Een voor mij een geheel nieuwe groente die ik voor het eerst ga proberen te kweken dit jaar: De kliswortel.
Hoewel de kliswortel in Europa al langere tijd bekend is, komt hij uit Japan en wordt daar geteeld voor zijn populaire wortels (gomo). Wij eten in Europa echter vaker de jonge scheuten van de kliswortel. De bloemhoofden plakken als klittenband aan elkaar, vandaar ook de naam Grote Klit. Vroeger werd het ook meer dan eens gebruikt als klittenband.
De smaak schijnt zeer fijn te zijn en lijkt wat op schorseneren, maar met een lichtzoete touch. Ik ken no geen enkel recept, maar dat komt vanzelf wel.
Wist je dat de kliswortel 2 jarig is?
Het eerste jaar vormen zich de wortels en het tweede jaar de bloemen ( en de ‘klitten’)
Traditionele volksgeneeskunde
In de traditionele Europese geneeskunde werd grote klis aangewend om het bloed te zuiveren, als koortswerend middel en om het haar te verbeteren. De Indianen gebruikte kliswortel om te ontgiften. In de Chinese geneeskunde en ayurveda wordt de klis gebruikt om slijmvliesontstekingen in de keel en longen mee te behandelen. Daarnaast werd in China en India reuma, besmettelijke huidaandoeningen en verminderde geslachtsdrift ermee behandeld. Gaandeweg begon men het in Europa te gebruiken tegen huidaandoeningen en voor ontsmettende, diuretische en leverstimulerende doeleinden.
Zaaien: Bij voorkeur in juli, in de volle grond. Maar dit kan al vanaf april hoor.Beter in gaatjes van 10 cm afstand dan in rijtjes.
Oogsten: Oktober tot en met de eerste vorst. Ze schijnen zichzelf enorm uit te zaaien en belangrijk is dat je echt goed op let dat je alle wortels oogst! let op, opgraven kan de conditie bevorderen 🙂
Verzorging: Deze wortel houdt van een zonnige plek en een losse, rijke grond. Een beetje schoffelen in het begin van d egroei volstaat al.
Let op: Snel woekerend!
Bijzonder: Deze wortel wordt door geen enkel plaag of ziekte geteisterd en dat is een groot pluspunt!
Interesse, koop hier je zaadjes of mail mij voor een ruil!
Ik ben benieuwd naar deze mooie wortel en zal er meer over gaan schrijven. En jij, ervaring met de grote klis?