Coming soon: Nieuwsbrief

Moestuin tips

Luizen te lijf!

5 Mins read

Wat te doen tegen bladluizen? En vooral, hoe lukt je dat op een natuurlijke manier, zonder gif? En waarom wil je ze überhaupt weg hebben?

Even kennis maken:

De bladluis is een insect. Hij voedt zich met de cellen van een plant en is meestal groen van kleur, maar er zijn ook witte, zwarte, gele en paarse bladluizen. Ze zijn klein, meestal niet groter dan een halve millimeter. Bladluizen zoeken het groeipunt van een plant op, zoals de top van een jonge stengel. Ook bij bloemknoppen is veel voedsel te vinden. Hij zuigt de voedingsstoffen en sappen van groene planten als het ware naar binnen. Bij iedere beet in de plant drukt de bladluis speeksel in de cel van de plant. Daarmee infecteert hij de plant met virussen en verzwakt zo de plant.

De uitscheiding van de luis noemen we honingdauw. Dit is een zoete vloeistof die voor andere insecten weer als voedsel dient. Mieren lusten graag honingdauw. Ze stimuleren de bladluizen met hun sprieten om honingdauw af te geven. Ze melken de bladluizen.

Bladluizen planten zich razendsnel voort en baren soms zelfs levende jongen, zonder een eistadium.

Foto van: Matt Cole

Waarom je geen gif moet gebruiken?

Vroeger zag je veel meer lieveheersbeestjes (en vlinders en bijen) dan tegenwoordig, met dank aan al dat gespuit met insecticiden door mensen.. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen… Als je de luizen doodspuit, vergiftig je ook meteen hun natuurlijke vijand: het lieveheersbeestje, dus krijg je nóg meer luizen. Daarom deed ik een oproepje via instagram om je beste tip te delen, dus hieronder de tips!

Hoe krijg je luizen weg?

Zet natuurlijke vijanden in:

chantalterhuurne heeft een braam vol met larfjes van het lieveheersbeestje. De larve van een lieveheersbeestje eet gemiddeld 600 bladluizen. Een volwassen lieveheersbeestje eet ongeveer 100 bladluizen per dag. Dat helpt enorm! Ook gezondziekenik, sanbroersen11nstof ( die zelf naar de beestjes zoekt en ze dan verplaatst, wat leuk!) en  ytjero zijn lieveheersbeestjes fans. pinkiewise stopte met sprayen toen ze een lieveheersbeestje zag en vestigt haar hoop nu op dit kereltje ( of vrouwtje)

Je kunt lieveheersbeestjes naar je tuin lokken met speciale huisjes die verkrijgbaar zijn bij de tuinwinkels of zelf iets maken waar ze zich prettig in voelen, zodat ze willen blijven. Je kan de beestjes zelfs kopen (hier bijvoorbeeld), zoals  _johannek.e__ deed.

Naast lieveheersbeestjes zijn sluipwespen en de larven van deze wespen, ook de natuurlijke vijand van de bladluis. Een andere natuurlijke vijand is de oorwurm. Deze eet naast bladluizen bovendien ook mijten, larven en eieren van insecten, kleine rupsjes en andere parasieten. Ook eten ze plantaardig voedsel zoals algen. Maar pas op!Ze zijn dol op vruchten, dus houdt ze weg van je appels, pruimen, etc.

 

Bespuiten!

Voor het bestrijden van bladluizen hoef je helemaal geen gif te gebruiken… de natuurlijke duurzame aanpak is net zo effectief. Er zijn diverse huis- en tuinmiddeltjes waarmee je al je planten kunt inspuiten zonder allerlei chemische ingrediënten. Het bespuiten kun je makkelijk doen met een standaard plantenspuit en kan het best om de dag herhaald worden tot de plaag verdwenen is.

  • Je kunt bladluizen heel eenvoudig met koud water wegspoelen – sarah_aylin   
  • johalie67 verjaagt bladluis ook met een flinke straal water tevens als de broer van plantsetcetera
  • Met een aftreksel van look, water en een drupje Dreft (zodat het blijft plakken). Vinden ze niet lekker! – puurderleven
  • food_flowers_home : Ik begreep dat lavendel een goede oplossing tegen luizen is.
  • caroline.breukink Ik heb voor het eerst m’n rozen luis vrij, hoeraaa! Plantenspuit vullen met water en druppels etherische olie van spearmint gewone en wolluis zijn verdwenen!!
  • groendakantwerpen kwam met de tip om brandnetelgier te maken (verderop een goed recept)
  • Ik doe altijd water met afwasmiddel in een plantenspuit en dat een paar dagen behandelen. Kan de volgende al zien dat het rustig wegtrekt – inspiredbymilies
  • Ik kook een aantal tenen knoflook met een hete peper en citroensap en spuit dat dagelijks op de planten. Verder heb ik lieveheersbeestjes larven uitgezet als natuurlijk vijand.b –  tagtonlist

