Moestuin tips

Waarom je biologische zaden zou moeten kopen

4 Mins read

Ik koop tegenwoordig alleen nog maar groentezaden en bloemzaden met biologisch keurmerk. Ik was hier in het begin van mijn moestuin avontuur niet zo mee bezig. Ik dacht: ‘mijn eigen groenten, beter en gezonder kan het niet worden’. Ha! dat dacht ik. 

Dat ik geen gif spuit, wil helemaal niet zeggen dat mijn groentes biologisch zijn!

Wat is dan eigenlijk het verschil tussen niet-biologisch zaad en biologisch zaad?

Niet-biologisch zaad:

Op de niet – biologische zadenbedrijven wordt er geoogst met machines, daarom is het belangrijk dat er geen onkruiden tussen de planten staan. Anders kan het zo zijn dat het onkruid in de zakjes terecht komt. Een korte tijd voor de oogst van de zaden worden de onkruiden doodgespoten met herbiciden. Wist je bijvoorbeeld dat de grootse marktleider in de zadenverkoop (Monsanto) ook de verdeler is van Round- Up (Glyfosaat) waarvan er beweerd wordt dat dit kankerverwekkend is? (*) Voor mij een grote reden om de zaden en de bestrijdingsmiddelen van Monsanto, die ook de uitvinder is van het gif Aspartaam in ons voedsel, niet te vertrouwen.

Vervolgens krijgen de planten groeiregulatoren, die ervoor zorgen dat de planten tegelijk rijp zijn zodat er maar een keer geoogst hoeft te worden (goedkoper). Voor er geoogst kan worden, komen er ook nog ontbladeringsmiddelen aan te pas, want van kale planten is het makkelijker zaden oogsten. Tenslotte worden de zaden omhuld met een laag fungiciden, om ze te beschermen tegen schimmelziektes.

Om een lang verhaal iets korter te maken: In zo’n zakje zaadjes kunnen resten pesticiden en een anti-schimmelmiddel zitten. Niet erg fris, aangezien je het wilt eten.

[ms_image_frame src=”https://plantaardiger.nl/wp-content/uploads/2017/01/bestrijden-3.jpg” border_radius=”0″ link=”” link_target=”_blank” light_box=”no” class=”” id=””]

Biologisch zaad:

In de biologische teelt wordt het onkruid met de hand verwijderd en er wordt twee- tot driemaal geoogst. De zaden worden niet behandeld met schoonmaak-, schimmelwerende of kiemremmende middelen. In de biologische teelt worden streekeigen rassen verkocht, rassen die zich jaar na jaar verbeteren en aanpassen aan de veranderende omstandigheden door zaden te winnen van de beste en sterkste exemplaren. Door regelmatige kruisingen is er een brede genetische basis en zijn de groenten minder vatbaar voor massale schimmelaantasting of andere plagen.

Leuk voordeel is dat je ook je eigen zaden kunt gaan oogsten en zo de perfecte zaden voor jouw tuin en jouw omstandigheden in bezit kunt hebben. Je kunt dan zelfs gaan selecteren op bepaalde eigenschappen en zo na een tijdje tot een eigen variant komen! Hoe gaaf is dat!

Nu je het verschil weet, snap je dus dat een goede reden om biologische zaden aan te schaffen en te telen je eigen gezondheid is.

Maar behalve dat het voor mij niet gezond is, vind ik deze volgende reden nog belangrijker. Het is ook nog eens schadelijk voor de bij!

Redt de bij! Red de wereld!

[ms_image_frame src=”https://plantaardiger.nl/wp-content/uploads/2017/01/bij.jpg” border_radius=”0″ link=”” link_target=”_blank” light_box=”no” class=”” id=””]
Zoals je misschien wel weet, wordt de bij met uitsterven bedreigd. Er sterven in Nederland 25 tot 30% van de bijenvolken per jaar.  Dit betekent dat de volledige bestuiving van voedselgewassen in gevaar is, dat komt omdat daarvoor vooral honingbijen worden gebruikt. Het uitsterven komt grotendeels door de pesticiden die de boeren op hun gewassen spuiten. Er zijn plaatsen waar de honingbij al is uitgestorven, zoals bijvoorbeeld in Zuid-China wat komt door het gebruik van pesticiden. Vooral Neonicotinoiden gaan in het DNA van de plant zitten. Het gaat er nooit meer uit. En bijen zijn zo ontzettend belangrijk voor ons als mens, maar ook voor andere dieren. Het volledig uitsterven van de bij is een ramp voor de wereldvoedselvoorziening. Men schat dat de productie met 10% terugloopt, wat op vele plekken ter wereld tot schaarste leidt. De variatie in voedselaanbod zal enorm afnemen. Dit komt omdat groente en vooral fruit voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van bestuiving door bijen.

In Europa is er een tekort van 7 miljard bijen! Wereldwijd is er een tekort van vele tientallen miljarden.

Bekijk hier een filmpje van Greenpeace over het uitsterven van de bij.

Wat we dus niet weten…

Veel mensen doen graag hun best voor de bijtjes en de vlindertjes in de tuin. Ze planten de tuin vol met mooie bloemen en bloeiende planten en hopen zo te kunnen bijdragen aan de groei van de natuur en tegen de bijensterfte. Helaas is het tegenovergestelde vaak aan de hand. De meeste planten zijn namelijk niet bij-vriendelijk. Veel van de planten die te koop zijn bij het tuincentrum zitten vol pesticiden, blijkt uit een groot onderzoek van Greenpeace.  Greenpeace liet 69 planten onderzoeken op 400 verschillende soorten pesticiden en de resultaten zijn schokkend. Slechts één monster bevatte geen enkel bestrijdingsmiddel; op alle andere monsters trof Greenpeace schadelijke bestrijdingsmiddelen aan. Ook zijn pesticiden gevonden die in Nederland verboden zijn (*). 

Het is allemaal heel triest, MAAR het is nog niet te laat! Sterker nog, jij kunt iets doen!

Zorg voor meer stuifmeel. Simpel eigenlijk. Zaai biologische groente en bloemzaden die niet schadelijk zijn voor de bijen (gifvrij) en zaai er gewoon wat meer. Zorg dat je groentes ook niet bestrijd met giftige middelen (uiteraard) . Deel zaden uit en strooi ze rond in het wild, de bijtjes zullen je dankbaar zijn.

Wil jij nog meer doen om de bijen te helpen, klik dan door naar deze blog, daar staan meerdere tips.

Hoe herken je biologische zaden?

Biologische zaden mogen ( wettelijk gezien) niet zomaar biologisch genoemd worden. Skal, een onafhankelijke, door de overheid aangewezen controle-instantie, houdt hier toezicht op. Alleen kwekers die bij Skal zijn geregistreerd en gecertificeerd, mogen het Europese biologische keurmerk en/of het EKO-keurmerk voeren. In Nederland geldt dat voor enkele tientallen kwekers en zaadhandels die aan particulieren leveren.

Je herkent biologische zaden aan het volgende logo:

[ms_image_frame src=”https://plantaardiger.nl/wp-content/uploads/2017/01/bio.jpg” border_radius=”0″ link=”” link_target=”_blank” light_box=”no” class=”” id=””]

Genoeg redenen, vind ik zelf.

Ben je al een beetje om en wil je ook biologische zaden? 

Ik bestel mijn zaden via De Bolster en vanaf volgend seizoen ook bij HgVj ( het groen van Jeroen).

Maar ook ruilen is een leuke optie, ik ben zelf altijd wel in voor een leuke ruil en anders kun je ook eens kijken op deze Facebook groep.

Heb je zelf tips en/of links? Dan zou ik het tof vinden als je een reactie achter laat.

(*) BRON 1: Round-Up

(*) BRON 2: Greenpeace

Meer weten over GMO ? Dit is een goede film: en dit een zeer goede documentaire.

 

 

211 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read
In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed. Allereerst: Het…
Moestuin tipsNew Posts

Biologisch tuinieren met Bio Kultura!

1 Mins read
Hoe langer ik tuinier des te belangrijker ik de bodem vind worden.. Gek vind ik het dat ik eerst alleen maar keek…
Moestuin tipsNew Posts

Moestuinieren voor mensen zonder tijd

1 Mins read
Wanneer je een druk leven hebt denk je misschien dat een moestuin geen zin heeft, omdat het je veel tijd zal gaan…

2 Comments

Comments are closed.