In Nederland worden er ongeveer zo’n twee miljoen (land) dieren gedood in slachthuizen per dag. Met dit gegeven zou je denken dat er wel een gevoel van saamhorigheid is tussen vegetariërs en veganisten, vanwege de wederzijdse beslissing om te stoppen met het eten van vlees. We staan er met zijn allen hetzelfde in, zou je denken.

Echter, na drie jaar dierenrecht activisme, lezen in vegan facebookgroepen en luisteren naar mede vegans, lijkt het toch alsof veganisten een soort vijandigheid hebben naar vegetariërs. En eerlijk. Ik hoorde daar ook gewoon bij hoor.

‘Wanneer iemand vegetarisch gaat eten, dan weten zij vast en zeker ook van de zuivel en ei industrie, toch?’ ‘Hoe komt het dat ze wel van de problematische vlees industrie afweten, maar zich niet druk lijken te maken over kuikens en kalfjes?’ ‘Als ze om dieren geven, hoe durven zij dan zo hypocriet te zijn om door te gaan met eieren en kaas te eten?!’.

Keer op keer kom ik deze reacties weer tegen, de ene keer online, dan wel weer na een actie op straat. En ik zal niet ontkennen dat ik ooit ook zulke dingen heb gezegd. En gedacht.

Dus wat is er verandert? Hoezo ben ik tot de conclusie gekomen dat vegetariërs bashen helemaal niet helpend is voor de dieren.

Als we even terug gaan naar het begin. We groeien op in een maatschappij waar we door onze ouders, school, media, dokters, reclame en dergelijke worden geleerd dat we dieren en dierlijke producten nodig hebben om gezond te kunnen zijn. Dat dieren als kippen, varkens en koeien op de aarde zijn voor ons, niet met ons, maar voor ons, om te gebruiken. En ondanks dat er talloze artikelen te vinden zijn met onderzoeken dat zuivel en eieren slecht voor ons is, maar deze worden overspoeld door de grotere bedrijven met hun geld en marketing voor diergebruik.

Als blaming en shaming vegetariers zou helpen als laatste zetje naar veganisme, dan prima. Maar het leid veel vaker naar defensief gedrag en maakt de kloof alleen maar groter en groter.

De afwijzing van veganisten naar vegetariërs toe, komt denk ik, uit een gevoel van passie voor de dieren, maar mensen belachelijk maken en naar beneden halen werkt vaak contraproductief en helemaal al als groep die al gezien wordt als verwaande, veroordelende mensen en waaraan de meeste mensen van de samenleving ook al een hekel hebben. Ik bedoel, het werkt ons en daarmee de dieren ( waar het echt om gaat) alleen maar tegen.

Als shamen en blamen dus niet helpend is, moeten we dan vegetariërs maar loven en niet beginnen over eieren, wol, honing en dierentuinen?

Nee natuurlijk niet. Maar het is toch ookhelemaal geen zaak tussen OF shamen OF niets zeggen? Ik denk dat we als veganisten veel sneller een verandering kunnen veroorzaken wanneer we constructief en bemoedigend zouden zijn.

Positief zijn !

Hmm, hoe doen we dat? Vegetariërs helpen naar de overstap tot veganisme, zonder ze meteen weg te zetten als hypocrieten? De stap van vlees eten naar vegetariër worden is een grote stap vooruit, dus vriendelijk feliciteren met deze keuze, zou een goede zet zijn. Het is al heel knap dat iemand tegen deze mega industrie in gaat door te kiezen voor een vleesloos bestaan. Ik ben zelfs van mening dat we blij moeten zijn met mensen die gaan voor een meatless monday of een aantal dagen per week zinder vlees. Ik heb zelfs een onderzoek gelezen dat wanneer iemand een eerste kleine stap doet, dat ze dan sneller geneigd zijn om nog een stapje te doen. Wanneer je een gesprek begint met positieve noot, versterkt dat automatisch al de band met je gesprekspartner, of dat nu een vriend is of een vreemde.

