Groenten kwekenMoestuin tips

Waarom zijn kiemgroenten zo gezond?

3 Mins read

Je kent ze als micorgroenten, kiempjes en kiemgroenten.

Je krijgt ze vaak bij een restaurant, kunt ze vinden in de supermarkt, maar veel leuker, goedkoper en lekkerder is het als je ze zelf kweekt. Bij de meeste kiemgroenten kun je binnen een week al oogsten en daar hou ik wel van.

En kiemgroenten zijn gezond. Ik zou ze zelf geen super food noemen, maar eerder tover food, zo gezond schijnen ze dus te zijn! Hoogstwaarschijnlijk zijn kiemgroenten het meest gezonde voedsel wat je kunt eten.

FEITJES: Wist je dat 5000 jaar geleden in China kiemgroenten werden voorgeschreven als medicijn bij maag en darm problemen? En veel later, in de 2e wereldoorlog hebben veel mensen het gegeten, omdat het makkelijke groenten zijn, heel veel voedingstoffen bevat en waar je weinig voor nodig hebt om het te kweken.

Het heeft een tijd geduurd voordat de voordelen van deze kiempjes weer waren herondekt, maar ook nu kun je de kleine, groene wondergroenten ook vinden in het koelschap naast de sla in de supermarkt en heb je bij biowinkelszoals  Ekoplaza steeds meer keuzes. Maar zoals je wellicht wel een beetje kunt voorspellen van mij, zou ik je niet aanmoedigen om ze te kopen, maar om ze zelf te kweken! Ja want dat is pas echt gezond! Je steekt er liefde en aandacht in en dus zitten er naast al die vitaminen en mineralen ook vitale krachten in.

Kiemgroenten kweken is mega makkelijk, je hebt er geen ervaring voor nodig of groene vingers, het is goedkoop, kost niet je geen tijd en alle voordelen die je eraan over houdt zijn eindeloos.

Waarom zijn kiemgroenten zo extreem goed voor ons?

Zaden, noten, granen en bonen zijn door de natuur zo gebouwd dat ze in het begin zitten ‘ingepakt’ in een klein pakketje om zo ver en lang te kunnen reizen om zich te kunnen verspreiden. We kunnen ze zelfs opeten en uitpoepen en ze zitten nog in hun verpakking, zonder te zijn beschadigd. Hoe tof is dat?

En wanneer ze dan een perfecte plek hebben gevonden waar het warm genoeg is en wanneer ze voldoende vocht hebben, dan worden ze ‘wakker’ en begint het proces van het groeien naar een plant. En wanneer ze eenmaal beginnen te ontkiemen, komen alle voedingstoffen tot uiting en zijn de vitamines, eiwitten en anti oxidanten beter te verwerken in ons lijf dan wanneer deze nog verpakt zitten in de slapende varianten.

Kiemgroenten zijn meer een soort van tover plantjes

 

Populaire kiemen zijn:

  • Alfalfa
  • Radijs
  • Broccoli
  • Pompoenzaden
  • Quinoa
  • Linzen
  • Rode kool

In afalfa bijvoorbeeld zit al vitamine C, K, zink, ijzer en magnesium en dat allemaal in zo’n ienieminie plantje. Moet je nagaan hoe gezond het is als je daar een stuk of 50 van op je broodje doet…

Nog een voordeel van kiemen zijn dat de vitaminen die vrij komen ( in plaats van dat je ze ongekiemd op zou eten), beter opneembaar zijn door ons lichaam. Dit komt omdat wanneer een zaadje ontkiemt, de anti voedingstoffen worden vermindert, zoals oxaalzuur bijvoorbeeld, wat ervoor zorgt dat ons lijf de vitaminen beter opneemt.

Hoe begin je ermee?

Ieder soort zaad/boon/noot heeft andere instructies. Zo heeft een pompoenzaadje een uur of 8 nodig om te weken en drie dagen om te kiemen en is dit bij broccoli zaden weer helemaal anders.

  • Dus mijn eerste tip is om goed te lezen ( op een verpakking / website)  of op te zoeken hoe lang een zaadje nodig heeft om te weken en om te kiemen.
  • Spoel de zaden elke dag goed. Er komt heel snel schimmel op anders.
  • Gebruik uitsluitend zaden die voor kiemen zijn geschikt, helemaal als beginner
  • Kies voor biologische zaden ( zonder gif dus beter voor jou en beter voor de aarde!)
  • Je kunt een kiemschaaltje gebruiken, maar dat hoeft echt niet, het kan ook in een glazen pot met een stoffen doekje erover en een rubberen elastiekje. Zo kun je het water eruit laten lopen elke dag en goed spoelen.

Je kunt geschikte zaden bestellen via bijvoorbeeld

  • De bolster
  • Dille & Kamille
  • Bij een bio winkel zoals Ekoplaza

En zo kun je ze het beste eten!

  • Kiemgroenten zijn heel erg lekker in combinatie met de Aziatische keuken. Heerlijk bij een wokmaaltijd.
  • Lekker rauw door een salade
  • Op brood ( lekker bovenop hummus of filet of kruidenboter)
  • In de smoothie, je kunt kiemen heel gemakkelijk door de smoothie doen
  • Als snack: je kunt kiemen ook roosteren en dan lekker met zeezout besprenkelen en als snack eten.

Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd om kiemen in je leven toe te laten.

 

 

 

 

 

211 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read
In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed. Allereerst: Het…
Moestuin tipsNew Posts

Biologisch tuinieren met Bio Kultura!

1 Mins read
Hoe langer ik tuinier des te belangrijker ik de bodem vind worden.. Gek vind ik het dat ik eerst alleen maar keek…
Moestuin tipsNew Posts

Moestuinieren voor mensen zonder tijd

1 Mins read
Wanneer je een druk leven hebt denk je misschien dat een moestuin geen zin heeft, omdat het je veel tijd zal gaan…