Coming soon: Nieuwsbrief

Bewuster levenNew Posts

De grootste bedreiging van de oceaan

3 Mins read

Sinds de jaren 50 is er al over de 8.3 biljoen ton aan plastic gemaakt op aarde. Het is een materiaal wat goedkoop is, licht van gewicht en wat lekker lang mee gaat. Bovendien kun je met plastic alle kanten op.  Plastic composteert pas na een jaar of 400 tot wel 1000 en dat betekent dat al het plastic wat ooit is gemaakt er nu nog is (in welke vorm dan ook). Absurd is het dan eigenlijk dat we ons nu pas een beetje zorgen beginnen te maken over ons plastic verbruik. 

Daar waar glas en papier nogal redelijk t recyclen is, is dat met plastic schijnbaar een stuk complexer. Het is duurder en gaat niet zo gemakkelijk. Ik weet er zelf het fijne niet van, maar ik weet wel dat 91% van al ons plastic NIET gerecycled wordt. dat betekent dat vroeg of laat dat plastic in de oceanen terecht komt. Zeedieren zijn gewend dat alles wat in zee drijft eetbaar is en dus eten ze het gemakkelijk op.

Ik zag vorige week het nieuwsbericht van de overleden potvis die naast een dode baby ook 22 kilo aan plastic in haar buik meedroeg. Daar werd ik echt verdrietig van.

Gelukkig lijken mensen wakker te worden en gaan we met zijn allen langzaam over op minder plastic verbruiken. De overheid doet ook een beetje mee en schaft in 2020 alle wegwerp plastic bekertjes, oorwattenstaafjes en andere eenmalig plastic gebruiksvoorwerpen af. IKEA zegt in 2020 minder plastic te willen verkopen en Jumbo en AH gaan ook mee en proberen plastic terug te dringen door de verpakkingen bij groente en fruit weg te laten. Daar waar mensen eerst nog dachten dat als je plastic zou scheiden, dat je dan goed bezig was, zijn we het nu toch wel eens dat we plastic maar beter kunnen vermijden, aangezien slechts 9% wordt hergebruikt.

De rest komt vroeg of laat in sloten, rivieren en meren terecht en uiteindelijk allemaal in de oceanen van de wereld.

MAAR!

Ja nu komt het… Wist je dat er jaarlijks 640,000 ton aan visgerei zoek raakt in de oceanen? Nou daar hoor je nooit iets over en dat de impact hier van grote gevolgen heeft voor het leven in de oceanen ( en uiteindelijk ook voor de mensheid). De allergrootste bedreiging van de oceanen zijn visnetten. Niet gedacht toch? ik ook niet.

Het is een feit dat visnetten de grootste killers zijn in de oceaan. Ze vangen nadat ze zijn losgeraakt van boten npg dieren zoals: zeehonden, haaien, dolfijnen, zeeschildpassen, krabben en, natuurlijk, vissen.

Visnetten beschadigen en verwoesten harde en zachte koralen en zijn verantwoordelijk voor het kapot maken van hele ecosystemen. Je noemt het maar op en ze maken het stuk.

Moderne industrieën zijn bezig om visnetten te maken van hennep bijvoorbeeld, maar deze zijn en duurder en minder sterk. Bovendien, als je naar de korte termijn kijkt, in 2050 is er meer plastic in de oceaan dan dat er vissen zijn.

 Stop met vis eten

We worden tegenwoordig aangesproken op onze plastic consumptie, maar nooit wordt er ook maar ergens gezegd dat stoppen met vis eten goed zou zijn om de plastic soup te verminderen.

Bovenop het feit dat vissen lijden tijdens gevangen worden en dat de netten zorgen voor schade aan andere levende wezens en hele ecosystemen EN de plasticvervuiling, kun je jezelf ook afvragen hoe gezond vis eten nu eenmaal is. Met de kennis die er is over microplastics weet je eigenlijk dat er een groot risico voor de gezondheid is als je vissen eet, met al die microplastics in hun buikjes. Giftige stoffen in plastic komen vrij in zeedieren en deze komen dan ook in anderen terecht, zowel in zeevogels, als in landdieren als in mensen.

Dus hoe goed het ook is om nee te zeggen tegen de plastic rietjes in je cocktail deze zomer aan het strand, doe je er ook heel goed aan om te stoppen met vis te eten als je een plastic vrije wereld wilt.

<3

Lees hier over hoe je aan omega 3 komt zonder vis te eten

 

Bronnen: (1)   (2)    (3)   (4)

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Bewuster levenGezondheid

Sporten, afvallen en vegan eiwitten

1 Mins read
Als je mij volgt op instagram, dan weet je dat ik vanaf januari 2023 actief ben in de lokale sportschool. Ik sport…
Moestuin tipsNew Posts

Terugblik Moestuin 2022

3 Mins read
In dit artikel kijk ik even terug op afgelopen moestuin seizoen. Wat ging er goed wat ging er minder goed. Allereerst: Het…
New PostsUncategorized

SNUGGS Menstruatieondergoed (meest gestelde vragen)

4 Mins read
Ik kwam een paar jaar geleden via instagram voor het eerst in aanraking met menstruatie ondergoed. @florainthegarden sprak er zo enthousiast over,…