Coming soon: Nieuwsbrief

Bewuster levenGroenten kwekenMoestuin tipsNew PostsPlanten

Het belang van een wormenparadijs

2 Mins read

Wij mensen, wij zijn natuur. We denken soms zelf van niet en gedragen ons ook vaak genoeg alsof van niet, maar toch is het zo. Wij zijn natuur.

Wij mensen, wij consumeren, we eten, we gooien weg en dat is het. Maar in de natuur bestaat er helemaal geen afval. Wanneer wij ons voedsel klaar maken en we schilletjes over hebben en een kontje van een courgette en een taai blad van radijs, dan is dat een gemiste kans wanneer je het weggooit. Want dit organische spul kan worden omgezet tot rijk voedsel voor planten en bomen.

Illustratie & tekst: Jamie Nee

In de bodem zitten bacteriën, schimmels, wormen en andere beestjes. Organisch materiaal wordt door deze vergeten en vaak onzichtbare vriendjes omgezet tot voedsel voor (nieuwe) planten. Dit is de natuurlijk cyclus van leven naar dood, naar leven naar dood, etc. Onze restjes bladgroen en pitten en takjes en zelfs koffiedik zijn dus te gebruiken voor het creëren van nieuw voedsel.

Voedselresten vormen de basis van nieuw leven. En dit proces kunnen wij gewoon zelf in werking zetten, in het klein, van dichtbij bekijken, in huis of tuin. Door middel van een wormenhotel, of nog beter: een wormenparadijs in je huis of schuur te plaatsen. Zo zie je dat afval allesbehalve nutteloos is, maar noodzaak. In een wormenparadijs helpen compostwormen (dit zijn specifieke soorten wormen, die je ons andere hier kan kopen: wormen aanschaffen ) bij de afbraak van organische materialen. . Ze eten groente-, fruit- en etensresten en zetten dit met behulp van schimmels en bacteriën om in een waardevolle bodemverbeteraar: compost. Deze compost schijnt 5 x zoveel voedingsstoffen te bevatten dan normale compost. Er bestaat eigenlijk niets rijkers in de wereld van compost dan die van wormen. Wormenpoep dus.

Maar is dat niet vies? Nee. Integendeel. Als je er even aan snuffelt, ruik je niets anders dan verse, gezonde, schone boslucht.

Redenen om met wormen compost te starten:

  • Je wilt minder afval produceren:  Ongeveer 1/3 van het restafval in steden bestaat uit gft-afval. Haal dit kostbare gft-afval uit het restafval en er zullen veel minder vuilniswagens rond rijden.
  • Je wilt klimaatverandering tegengaan: Door het verbranden van waardevolle grondstoffen komt er veel co2 in de lucht terecht, terwijl wanneer je dit weer terug brengt in de bodem, het wordt omgezet als koolstof.
  • Je bent op zoek naar een gezonde manier om je kamerplanten of tuinplanten te voeden en zijn eigen voedingstoffen terug te geven.
  • Je bent iemand die graag het heft in eigen handen neemt en verantwoordelijkheid wil dragen voor zijn aandeel in deze wereld. Het is een kleine stap naar een minder grote voetafdruk, maar het is er zeker wel een. Bovendien leer je door te kijken hoe mooi het natuurlijke proces van leven naar dood naar leven gaat, magie als je het mij vraagt.

Foto: Jamienee.com

Waarom een houten wormenparadijs in plaats van een plastic wormenhotel?

Je ziet vaak van die DIY video’s op youtube waarin mensen van plastic bakken een eigen wormenhotel maken of je ziet van die luxe modellen bij Intratuin met een kraantje erop toch? Maar wist je dat overtollig vocht in je wormenhotel eigenlijk een slecht teken is? Wormen houden niet van teveel vocht, ze proberen weg te komen wanneer je bak te vochtig is. Ze kunnen doodgaan aan teveel aan vocht. Wormenpoepsap ( of hoe moet je het noemen?) is een proces zonder zuurstof, iets waar ziektes in kunnen ontstaan. Het houten wormenparadijs van laat zuurstof door, iets wat essentieel is bij composteren.

Wil je meer lezen over dit initiatief of ben jij er klaar voor om je eigen ecosysteem in huis te halen? Kijk op de blog van Jamie: Reserveer een Wormenparadijs

  • Ik ben niet betaald voor het promoten van dit artikel, ik ben oprecht heel enthousiast.

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Bewuster levenGezondheid

Sporten, afvallen en vegan eiwitten

1 Mins read
Als je mij volgt op instagram, dan weet je dat ik vanaf januari 2023 actief ben in de lokale sportschool. Ik sport…
Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read
In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed. Allereerst: Het…
New PostsUncategorized

SNUGGS Menstruatieondergoed (meest gestelde vragen)

4 Mins read
Ik kwam een paar jaar geleden via instagram voor het eerst in aanraking met menstruatie ondergoed. @florainthegarden sprak er zo enthousiast over,…

1 Comment

Comments are closed.