Coming soon: Nieuwsbrief

Groenten kweken

Tomaten Kweken

3 Mins read

Een van mijn meest favoriete gewassen is de tomaat! Misschien omdat tomaten en ik dezelfde interesse hebben. De zon 🙂 Bijna iedere moestuinierder heeft tomaat en ook op balkons is de tomatenplant goed te kweken, mits je er voldoende zon krijgt en ze goed verzorgt. Hieronder lees je alle tips en trics rondom dit heerlijke plantje.

En wist je dit  ? Alle delen van de tomatenplant bevatten het giftige solanine, behalve de rijpe vruchten. De vruchten zijn geschikt voor zowel koude als warme bereidingen, naast veel vitamine C is ze een bron van kalium, en bevat een tomaat ook lycopeen, een stof die mogelijk een rol speelt bij de bescherming tegen kanker.

 Zaaien: Vanaf 1 Maart op een warme vensterbank ( 20 graden is optimaal ) ( en in een kweekkasje ook ) gaat het best. Om lang te kunnen oogsten is het slim om het niet later dan 15 April te doen. Zaai het zaadje ongeveer 1 cm diep en houdt de grond vochtig. Na 1 tot 2 weken zul je al een stengeltje zien

Wanneer het plantje zijn eerste, echte blaadjes krijgt kun je ze overzetten naar ieder zijn eigen potje.

Na 14 mei  (IJheiligen) mogen ze de volle grond in. De kans op vorst is dan voorbij.

 Verzorging: Tomaten verlangen het zonnigste plekje dat je ze kunt bieden, het liefst ook beschut tegen veel wind. Maar een beetje wind kan dan wel weer fijn zijn zodat de planten na een regenbui snel op kunnen drogen. Want tomaten houden van water, maar niet op hun bladeren.

Plaats stokken bij je planten, want de tomaten kunnen gaan hangen en ook scheuren en dat zou zonde zijn. Bindt ze vast aan een bamboe stok bijvoorbeeld. Ook zijn er tomaten spiralen te koop in menig tuincentra.

TIP: Bindt ze niet te strak, want de steeltjes worden nog dikker!

 

Tikken, dieven en toppen

Tikken: Tomaat is een zelfbestuiver. Wanneer je tomaten in de kas kweekt, kun je je opbrengst verhogen door te tikken. Buiten zorgt de wind voor de beweging van de bloemtrosjes zodat het stuifmeel op de stempels belandt, in de kas of op een balkon uit de wind kun je een handje helpen.Tik met je vingers op de bloemetjes zodat het stuifmeel los kan komen. Doe dit zo mogelijk elke dag. Het enige dat hoeft te gebeuren is dat dat stuifmeel op de stamper komt, dat is dus nog geen 2 millimeter afstand. Vandaar dat tikken voldoende is.

Bloemetje van een tomaat

Dieven: In bijna elke bladoksel vormt de tomatenplant een nieuwe scheut, die worden dieven genoemd. Deze dieven bestaan aanvankelijk uit een stengel met blad. Als de dief niet verwijderd wordt zal hij zich ontwikkelen tot een grote tak die op zijn beurt ook weer dieven ontwikkelt. Uiteindelijk zul je een groot bosje krijgen, met maar weinig vruchten. De energie gaat naar de nieuwe stengels en bladeren en niet al je vruchten zullen zich ontwikkelen. Logisch, maar niet handig.

Onderschat “dieven” niet – het is de belangrijkste verzorging van tomaten. ‘Pluk’ ze daarom eens per week weg. Dat is noodzaak en dus niet zonde 😉

 

 Dief  

Toppen: Een tomaat groeit door zolang hij de kans krijgt. Maar als je veel tomaten wilt oogsten, zul je op een gegeven moment de top moeten verwijderen om de groei te stoppen en juist de vruchtzetting en rijping van de laatste tomaten te bevorderen. In de volle grond top je meestal na de 5e tros.

Met een beetje mooi weer kun je in juli de eerste tomaten plukken en anders rond augustus. Pluk ze pas als ze mooi rood zijn, dan zijn ze het allerlekkerst. Oogsten kan tot de eerste nachtvorst. De dan nog groene tomaten kun je binnen na rijpen en alsnog opeten.

Tomaten zijn er in vele soorten en maten:

Gewone trostomaten, kerstomaatjes, Italiaanse pruimtomaten, vleestomaten, gele oranje en tomaten en noem maar op. Je kunt bakken volzetten met allerlei verschillende soorten. Er is waarschijnlijk geen andere groente waarvan zoveel rassen worden aangeboden, ik zag laatst op een Franse website een opsomming vanmeer dan 12.000 rassen! Er zijn hybriderassen en zaadvaste rassen (waaronder de bekende “Heirloom” tomaten).

 

Tomaten, ze zijn niet de makkelijkste plant en je bent erg afhankelijk van het weer ( zonder kas), maar ze zijn zoveel lekkerder dan uit de supermarkt als je ze zelf teelt en dus alle inspanning waard!

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
Bewuster levenGroenten kwekenMoestuin tipsNew PostsPlanten

Het belang van een wormenparadijs

2 Mins read
Wij mensen, wij zijn natuur. We denken soms zelf van niet en gedragen ons ook vaak genoeg alsof van niet, maar toch…
Groenten kwekenMoestuin tipsNew Posts

Water geven in de moestuin

1 Mins read
Met alle waarschuwingen over watertekorten voelt het niet altijd even lekker om te sproeien, tenminste dat voel ik zo. Maar veel water…
Groenten kwekenNew Posts

Hergroei je groenten!

1 Mins read
Het is echt zo! Sommige groenten kun je weer opnieuw laten groeien, simpel en superleuk om te doen. Vensterbank tuinieren doe je dus…