Coming soon: Nieuwsbrief

Moestuin tips

Moestuin beginners fouten

3 Mins read
moestuinfouten, beginnersfouten

Omdat ik nooit een moestuin meester gehad heb en ik het meeste geleerd heb van mijn eigen gemaakte moestuin fouten, kan ik jou misschien behoeden voor een aantal. Ik heb mijn meest gemaakte moestuin fouten op een rijtje gezet!

Lach en leer!

  1. Geen plan hebben

Je hebt zaden gekocht en nu wil je zaaien. Logisch, maar bedenk goed van te voren hoeveel plantjes je van wat voor soort wilt.  Gewoon maar zaaien zonder doel voor ogen is echt zonde van je tijd en geld. Zo heb ik ooit eens met 300 aardbeien stekjes gezeten. En dan moet je ze weg doen of weggooien en dat is echt minder.

2. Teveel zaaien

Dan kom ik automatisch op deze fout, teveel zaaien. Volgens mij doet elke beginner dit, vanwege enthousiasme of omdat je geen idee hebt. Ik reken altijd op 50 % van de zaden ook echt plantjes worden. Dus als je 10 tomatenplanten wilt, zaai er dan 20. Dit scheelt je echt, geloof me.

3. Teveel water geven

Zaden kunnen goed tegen veel water, maar de grond kan hier minder blij mee zijn en dat merk je aan de schimmel. Nou is dat niet schadelijk, maar zodra je zaden gekiemt zijn en je kleine plantjes op de wereld zijn, kan teveel water dodelijk zijn. Zodra je kleine sprietjes ziet, moeten ze ook zuurstof krijgen en dus is het noodzaak dat je ze uit je kweekkasje haalt of dat je het dakje open zet. En teveel water geven is nu zeker niet goed. Voel met je vinger of de grond vochtig is. Als het aan je vinger blijft plakken, hoef je geen water te geven. Controleer wel dagelijks.

4. Potjes en bakjes gebruiken zonder gaatjes aan de onderkant

En deze fout heb ik nog best lang volgehouden. En ik me maar afvragen waarom mijn plantjes doodgingen. Haha. Eigenlijk is het heel simpel: Wanneer een plantje teveel water krijgt en het teveel aan water kan niet weglopen, dan verzuipt het plantje. dan stikken de wortels. Het bakje wordt een soort van moeras en dan gaat het plantje dood. Zorgt dat het water kan weglopen en gebruik bakjes met gaatjes aan de onderzijde. moestuin tips

Dit was in 2013, ik dacht heel slim kamille te zaaien. In een bakje van koekjes zonder drainage. Ze zijn nooit groot geworden.

 

Nog  zo’n voorbeeld 🙂

5. Geen labels gebruiken

Heel handig is, als je nog geen kennis hebt van het uiterlijk van je jonge planten, om geen kaartjes, tags of labels te gebruiken en er wel op te vertrouwen dat onthoudt wat je hebt gezaaid. NOT! Dat ging dus vaker mis bij mij. Geen enkel idee hebben wat er nu op is gekomen. Voordeel nu is, dat ik het wel vaak weet, ik herken de jonge zaailingen aan hun eerste blaadjes, geur of stengels. Maar ook nu verwar ik nog steeds vaak komkommer, courgette en augurk met elkaar. Het heeft ook wel zijn charme. Maar mocht je zeker willen zijn van je zaak, zorg voor goede tags. Gebruik dan een potlood op hout of een echt goede watervaste stift!

6. Planten te vroeg buiten zetten

De meeste planten zijn zomerbloeiers en deze kunnen echt pas na Ijsheiligen naar buiten ( dat is na 15 mei). Dan is de kans op nachtvorst zo klein, dat komt haast niet voor. Moestuin beginners kunnen nogal groot vertrouwen hebben na een zonnige dag op 21 april, maar april doet wat hij wil en dus ook sneeuwen!

7. Planten geen ruimte geven

Jemig wat heb ik veel fouten gemaakt zeg. Ook van deze fout heb ik duidelijk geleerd. Planten hebben de ruimte nodig. Het staat ook achterop je pakketje zaden, ik zou je adviseren om ( in tegenstelling tot mij) hier naar te luisteren. Het staat er niet voor niets op natuurlijk. Ik heb geen idee wat ik gedacht had, aan het begin van AH moestuintjes een paar jaar terug, maar ik dacht dat ik wel twee tomatenplanten in een pot van 25 cm bij elkaar kon laten groeien of een tomaten plant in een bloempotje van 15 cm. In het begin ziet zo’n klein plantje er niet uit alsof hij twee meter wil gaan worden, maar dat worden ze soms wel. Dus goed lezen over je betreffende plantje is wel echt een goede tip!

8. Begin niet te groot

Impulsief als ik ben, heb ik teveel gewild in een keer. Ik heb nu nog steeds last van impulsieve momenten, maar probeer mij echt goed aan mijn plan te houden. Als je te groot begint en het niet bij kan houden, dan mis je het geluk van een moestuintje. Begin daarom klein en met makkelijke groenten ( radijs, sla, peultjes, erwtjes, aardbeien, tomaat) en breidt dit elk seizoen uit. Zo blijft het leuk en heb je vooral de lusten en niet de lasten!

Heb je vragen aan mij over je moestuin of je groenten of heb je zelf een gigantische beginnersfout, laat het me weten in een reactie fo stuur mij een persoonlijke mail: info@plantaardiger.nl

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read
In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed. Allereerst: Het…
Moestuin tipsNew Posts

Biologisch tuinieren met Bio Kultura!

1 Mins read
Hoe langer ik tuinier des te belangrijker ik de bodem vind worden.. Gek vind ik het dat ik eerst alleen maar keek…
Moestuin tipsNew Posts

Moestuinieren voor mensen zonder tijd

1 Mins read
Wanneer je een druk leven hebt denk je misschien dat een moestuin geen zin heeft, omdat het je veel tijd zal gaan…