw, van in de dertig gok ik, die duidelijk geraakt waren en naar beelden op een laptop aan het kijken waren. Toen ik zelf ging kijken naar de laptop zag ik de beelden uit Tielt, waar de varkentjes geslagen werden en getrokken aan de oren en ik zag hoe een man een varken heel hard trapte. Ik keek naar de vrouw en zij huilde. Ik vroeg de man ( uit Duitsland, bleek) wat hij voelde als hij dit ziet en zijn antwoord was: ‘Schuldig’. Eigenlijk hebben we meer gezwegen en gekeken dan dat we een gesprek voerde. Ik vroeg of ze open stonden om 22 dagen geen dierlijke producten te eten en de vrouw knikte en de man zei vol overtuiging ja. Dat was heel mooi, dat mensen op dat moment, waar je bij staat, het gevoel met de dieren maken.

Ook sprak ik een vrouw van over de 60 en die was wel op de hoogte van wat er allemaal mis was in de bio industrie en daarom aten ze al minder vlees thuis zei ze, maar zonder kon ze echt niet. Ik vroeg haar waarom dat niet kon en toen begon ze over vitamines en gezondheid. Ik was best verrast over hoe open deze mevrouw uiteindelijk stond om toch eens bij het vleesvervanger schap te gaan kijken, want hier was ze nog nooit blijven staan en ik vertrouw erop dat deze mevrouw daar in ieder geval een keertje iets van zal gaan kopen.

Op een gegeven moment, tegen het einde van de dag, stond ik met een masker op tegenover een groepje jongeren. Precies voor mij uit kijkend, was een groepje jongeren met, ik gok jongeren van een jaar of 16-19 jaar. Ik had nu zelf de beelden van de varkens op het tablet en keek recht naar een stel meiden die onze verschijning blijkbaar aanstootgevend of ongemakkelijk vonden, want ze begonnen te lachen, te giegelen en baldadig te worden. Een van de meiden kocht expres bij Burger King een hamburger om deze vervolgens lachend voor mij op te eten, terwijl ze naar de mishandelde varkens keek.

En toen merkte ik de kracht van mijn masker eigenlijk pas echt. Ik voelde allerlei emoties, machteloosheid, boosheid, etc. Maar ik kon niets, ik mag niet praten, ik kan niets doen, ik wilde met het meisje in gesprek gaan, ik zag geen outreachers om mij heen en dus bleef ik haar aankijken. Stil. Maar omdat ik een masker op heb, heb je geen contact met de mensen die naar je (laptop/tablet) kijken. Het is net alsof je er niet bent. Ik heb ook nog nooit gehad dat mensen mij in mijn ogen aankijken, hun ogen gaan altijd naar het scherm, mega krachtig concept, want dat is natuurlijk de hele bedoeling erachter. Ik sta er om een stem voor de dieren te zijn, niet voor mezelf of als mezelf. Maar tegelijkertijd voelde ik mij ook zo krachtig, ik stond hier met een doel: ‘Kijk maar, wordt maar baldadig en opstandig, je hebt er vast je redenen voor’. Mensen worden namelijk niet zomaar opstandig. Als dierenleed je echt niets doet, dan besteedt je er ook geen energie aan. dan loop je door of kijk je niet meer om. En dit besef komt dan alleen door stilte, omdat je dus ook niets kan zeggen. Dus ook dat heeft een positief effect op mezelf gehad.

En op dat moment komt er een outreacher die met de meiden in gesprek gaat en je ziet de meiden steeds wat zachter worden. Een zonnebril gaat af, een hand gaat uit de zij, een stoere blik, wordt een fronsende wenkbrauw en een stap dichterbij het beeld wordt gemaakt. En dan is er ineens een connectie bij een van de dames: ‘Je zou het niet zeggen als je mij zo ziet, zegt ze, maar ik hou echt van dieren’. ‘Ik wil zelfs dierenarts worden’.

 

Een jongeman die de beelden van de bio industrie filmt.

Vandaag was er nog wel iets bijzonders, een van mijn favoriete bloggers kwam langs, Lisa, van Lisa Goes Vegan. 

Lisa kwam vandaag samen met een vriend/kennis van haar, Jelle. Jelle schrijft over minimalistisch leven, bewuster leven en groener leven. Hij is ontzettend inspirerend en ik zou zeggen bekijk het zelf eens op zijn blog: Grow Thinkers.

Ook Jelle ging echt meteen al met de voorbijgangers in gesprek. Dat vind ik echt heel mooi, dat ze zich vandaag ook meteen hebben ingezet en vrijwillig een mooie bijdrage hebben geleverd. Zoals je misschien weet, heeft Lisa een flinke aantal volgers op bij voorbeeld Instagram en ze heeft te gekke kookboeken gemaakt, waarvoor ze ook een award gewonnen heeft. Ik hoop natuurlijk dat ze veel mensen bereikt, die dan hopelijk ook weer geïnspireerd raken om actief te worden, zodat de wereld sneller vegan wordt en dus met minder kwaad en met meer liefde.

Wil je meer zien?

Zoals filmpjes van Cubes Of Truth in Nederland, volg dan Francois ( Baffled Vegan) zijn Youtube kanaal, want hij maakt de meest inspirerende filmpjes van de Cubes en waar ze voor staan. Klik hier om op zijn kanaal te komen. En klik op abonneren, hij verdient echt meer aandacht en waardering.

Wil je een keer mee doen om te zien of dit ook zo fantastisch voor jou werkt? 

Kijk eens op de AV Netherlands facebook groep en kijk of er een cube wordt georganiseerd bij jou in de buurt of neem contact op met mij, dan kan ik je misschien verder helpen hiermee.

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
New PostsUncategorized

SNUGGS Menstruatieondergoed (meest gestelde vragen)

4 Mins read
Ik kwam een paar jaar geleden via instagram voor het eerst in aanraking met menstruatie ondergoed. @florainthegarden sprak er zo enthousiast over,…
UncategorizedVega(n) Recepten

Koolrabi & Komkommer salade

1 Mins read
Lekker fris, lekker vers. Ik pluk ze zo uit de tuin. Een heleboel momenteel. Vooral bij warm weer vind ik het heerlijk,…
Uncategorized

10 Taco Tuesday Recipes for You If You Love Tacos

32 min Cook
Then we are layering the puff pastry with a quick schmear of creamy Swiss-ified cheese sauce, an egg, and some diced ham….

1 Comment

Comments are closed.