WEGLOKKEN

Een andere manier is om de bladluizen ergens anders heen te lokken, zo werkt de Oost Indische kers als uitstekende lokplant. Ze gaan liever daarop zitten dan op je kostbare komkommerplant bijvoorbeeld. Ik heb daarom een stuk of 10 planten door mijn tuintje staan en het werkt! Ik verwijder de bladeren die onder zitten en ik dump deze blaadjes heel veel verderop in de bosjes 🙂

Ook las ik dat bananenschillen de luizen aantrekken en ze hierin gaan zitten, dus als je die een dagje neerlegt en de volgende dag verwijderd ( en een nieuwe neerlegt) dan eet je lekker veel bananen en ben je in no time van de luizen af!

Zoals ik hierboven schreef, mieren houden de luizen in stand en zullen ze altijd beschermen. Daarom kan je de mieren ook wegjagen door bloemetje sneer te zetten waar ze van gruwelen. Zoals: Afrikaantjes en goudsbloemen.

Ook kun je mieren op een dwaalspoor zetten, ze lopen altijd dezelfde route. Daar kun je ze in de war mee brengen

Bij tomber81 zitten de luizen allemaal op de klimop planten, zou dat de gouden tip kunnen zijn 😉

Goudsbloem

 

 

BRANDNETELGIER MAKEN

Het leek mij wel interessant om brandnetelgier te maken, aangezien er ook zoveel brandnetels te vinden zijn op het moment. En ik gewoon van heksendrankjes maken hou! 😉

Brandnetelgier maakt je planten sterker, minder vatbaar voor ziektes en minder aantrekkelijk voor luizen (want de bladeren worden harder). Gratis en gemakkelijk zelf te maken! WIN, WIN, WIN!

DIT HEB JE NODIG:

(voor 10 liter brandnetelgier):

  • 1 kilo brandnetels
  • 10 liter water
  • plastic emmer of ton, waar deze 10 liter in kan
  • gaas of een deksel, je kunt ook kranten gebruiken, als het maar afgedekt is.
  • Handschoenen ( om ze te plukken)

ZO GA JE TE WERK:

  1. Knip de brandnetels. Voor 10 liter brandnetelgier heb je 1 kilo brandnetels nodig. Maak eventueel een kleinere portie door alles te halveren. De brandnetels mogen nog niet in bloei staan. (= belangrijk)
  2. Gebruik een plastic ton of emmer. Metaal is niet geschikt, omdat de mineralen die vrijkomen bij de gisting het metaal kunnen aantasten. Zo komt metaal in de gier en uiteindelijk in uw tuin terecht.
  3. Knip de brandnetels in kleine stukjes en doe ze in de emmer of ton.
  4. Voeg het water toe. Zorg ervoor dat de vloeistof een handbreedte onder de rand van de emmer blijft. Wanneer alles gaat gisten, stijgt het iets op..
  5. Laat de brandnetelgier trekken. Dek hierbij de emmer of ton af met gaas of met een deksel om te voorkomen dat er dieren in de gier vallen.
  6. Roer de gier eenmaal per dag om het gistingsproces te bevorderen. Nadeel van brandnetelgier is dat ze enorm gaat stinken. En dan bedoel ik echt meuren! Zet de emmer daarom ver weg haha :).
  7. Na twee tot vier weken is het gistingsproces afgerond. De tijdsduur is afhankelijk van de temperatuur. Goed gier is helder en schuimt niet meer.
  8. Bewaar de gier nu in een afgesloten emmer of fles, zodat je geen last meer hebt van de geur en zo is het langer houdbaar.
  9. Voordat je de gier in je tuin gebruikt, moet je haar eerst verdunnen. 1 liter gier verdun je met 10 liter water.
  10. Geef het wanneer de zon niet schijnt, vanwege eventuele verbranding.

Meer tips tegen luizen?

Laat het weten!

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read
In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed. Allereerst: Het…
Moestuin tipsNew Posts

Biologisch tuinieren met Bio Kultura!

1 Mins read
Hoe langer ik tuinier des te belangrijker ik de bodem vind worden.. Gek vind ik het dat ik eerst alleen maar keek…
Moestuin tipsNew Posts

Moestuinieren voor mensen zonder tijd

1 Mins read
Wanneer je een druk leven hebt denk je misschien dat een moestuin geen zin heeft, omdat het je veel tijd zal gaan…

2 Comments

Comments are closed.