Coming soon: Nieuwsbrief

Groenten kweken

Wortels

1 Mins read

Ze zijn spotgoedkoop en liggen het hele jaar door te koop in de supermarkt. Maar voor de echt lekkere smaak, moet je ze eigenlijk zelf telen: Wortels!

 

Twee varianten:

Simpelweg kun je kiezen tussen twee varianten: de vroege ( die zaai je in de vroege lente en oogst je 10 weken later) en de late ( die je vanaf het einde van de lente zaait en 17 weken later oogst). Wanneer je al in jan- feb wilt zaaien zul je ze goed moeten beschermen met een stolp of vliesdoek  (of in een koude bak).

TIP: Wortels houden van een luchtige grond die licht i, maar wel goed het vocht vast kan houden.

 Zaaien:

Wortels kun je het beste rechtstreeks in de moestuin zaaien. De belangrijkste zaaitijd is van midden maart tot begin juni. Zorg voor een afstand van ongeveer 5 cm, zodat de wortels nog een beetje kunnen groeien in de breedte.

 Verzorging:

Wortels vragen niet te veel verzorging en zijn dus hele makkelijke groenten om te telen. Zorg er wel voor dat je de grond om d ewortels heen onkruid vrij houdt.

Dikke Tip:

Het uitdunnen van de zaailingen kan de wortelvlieg aantrekken. Die leggen eitjes en de maden die banen zich wegen door je wortels, wat ze onbruikbaar maakt. Deze wortelvlieg detecteert de geur van gebroken loof van grote afstand. Deze vlieg kan ontzettend destructief zijn en deze wil je graag ver weg houden. Zorg er daarom voor dat je niet teveel zaadjes plant, zodat je ze ook niet hoeft uit te dunnen. 

 Oogsten:

Trek de wortels pas uit de grond als deze vochtig is, zodat de wortel niet afbreekt. Je kunt zoveel oogsten als je nodig vindt en de rest laten zitten, die kunnen dat nog rustig doorgroeien!

 

 

 

 

 

 

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Bewuster levenGroenten kwekenMoestuin tipsNew PostsPlanten

Het belang van een wormenparadijs

2 Mins read
Wij mensen, wij zijn natuur. We denken soms zelf van niet en gedragen ons ook vaak genoeg alsof van niet, maar toch…
Groenten kwekenMoestuin tipsNew Posts

Water geven in de moestuin

1 Mins read
Met alle waarschuwingen over watertekorten voelt het niet altijd even lekker om te sproeien, tenminste dat voel ik zo. Maar veel water…
Groenten kwekenNew Posts

Hergroei je groenten!

1 Mins read
Het is echt zo! Sommige groenten kun je weer opnieuw laten groeien, simpel en superleuk om te doen. Vensterbank tuinieren doe je dus…

2 Comments

Comments are closed.