Coming soon: Nieuwsbrief

Kruiden

Rozemarijn

2 Mins read

I love Rozemarijn, van haar geur, haar werking en haar smaak. Daarom een artikel over haar!

Vroeger:

In Griekse tijd deden de meisjes rozemarijn tussen hun haren door te vlechten, omdat men geloofde dat rozemarijn goed was voor de hersenen en het geheugen. Ook werd rozemarijn geassocieerd met trouw en deed men altijd rozemarijn tussen het bruidsboeketje.

Geneeskracht:

Rozemarijn werkt gunstig op de bloedvaten en op het hart. Het werkt stimulerend, ook op de baarmoeder en daardoor werkt het goed bij een onregelmatige of uitblijvende menstruatie. Maar ook daarom niet aangeraden als je zwanger bent! om hier veel van in te nemen per dag. En bij epilepsie moet je ook voorzichtig zijn. 

Een onderzoek van 2007 (India) toont aan dat etherische rozemarijnolie meer effectief is tegen sommige varianten van schimmels zoals candida en bacteriën zoals de E.coli bacterie dan sommige medicijnen ofwel antibiotica.

Door de versterkende versterkende werking op lever en gal helpt rozemarijn bij indigestie, maagpijn, dikke darmontsteking, winderigheid en kramp. aan het kook water toevoegen helpt voor een lekkere smaak en minder opgeblazen gevoel en zo ook over het voedsel natuurlijk. ( lekker aardappeltjes met rozemarijn!) Het stimuleert het hart, helpt het gezichtsvermogen te verbeteren en bevordert de bloedsomloop: dus ook bij erectiestoornissen helpt rozemarijn.

Zelf gebruik ik Rozemarijn olie om mijn benen en voeten in te masseren in de ochtend (verwarmt echt en helpt mijn vermoeide beentjes met spataderen). ook echt een aanrader om mee te masseren en het geurt ook zo heerlijk 🙂

Wil je ook zelf rozemarijn olie maken? Het is echt heel makkelijk, maar hier lees je hoe ik dat doe.

De plant en verzorging

Er bestaan meerdere soorten rozemarijn. De ene plant is winterhard en de andere niet. let hier op als je een plantje koopt.

De plant houdt van een warme en zonnige plek en doet het ook goed in potten. Rozemarijn houdt van lekker voedende, luchtige grond en wil graag gesnoeid worden in het voorjaar, zodat het een mooie plant wordt.

Je kunt rozemarijn zaaien, maar dat gebeurd niet zo vaak. Sneller en makkelijk is het stekken. stekken doe je het beste einde zomer, ergens in augustus of september, maar ik doe het ook in de winter. In het voorjaar kun je de gewortelde stekjes uitplanten op 50 cm afstand van elkaar.

Wil je ook Rozemarijn stekken? Kijk dan even hier.

Wat je ook kunt doen:

Echte aanraders zijn:
  • Water met rozemarijn
  • Thee met rozemarijn ( iets afgekoeld kokend water)
  • Rozemarijn siroop

en Rozemarijn wijn!

  • Stop wat takjes verse rozemarijn in een liter fles wijn en sluit de fles goed af. Laat deze een week trekken. Schudt er wel regelmatig mee.

Ik kruid ook vaak groenten met gedroogd rozemarijn, alleen maar liefde voor dit warme kruid!

 

 

 

 

289 posts

About author
Ik schrijf over moestuinieren, plantaardiger eten en liever zijn voor de wereld en jezelf.
Articles
You may also like
KruidenNew Posts

Thee om zelf te groeien

2 Mins read
In dit artikel deel ik graag mijn favoriete kruidenthee soorten en hoe je het zelf kweekt. Kamille! Kamille is bij mij een…
KruidenPlantenReview

Plant Pharmacy - Lisette Kreischer

1 Mins read
Ik heb met mezelf een challenge dit jaar en dat is: dat ik geen nieuwe boeken mag kopen. Dit omdat ik in…
KruidenUncategorizedWildplukken

Goudsbloem olie / maceraat

1 Mins read
Wil je eerst meer weten over de goudsbloem, klik dan hier!   Goudsbloem maceraat maken? Dat kan niet makkelijker, maar je moet…