‘Waarom zijn er zoveel vleesvervangers voor mensen die geen vlees meer willen eten?” En: ‘Waarom lijken vleesvervangers zo erg op vlees?’.
Vragen en opmerkingen in deze vorm krijg ik de afgelopen tijd in mijn inbox. Maar ook in het offline leven, op verjaardagen krijg ik deze vraag van mijn familie.
Tijd voor een artikel hierover dus!
Waarom zijn er zoveel vleesvervangers voor mensen die geen vlees meer willen eten?
Omdat ik wel van de smaak van vlees hou, maar niet van het leed erachter. Wat als je de vraag om zou draaien: Waarom zijn er zo weinig vegetariërs? Omdat ze van de smaak en textuur van vlees houden. 😉
Er komen steeds meer en meer soorten vlees en vis vervangers in de supermarkt. Er zijn zelfs al huismerken van Jumbo en Albert Heijn en er komen ook steeds gezondere varianten. Er is echt voor ieder wat wils. Zo zijn er bijvoorbeeld:
- Visvervangers
- Nuggets
- Shoarma
- Kebab
- Wokreepjes
- Gekruide tofu
- Tempeh
- Spekjes
- Seitan
- Zeewierburgers
- Pompoenburgers
- Bietenburgers
- Bonenburgers
- Steaks
- Balletjes
- Gehakt
- Linzenburgers
- Quinoaburgers
- Kaasschnitzels
- Cordon Bleu
- Vleeswaren voor op brood
Dan heb je ook nog de keuze in glutenvrij, suikervrij, zoutarm en sojavrij en e-nummer vrij en in gangbaar en biologisch.
De mogelijkheden zijn nu al eindeloos en worden alsmaar uitgebreider. Hoe meer de vraag naar vegan en vega stijgt, des te groter het aanbod zal zijn.
Het is dus een groot misverstand dat veganisten niet van vlees houden. Ik zelf at het liefste biefstuk en gamba’s. Die twee heb ik allebei nog nooit in de vegan versie gegeten, maar ik hoorde berichten dat dit wel al snel te koop zou kunnen zijn?
Zelf hoef ik lang niet meer altijd een vlees vervanger, maar vooral in het begin van lees naar vegetariër heb ik er heel wat van gegeten. En nog steeds vind ik een vegan shoarma of een vegan steak ontzettend lekker! Ik ben alleen over de maanden heen steeds creatiever in de keuken geworden en nu geniet ik juist van alle mogelijkheden die ik heb in de keuken met granen, bonen, groenten en fruit. En ik daag mijzelf uit om heerlijke gerechten te maken zonder vervangers. Volgens mij is mijn smaak ook wel echt veranderd. Ik kan namelijk tegenwoordig echt genieten van een heerlijke pasta met alleen maar heel veel groenten en noten.
Sinds ik vegan ben, eet ik veel gevarieerder. Grappig hé? De meeste mensen vragen, wat eet je dan nog wel? Nou meer dan toen ik nog dierlijke producten at!
Waarom lijken vleesvervangers zo erg op vlees?’
Eigenlijk is het helemaal niet zo dat vleesvervangers op vlees lijken. want vlees lijkt namelijk niet op een dier. Ik bedoel, als je nou eens goed naar nuggets kijkt, zie jij daar dan een kip in? Nee toch? En een burger lijkt ook niet op een koe. En gehaktballetjes lijken niet op een varken, enzovoorts. Vlees is een soort vorm die wij gebruiken als eten. Iets wat herkenbaar is en zin in eten oproept. Dat is bij veganisten niet anders dan bij vlees eters. waarschijnlijk als vlees niet meer in een bruikbare vorm gemaakt wordt, maar alleen nog maar lijkt op het dier dat het was, dan zouden meer mensen het laten liggen, want sommige mensen kunnen het juist alleen maar eten als ze de connectie dier-vlees niet maken. Lees daar in dit artikel meer over. En weet je wat het allerfijnste is aan vleesvervangers? Je kunt de smaak ervaren die je gewend bent, de textuur die je gewend bent en de vorm die je gewend bent! Dus eigenlijk zijn er alleen maar voordelen met voorop dat er geen dierenleed bijkomt kijken, beter is voor het mileu en beter voor medemens.
Voor mensen die van (dagelijks) vlees eten naar geen vlees eten gaan is dat vaak een grote stap. Persoonlijk ben ik ontzettend blij met al deze vlees, vis en kaas vervangers. Zo kunnen mensen de stap veel gemakkelijker maken en hun vertrouwde recepten blijven koken, maar dan het vlees simpelweg vervangen voor een diervriendelijker optie. Zo maak je vegan pasta nog steeds met gehakt, alleen dan vegan gehakt. Of kun je nog steeds aardappelen, bietjes en een schnitzel blijven eten.
Deze week is het de Nationale Week Zonder Vlees. En daar doen veel supermarkten aan mee.
En jij kunt nu mee profiteren!
Zo doet de :
- Albert Heijn mee door 25% korting te geven op ALLE vleesvervangers! Klik hier
- En kun je bij COOP gaan voor de Vivera vleesvervangers (1 euro per stuk!)
Bij Vivera zijn de blauwe verpakkingen plantaardig en de oranje/rode vegetarisch.
- Proef je gratis burgers bij SOFINE ( Die gaan deze week door het hele land) Klik hier
Geen zin om zelf te koken? Het is deze week ook de Vegetarische Restaurantweek! Dus laat je lekker verwennen zonder je uit te sloven in de keuken, door hier te klikken en te reserveren!
Inspiratie nodig?
Wil je wel graag zonder vlees, maar heb je totaal geen inspiratie en heb je niets lekkers kunnen vinden op deze site tussen de recepten?
Dan kun je eens kijken op de volgende te gekke, heerlijke vegan websites:
- Wat eet je dan wel?
- Squatcilla
- Renmeisje
- Vegan Travel Life
- The green happiness
- Lisa goes vegan
- Lisette Kreischer
- MituMeatlessfood
Ik hoop zo antwoord te hebben gegeven op de vragen, zo niet, let me know!
Ik heb zo’n vleesvervangerfase gehad toen ik vegetarisme pas leerde kennen. Dat maakt de overstap inderdaad makkelijker want dan kan je bij je wortelstoemp in plaats van een kippenburger een lekkere veggieburger met kaas en spinazie nemen. Maar als je erbij stilstaat, zijn die allemaal niet zo gezond (of toch niet het aanbod dat er toen in de supermarkt bij ons te vinden was), met bewaarmiddelen en E-nummers en andere chemische rommel. Nee dan experimenteer en varieer ik liever in de keuken dat het een lieve lust is om gerechten te maken waarbij je vlees niet eens ‘nodig’ hebt. Maar stap voor stap dus, en het is fijn dat het aanbod exponentieel toeneemt en zo de overstap voor veel mensen makkelijker zal maken!
Precies, dat is ook de reden. Vlees is eigenlijk net zo ongezond, als je nagaat dat de beestjes slecht voer krijgen en veel stress en angst ervaren en vaak onder de tumoren zitten. Bovendien komen er steeds meer onderzoeken naar voren waaruit blijkt dat rood vlees bijdraagt aan kanker voor mensen.
Ik zelf experimenteer ook graag met linzen, noten, granen en peulvruchten en leer elke keer bij, koken wordt steeds leuker he?