Wanneer je eenmaal op een vriendelijke basis aan het praten bent, kan je bijvoorbeeld vragen stellen, waarom hebben ze gekozen voor vegetarisme? Waarbij je ze meteen herinnert aan de passie die ze voelen voor dieren/de planeet ;). De kans is best groot dat ze niet op de hoogte zijn van at er gebeuren moet voor een ei of hoe de zuivelindustrie in elkaar steekt. Zelf wist ik er ook niets over, ik dacht dat biologische kaas gewoon kwam van blije koeien met een prachtig leven.

Ik vind het soms nog steeds wel een beetje frustrerend als ik iemand ontmoet die zegt: ‘ik ben vegetariër, ik ken alle feiten, dus maak je geen zorgen’. Maar ik probeer niet negatief meer te zijn, ik probeer nu eerder te coachen en positief in te steken. Want ik ben overtuigd dat de dieren beter geholpen zijn bij deze aanpak.

Dus ik raad aan: stop met het beledigen van vegetariërs en omarm ze juist, ze zijn in staat om een gigantische verandering in hun leven aan te brengen, dus laten we medelevend met hen omgaan en deze industrie samen omver gooien.

Published by

Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.

Join the Conversation

2 Comments

 1. Wat ik mis in dit artikel, is dat individuen niet het verschil gaan maken. Veganisten denken altijd dat ze heel goed bezig zijn… maar iemand die plantaardig eet voor zijn/haar eigen gezondheid en verder stemt op partijen die ervoor zorgen dat er méér dierenleed ontstaat en voor de belastende veeteelt en landbouw is… dan doen die mensen vrij weinig voor een wereld met minder klimaatproblematiek en / of dierenleed. Daarom denk ik dat je veel beter af en toe wel dat stukje kaas kunt eten of dat eitje, en je in kunt zetten voor een betere wereld. Veganisten geven zichzelf (mijns inziens) veel te veel credit voor dat wij zij toevoegen aan de wereld. Dit zorgt er ook voor dat ze vaak nog veel chocola eten (groot waterverbruik) of lange vliegreizen maken (grote ecologische voetafdruk, veel co2 uitstoot)… Veganisten praten dat vaak goed met het idee dat ze toch geen zuivel en vlees eten, maar zo zwart/wit is het allemaal niet. Dat is een veel betere reden om geen vegetariërs te bashen, dan ze maar, zoals in het artikel beschreven staat, te accepteren en ze ‘toe te juichen’ alsof ze minder zouden zijn dan veganisten. De schrijfster van het artikel doet alsof zij heel tolerant is naar mensen die vegetarisch eten, maar in feite heeft ook zij het gevoel dat veganisten superieur zijn. Zoiets kan nooit gezegd worden, aangezien ieder mens zich op meer of mindere mate inzet voor een betere wereld, en geen enkele individu dit alleen kan doen.

  1. Bedankt voor je reactie, ik ben het niet helemaal met je eens, ik zal proberen dat toe te lichten.

   Ik ben de schrijfster van het artikel en ik merk dat vegetariërs toch vaak als minder worden gezien inderdaad, in de community, lees ik dat vaak. Ik heb dat, zoals je hebt gelezen, ook vaak gedacht. Het gaat hier niet om wie er beter is of superieur is en het gaat ook niet over een ecologische voetafdruk. Veganist ben je, omdat je tegen het doden van dieren bent en dus zal je als veganist minder dieren pijn doen dan dat je doet als vegetariër. Want vegetariërs zorgen er nog steeds voor dat er kuikens en kippen en kalfjes en koeien en schapen en bijen lijden.
   Dat heeft niets te maken met je superieur voelen, dat is een feit, toch?

   Maar veganisme gaat niet over een ecologische voetafdruk, veganisme gaat alleen maar over ethiek, over dierenrechten. Niet over duurzaamheid, maar over het onnodig doodmaken voor dieren voor vermaak, gemak en plezier.

   Het is blijkbaar nog niet altijd even duidelijk voor mensen dat veganisme niet gaat over een dieet of over duurzaamheid, het gaat puur en alleen over dieren. wat niet uitsluit dat je naast veganisme OOK minder kan vliegen, vaker de fiets kan pakken en een moestuin kan beginnen bijvoorbeeld. 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *