Coming soon: Nieuwsbrief

Moestuin tipsNew Posts

De oogst vergroten

2 Mins read

Toen ik net begon met moestuinieren dacht ik dat het zonde was om pepers te oogsten, bijvoorbeeld, of calendula bloemen. Ik liet ze dan expres langer zitten. Inmiddels weet ik door ervaring dat wanneer je regelmatig plukt, dat je dan de oogst juist vergroot, omdat je de plant meer laat produceren.

In dit artikel geef ik graag al mijn tips om de oogst te vergoten.

Oogst regelmatig

Zoals je al kon lezen is regelmatig oogsten een hele belangrijke tp, misschien wel de belangrijkste. Hoe vaker je oogst, des te groter de opbrengst zal zijn.

Mannelijke bloemen weghalen

Dit voelt wellicht wat onwennig en onnatuurlijk in het begin, dat begrijp ik, maar een plant gaat meer vruchten aanmaken als je in den beginne de mannelijke bloemen weghaalt. Een courgette, pompoen, meloen en komkommer heeft mannelijke en vrouwelijke bloemen. Degene zonder vrichtbeginsel, dat zijn de mannen. Hier kun je de eerste 10 prima van wegknippen en op de compost doen.

Bij pepers en paprika en aubergines zijn er geen mannelijke en vrouwelijk bloemen en hier kan je gewoon de eerste 10 bloemen die opkomen weghalen. Ik beloof je dat je meer oogst gaat krijgen.

Bij tomaten hoeft dit niet ( waarom? als je het weet, let me know), maar wel hebben zij baat bij het zogeheten ’tikken’, gewoon een klein tikkie op de bloempjes geven voor bestuiving, maar een briesje wind doet ook al veel.

Snoeien

Snoei planten die extra stengels ( of okselscheuten bij tomaten) maken. Haal bij een al wat grotere plant de onderste bladeren eraf. Dit geldt bij aubergines, paprika, pepers en tomaten. Laat wel blad hangen, zodat deze beschermd tegen de zon en genoeg licht kan vangen.

Bij tomaat heet dit dieven, daar kan je heel gemakkelijk de okselscheuten herkennen en weghalen. Wanneer je dit elke week even doet, is er bijna geen werk aan. Zo worden het geen struiken, met vooral bladeren, maar een mooie hoofdstam met trossen aan tomaatjes.

Bij komkommers zijn het de zijtakken die je kunt weghalen, zodat je 1 hoofdstengel in stand houd. Zo gaat de energie vooral naar het maken van vruchten in plaats van naar nog meer blad.

Bij courgettes knip ik altijd teveel aan blad weg, vooral die op de grond liggen, zo kunnen bijtjes bij de bloemen en zo is er minder kans op schimmel, doordat de liggende bladeren niet nat worden.

Bestuiven

Als je nou niet zoveel bijtjes in de tuin hebt, zul je sneller zien dat je minder oogst hebt. Zonder bestuiving, geen voedsel. Dit kan je voorkomen door je tuin vol te zetten met (biologische, wel zo vriendelijk) bloemsoorten, om bijtjes te trekken. Maar ook kan je zelf in de weer door stuifmeel van de mannelijke bloem in de vrouwelijke bloem te transporteren.

Bemesten

Vroeg in het jaar zorg ik voor een fijne laag biologische compost over de aarde, dat zorgt voor een rijke bodem en een gezonde basis voor de groenten later in het jaar.

Ik geef eigenlijk nooit voeding en als ik het doe, is dat eenmalig, nog voor er vruchten worden gevormd, bij planten die dat eisen ( je kunt dit hier bijvoorbeeld lezen, bij moesmeisje). Ook geef ik dan geen dierlijke bemesting, maar aftreksels van planten, zoals van de smeerwortel ( in het wild vol op te vinden), welke veel kalium bevat.

Oogst van onder naar boven

Vooral geldig voor boerenkool palmkool, spruiten. Ga van onderaan de stronk naar boven toe en oogst niet meteen de gehele plant.

Ik hoop dat ik je zo een beetje kan bijdragen aan jouw oogst,

Liefs Natascha

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read
In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed. Allereerst: Het…
New PostsUncategorized

SNUGGS Menstruatieondergoed (meest gestelde vragen)

4 Mins read
Ik kwam een paar jaar geleden via instagram voor het eerst in aanraking met menstruatie ondergoed. @florainthegarden sprak er zo enthousiast over,…
Moestuin tipsNew Posts

Biologisch tuinieren met Bio Kultura!

1 Mins read
Hoe langer ik tuinier des te belangrijker ik de bodem vind worden.. Gek vind ik het dat ik eerst alleen maar keek…