Coming soon: Nieuwsbrief

Moestuin tipsNew Posts

Palmkool

2 Mins read

Palmkool wat is het? Waar is het goed voor, hoe teel je het en wat kan je er mee maken?

Palmkool is een zo vergeten groenten, dat zelfs mijn favoriete moestuinboek: ecologisch tuinieren hem niet erin heeft staan. Gelukkig wordt hij steeds en steeds weer bekender en kun je hem zelfs in de AH kopen soms!

De Latijnse naam van palmkool is Brassica Oleraceae. Palmkool is een echte koolsoort en onder andere familie van de koolraap, bloemkool en boerenkool. Wij noemen hem palmkool omdat hij tijdens zijn groei steeds meer op een mini palmboom gaat lijken.

Het eten van palmkool:

Je kunt palmkool op vele manieren eten. Je kunt het koken, roerbakken en er saus mee maken, maar rauw is hij het aller gezondste. Ik dnek dat je deze kool het beste kan vergelijken met hoe je spinazie in de keuken gebruikt.

In palmkool zit veel vitamine A, C, calcium en vitamine K. En voor zwangere vrouwen: natuurlijk foliumzuur!

Doordat hij heel donker is van kleur, wordt hij ook wel zwarte kool genoemd. Maar wat je wel weet van donkergekleurd fruit en groente is dat het veel anti oxidanten bevat, wat goed is om alle vrije radicale te lijf te gaan. Een superfood dus wel.

Perfect voor een klein tuintje:

Voor de meeste kolen heb je veel ruimte nodig, maar niet voor deze! Omdat je deze van onder naar boven oogst, zal hij in de hoogte gaan groeien. Er zal veel meer te oogsten zijn dan van boerenkool en hij staat ook heel erg lang en heeft behalve rupsen, niet zoveel kans op ziekten of plagen. een echte aanrader voor de kleine tuintjes dus.

Zo kweek je hem zelf:

Zaaien en planten

Palmkool zaai je het beste voor in maart. Zet de jonge planten op een lichte, koele plaats. Uitplanten doe je, van mei tot eind juni. Houd een plantafstand aan van 65 cm.

Standplaats

Palmkool heeft iets minder voeding nodig dan andere koolsoorten. Het groeit prima op een lichte grond, en het kan een iets lagere pH verdragen.

Bemesting

Houd je aan de principes van vruchtwisseling om problemen met knolvoet (een bodemschimmel) zoveel mogelijk te voorkomen. Kool bijvoorbeeld eens in de vijf of zes jaar op hetzelfde stuk tuin. Je kunt hem voeding geven als compost of mest van brandnetelaftreksel.


Verzorging

Palmkool vraagt om dezelfde verzorging als boerenkool: zorg voor voldoende water tijdens de teelt en verwijder onkruid.

Oogsten en bewaren

De oogst van palmkool vindt plaats van september tot soms wel in februari. Eerst breek je het volgroeide blad van de stam af, waarbij je met het onderste blad begint, omdat die het snelst verslijt. Vervolgens kun je verder naar boven plukken. Er groeien nieuwe blaadjes op de plaats waar het blad van de stam geplukt is, die je ook kunt oogsten. Wanneer het einde van het seizoen aanbreekt, is het ook mogelijk om de kop te oogsten. Zet z eop een vaasje of in een natte en koele omgeving.

Recepten:

Ik vind palmkool heel lekker als ik het roerbak. Ik snijd dan de middelste nerf eruit en snijd de rest in kleine reepjes. dan wat zout in de pan en op hoog vuur. lekker met wat sesamzaadjes ook. En hij gaat vaak rauw door de smoothie heen. Voor de wat uitgebreidere recepten heb ik er een paar opgezocht:

Recept 1: GESMOORDE PALMKOOL

Recept 2: Groene Spaghetti

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read
In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed. Allereerst: Het…
New PostsUncategorized

SNUGGS Menstruatieondergoed (meest gestelde vragen)

4 Mins read
Ik kwam een paar jaar geleden via instagram voor het eerst in aanraking met menstruatie ondergoed. @florainthegarden sprak er zo enthousiast over,…
Moestuin tipsNew Posts

Biologisch tuinieren met Bio Kultura!

1 Mins read
Hoe langer ik tuinier des te belangrijker ik de bodem vind worden.. Gek vind ik het dat ik eerst alleen maar keek…