Coming soon: Nieuwsbrief

Groenten kwekenKruidenMoestuin tips

Kurkuma kweken

2 Mins read

KURKUMA!

Kurkuma ook wle geelwortel genoemd is een lekker kruid, maar nog veel gezonder dan je denkt! Kurkuma wordt al duizenden jaren gebruikt bij veel lichamelijk ongemakken, waaronder ontstekingen. Het schijnt zelfs Alzheimer tegen te gaan en kanker te bestrijden. Kurkuma kun je door de rijst doen of door je aardappelen net wat lekkerder te maken. Meng er zwarte peper door heen en de kurkuma wordt door je lichaam beter opgenomen.

Dus toen het in februari nog te koud was om te zaaien, ben ik op de vensterbank begonnen met kurkuma kweken.

Ik kocht bij een biologische groenteboer 3 stukjes kurkuma. Ik wilde deze eerst uitlopers laten krijgen, dus zette ik ze opeen schoteltje met een klein laagje water in de hoop dat ze oogjes zouden krijgen, maar helaas, niets. Een tweede poging, waarbij ik ze meteen in een potje met potgrond stopte.( ieder stukje in een ander potje) en zorgde ik dat het potje nat en warm bleef. Ook las ik ergens dat ze van het donker hielden, dus heb ik hem afgedekt in een doos, wel weer met gaten, voor lucht toevoer. Maar of dat echt nodig is van die doos, dat weet ik niet.

Na een paar weekjes kwamen de eerste stengeltjes al boven!

 

Wanneer het echt een plantje wordt, kun je de kurkuma overzetten in een grotere pot. Zorg wel dat het water goed weg kan, dus met gaten onderin de pot. Desnoods boor je een paar gaten aan de onderzijde van de plantenbak.

 

Op een gegeven moment (rond juli) wordt het een mooie plant met mooie, groene bladeren. Deze zijn tevens ook gewoon te eten en heel lekker om mee te roerbakken.

Toen de bladeren dor werden heb ik eind oktober de kurkuma geoogst en dit was mijn resultaat:

Niet een hele grote oogst, maar wel ongeveer 6 keer zoveel kurkuma. Ik hang deze nu te drogen.

Ik heb nog twee planten staan, de een zet ik in de kas om te zien of hij kan overwinteren en de ander staat in de huiskamer.

Misschien hebben ze nog wel wat langer nodig om groter te worden, net als zoete aardappel bijvoorbeeld, wat ook eigenlijk tropische groente is. Ik begin in februari 2018 met nieuwe kurkuma en zet deze dan in de kas, ik ben heel benieuwd wat dit dan gaat doen. Jij ook? Volg mij dan via Instagram of Facebook.

 

Laat het me weten als jij het ook wel eens gedaan hebt, want van elkaar leren we het meest!

Liefs Natascha

 

 

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read
In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed. Allereerst: Het…
Moestuin tipsNew Posts

Biologisch tuinieren met Bio Kultura!

1 Mins read
Hoe langer ik tuinier des te belangrijker ik de bodem vind worden.. Gek vind ik het dat ik eerst alleen maar keek…
Moestuin tipsNew Posts

Moestuinieren voor mensen zonder tijd

1 Mins read
Wanneer je een druk leven hebt denk je misschien dat een moestuin geen zin heeft, omdat het je veel tijd zal gaan…

6 Comments

Comments are closed.