Courgette.

De courgette is licht verteerbaar, zit boordevol vezels en mineralen en is makkelijk te verwerken in vele gerechten. Bovendien bevat de groente weinig calorieën.

Je kweekt ze makkelijk zelf als je een grotere plek hebt, ze nemen gauw een vierkante meter in beslag. Ze houden van een warme en zonnige plek. Als je een huishouden van 4-6 personen hebt, zijn twee planten genoeg.

 

 Zaaien:

Als je graag een vroege oogst wilt, kun je halverwege de lente binnen zaaien. Voor latere oogsten zaai je aan het einde van de lente. wanneer de zaailingen opkomen, zoek je de sterke varianten eruit en de zwakke gooi je weg.

 Uitplanten: 

Plaats de courgettes zeker een meter uit elkaar in de volle grond, het worden echte joekels. Voordat je een jong courgette plantje in de volle grond plant, moeten zijn wortels wel stevig genoeg zijn, je kunt soms beter nog even wachten.

 Let op: Naakt slakken zijn gek op jonge courgette plantjes. bescherm ze in het begin met bijvoorbeeld een plastic fles erover heen.

Voor beginners is het goed om te weten hoe deze plant ‘werkt’. De plant heeft mannen bloemen en vrouwen bloemen. Bij de vrouwenbloem zie je al een vrucht achter ( of voor, het is maar hoe je kijkt) de bloem. Pas bij bevruchting van het stuifmeel uit de mannelijke bloem naar de vrouwenbloem, wordt het een echte courgette. Als hij niet bevrucht wordt, zal hij geel worden en gaan rotten. Je kunt de natuur een handje helpen, door uit de mannenbloem met een wattenstaafje het stuifmeel naar de vrouwenbloem te brengen.

Vrouwenbloem met vrucht 

Met de hand bestuiven

 Verzorging:

Vocht, hier draait het echt om bij deze plant. De grond moet continue vochtig blijven. Je kunt de grond bedekken met mulch, zodat het water in de grond blijft. Onder te droge omstandigheden zul je een heleboel mannelijke bloemen krijgen ( en deze dragen geen vruchten).

  • Dikke TIP! Bemest iedere twee weken met vloeibare ( biologische) mest, daarmee bevorder je de groei en de ontwikkeling van bloemen.

Oogsten:

In Juli, augustus, september en oktober kun je oogsten.  Oogst zo vaak mogelijk, dat bevordert een verlengde oogst. Dus hoe vaker je plukt, des te meer er zullen komen. Je kunt de courgettes het beste afsnijden ( dus niet trekken of plukken) als ze ongeveer 10 cm zijn, dan smaken ze gewoon echt het beste, maar ook zul je sneller nieuwe bloemen krijgen.

 

 

 

De bloemen zijn ook zeer smakelijk, probeer er maar eens eentje te frituren en dan met suiker erover… 

 

Meer tips voor deze plant:

  • Bij vochtig weer heb je snel kans op rottende vruchten, giet daarom het water altijd op de bodem en niet op de plant en bloemen zelf!
  • Verwijder rottende vruchten zo snel mogelijk ( en gooi deze niet op de compost hoop)
  • Bij meeldauw, verwijder de bladeren, er zullen snel weer nieuwe groeien. ( ook deze bladeren niet op de compost, want het is een schimmel en die leven voort).
  • Je kunt de courgette ook omhoog laten groeien door hem te ondersteunen met touwen en/of stenen.

 

 

Published by

Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *