De goudsbloem (latijns: Calendula officinalis) is een van mijn lievelingsbloemen in de tuin.

De naam calendula is afgeleid van het Latijnse woord calenda, bij de Romeinen de eerste dag van de maand. Oficinalis duidt op de geneeskracht van de plant. Officina is het oude woord voor apotheek, apothekerslaboratorium.

 

Weetje: Goudsbloemen kun je fijngehakt gebruiken om je rijst gelig mee te kleuren in plaats van met saffaan.

Goudsbloem is niet alleen een mooie sierplant in de tuin maar het heeft veel medicinale eigenschappen. Goudsbloem bevat een grote verscheidenheid aan fytonutriënten. Er zitten verschillende flavonolglycosiden in. Het bevat de carotenoïden lycopeen, caroteen, calenduline, violaxantine en flavoxantine. Verder bevat het slijmstoffen, looistoffen, flavonoïden, bitterstoffen, sterolen, organische zuren en maar liefst 16 verschillende soorten etherische oliën. De eetbare blaadjes zijn voorzien van vitaminen en mineralen. (bron)

Goudsbloem werkt ontsmettend en anti-bacterieel en wordt vaak ingezet bij:

Huidproblemen:

 • Schaafwonden en brandwonden
 • Spatader zweren
 • Zonnebrand
 • Kloven, tepelkloven
 • Eczeem
 • Psoriasis
 • Jeuk

Ik heb zelf altijd een klein potje of flesje met olie en of creme bij me al sik ga wildplukken, want het helpt bij de jeuk van brandnetels.

Omdat goudsbloem ook de nieuwe cellen stimuleert en ontsmet wordt het ook ingezet bij

Problemen in de mond:

 • Tandvleesontsteking
 • Aften
 • Keelontsteking
 • Keelpijn

De Goudsbloem is nog voor veel meer lichamelijke klachten goed zoals: menstruatieklachten, uitblijvende menstruatie,  vaginale schimmel, voetschimmel, candida, spataderen, gordelroos, maagkrampen, dikke darm ontsteking, koude handen en voeten, winterhanden en -voeten, lymfeklierontsteking, preventie van trombose, bij jicht, artritis en artrose en te weinig urineproductie. Dit is allemaal wetenschappelijk onderbouwd en te lezen in dit boek!

Wie calendula als geneesmiddel wilt gebruiken kan het best een consult nemen bij een fytotherapeut goudsbloemextracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders en capsules dienen enkel op voorschrift van bevoegden ingenomen te worden. Een huisarts of fytotherapeut kan je daarover adviseren.

Zelf kun je wel aan de slag met de thee van gedroogde bladeren / bloemblaadjes of met de bloemblaadjes door je salade te strooien. Of maak zelf goudsbloem olie en zalf! 

Goudsbloem in de tuin

Wil je zelf goudsbloemen kweken? Dat is super simpel! Goudsbloemen zijn eenjarig en je kunt ze het beste in april zaaien op de plaats waar je ze wilt hebben of in maart  thuis op de vensterbank en dan na 14 mei buiten uitplanten. Houdt de grond goed vochtig tijdens het kiemproces. Ze houden van een zonnige plek en niet te natte voetjes. Verder zijn ze echt gemakkelijk en hebben ze niets extra’s nodig. Ze zaaien zichzelf uit voor volgens jaar, maar ik vang het zaad altijd op, laat ze goed drogen en zaai ze dan volgens jaar zelf en geef er wat weg.

Er zijn diverse soorten te koop, de gele, de oranje en de wat kleinere varianten.

Ik adviseer je om alleen biologisch zaad te kopen via de bolster bijvoorbeeld. Ook Dille en Kamille verkoopt deze.  Of stuur mij maar een berichtje. Biologisch zaad is beter voor alle bijen, insecten, mileu en de hele aarde 😉 

De bloemen kun je plukken van juni tot en met oktober / november

Ook fan geworden intussen 😉 ?

Published by

Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.

Join the Conversation

2 Comments

 1. Ook heel handig van goudsbloem: Als je het om je plantenbed heen zaait, houdt het gras en ander onkruid tegen!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *