Ik heb naast een avocado plant ook een mango plant uit pit gekweekt en omdat het zo ontzettend simpel en leuk is, heb ik de beste tips op een rij gezet.

Wat heb je nodig?

  • 1 Biologische mango
  • Scherp mes
  • Pot 12 cm
  • potgrond/aarde
  • plastic folie of een kweekkasje

En wat moet je doen?

1.) Je koopt een biologische mango. Waarom een biologische? Mango’s worden vaak met kobalt bestraald om het rijpingsproces te vertragen. De kiem wordt daardoor sterk geremd en dikwijls ook gedood, die bestraling is meteen de reden waarom een mango soms opkomt maar uiteindelijk na een tijdje het loodje legt. Met biologisch geteelde mango’s heb je dit niet.

2.) Je haalt de pit uit de mango. Die ziet er dan als volgt uit: 

3.) Dan komt het bijzondere gedeelte ( althans dat vind ik ). In deze pit (met het vruchtvlees overal aan) zit nog een pit die op een grote boon lijkt. Deze moet je eruit halen, maar wees voorzichtig, want de binnenste pit schijnt giftig te zijn. Wees daarom gewaarschuwd en draag handschoenen. ( ik heb dat niet gedaan en niets ondervonden, maar misschien bij een allergische reactie kan het gevaarlijk worden). De binnenste pit haal je eruit door met een scherp mes in de punt te snijden, zodat je een gleufje krijgt en zo wip je de pit zo open. Als een soort van noot die je kraakt. 

4. Deze ‘boon’ stop je in een potje van ongeveer 12 cm ( best groot, want hij gaat behoorlijk snel groeien) met aarde. De mango staat erom bekend dat hij van warmte houdt en dus adviseer ik je hem op de ventserbank te zetten met een plastic huishoudfolie over het potje of in een kweekkas om hem goed vochtig en warm te houden.

5. Na 2,5 week zag ik al een mooi klein plantje met blaadjes naar boven groeien en haalde ik hem uit de kas. 

Extra tip: In de winter maanden hoeft de plant niet veel vocht en kan best goed tegen droogte, laat hem niet koeler dan 18 graden staan, helemaal niet in het begin!

6. En nu begint je plant vanzelf te groeien en te groeien. Soms is verpotten nodig, omdat hij hele grote wortels maakt!

Plantje groeit heel snel, hier is hij 4 weken oud:

 

 

Published by

Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.

Join the Conversation

1 Comment

  1. Hallo
    Ik heb exact selfde gedaan, alleen het is nu de bladeren kreul geworden en droog, wat kan ik verdrn moet doen?
    Graag reactie

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *