Coming soon: Nieuwsbrief

Kruiden

14 Natuurlijke Tips Bij Verkoudheidsklachten

3 Mins read

Brr.. het seizoen is er weer naar. De R zit in de maand, het wordt koud, de dagen zijn kort en de nachten koud en lang. Steeds meer mensen hoor je niezen, snotteren en sommige van ons wordt getroffen door een griep of verkoudheid. Wil jij niet aan de paracetamol en strepsels, maar ben jij op zoek naar een remedie uit de natuur? Misschien zal dit artikel je dan een stukje op weg helpen. 

TIP: Wanneer er thee vermeld staat in dit artikel, weet dan wel dat je kruiden nooit met kokend water moet overgieten, maar dat je altijd deze even af moet laten koelen. Lezen hoe dit zit, dat kan hier.

  • Bij alle gevallen geldt, mocht je echt heel ziek zijn, ga altijd langs je huisarts!

 

1. Zwarte Bessen

Vitamine C is belangrijk voor de weerstand. In zwarte bessen zit ontzettend veel vitamine C ( meer dan in sinaasappels). En als je toch al keelpijn hebt, is het misschien lekker in een bakje met Alpro soya ‘kwark’.

2. Lavendel

Lavendel is antibacterieel en werkt daarom goed bij een geïrriteerde keel. M<aak er daarom thee van en gorgel hier goed mee. Of.. maak een lekker stoombad van lavendel. Meteen heerlijk rustgevend en slaap bevorderend!

3. Kamille

Kamille is wel een van de meest bekendste geneeskrachtige planten. Zij is ontstekingsremmend en anti bacterieel. Maak thee van de gedroogde kamille bloemetjes en maak er een lekker stoombadje van, beide manieren werken goed voor de geïrriteerde keel.

4. Salie

De fluweel zachte blaadjes van salie werken ook fluweelzacht voor je zere keel. Erg lekke ris het niet ( vind ik) maar het werkt wel echt goed. Gorgel in de keel om het effect te vergroten.

5. Vlierbessensap

Een echte keelverzachter is sap van de vlierbes. Combineer dit met salie en anijs of kruidnagel en je keelpijn zal snel al verzacht zijn ( drink dit 3-5 keer per dag).  Of je maakt er een heuse hoestdrank van. Weten hoe, klik dan hier voor mijn recept.

 

6. Appel cider azijn met peper – doekje

Pak een stukje linnen of een tissue en doop het in de azijn ( let op: biologisch is beter!). Maal hierna de peper erboven. Ga op je rug liggen in een comfortabele houding op de bank/op bed en leg het doekje op de blote borst. Adem diep in en uit en herhaal dit een kwartier. Het liefste een paar keer per dag herhalen. Peper stimuleert de luchtwegen en azijn is desinfecterend.

7. Citroen – Knoflook Stroopje

Citroen zit vol vitamine C maar is ook antibacterieel en antiseptisch en knoflook is een wondermiddel tegen bacteriën. Probeer bij keelpijn / keelonsteking deze toepassing eens.

gebruik een biologische en onbespoten citroen en snijdt hem in kleine stukjes. Pel en hak 2 teentjes knoflook en voeg 125 ml water toe en mix dit bij elkaar in de blender. Drink hier 2 keer per dag een shotje van. Alleen vers gebruiken ( dus binnen 24 uur) en als je dit niet op krijgt, maak dan kleinere hoeveelheden.

8. Venkel Thee

Venkel bevat ook ontstekingsremmende stofjes en is vol van de vitamine C. Bij ontstekingen in de mond en keel kan een aantal kopjes voor verlichting zorgen. tegelijk is het ook krampstillend voor de maag. Dus een favorietje bij griep.

9. Vlierbloesem Thee

tegenwoordig overal wel te koop in iedere natuurwinkel, maar in mei zelf te verzamelen 😉 Zie mijn artikel over vlierbloesem voor verdere informatie. Vlierbloesem helpt je om te zweten en verlaagt hiermee koorts.

10. Tijmsiroop

Kook een heleboel tijm in een laag water en laat dit een half uur trekken. Zeef het water door een zeefje en voeg dan suiker in de pan, kook dit net zo lang tot er een stroop onstaat. neem hier zo nodig een lepeltje van. Bewaar na openen in de koelkast. Tijm werkt slijmoplossend en helpt bij een vastzittend ehoest. Boevendien is dit mierzoet en vinden kinderen het ook lekker.

11. Ui

Snijdt een biologische ui door midden en leg dit op een schoteltje naast je bed. Uien zijn gigantisch antibacterieel. Vervang wel elke nacht de ui en eet de oude ui niet op! Misschien kan hij wel op de composthoop?

12. Bramensap

Maak sap van bramen en drink dit als keelpijn voor het eerst opkomt. Bramen werken fantastisch bij onstekingen in de slijmvliezen.

13. Uiencompres

Deze remedie vind ik zelf het aller leukste 🙂 Omdat je er heerlijk van gaan uitzien. Maak vooral en een selfie als je dit gaat proberen en stuur hem naar mij ( haha). Wat je nodig hebt is een washand, een grote witte ui en een haarband of muts. Snijdt d eui in ringen en knijp het sap op de washand. Stop de ringen erin en houdt dit kompres 30 minuten tegen je zere oor. Ik maakte het vast met een haarband, maar een mutsje zal ook wel werken. Herhaal dit iedere dag, drie dagen lang.

14. Sint jansolie

Dit hielp bij mijn oorpijn van twee wkeen gelden. Druppel in ieder oor ( ook als je er maar bij eentje pijn hebt) twee tot drie druppeltjes sint jansolie en dek af met een watje. Ga even op ieders zij liggen en herhaal dit twee maal per dag en hou dit drie dagen vol. Bij mij was de oorpijn weg. Zo niet en wordt de pijn erger? ga dan langs een arts!

 

Ik  hoop dat mijn tips je wat verlichting kunnen geven en anders stuur ik je een digitale knuffel, want liefde helpt altijd!

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
KruidenNew Posts

Thee om zelf te groeien

2 Mins read
In dit artikel deel ik graag mijn favoriete kruidenthee soorten en hoe je het zelf kweekt. Kamille! Kamille is bij mij een…
KruidenPlantenReview

Plant Pharmacy - Lisette Kreischer

1 Mins read
Ik heb met mezelf een challenge dit jaar en dat is: dat ik geen nieuwe boeken mag kopen. Dit omdat ik in…
KruidenUncategorizedWildplukken

Goudsbloem olie / maceraat

1 Mins read
Wil je eerst meer weten over de goudsbloem, klik dan hier!   Goudsbloem maceraat maken? Dat kan niet makkelijker, maar je moet…